
Google’a ekleyin, gündemi kaçırmayın
Tercih ettiğiniz kaynaklara ekleyin, haberlerimizi daha sık görün.Ak Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamladı. AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa paketi Meclis'e sunuldu.
Yeni anayasa teklifi, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından, 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu. 21 maddeden oluşan teklife göre, yürütme yetkisi cumhurbaşkanında olacak ve partisi ile ilişiği kesilmeyecek; seçilme yaşı 18'e indirilirken milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak.
Yeni Anayasa teklifi ile ilgili geri sayım başladı
Ak Parti, anayasa değişiklik taslak metni üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Metin, MHP'ye gönderildi. MHP'nin incelemesinin ardından iki partinin üzerinde anlaştığı teklifi AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu. Teklifte 316 vekilin imzası bulunuyor. Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.Kahraman da teklifi alırken, "Hayırlı uğurlu olsun. Sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. 316 imza var. Çalışmaya katılan bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni başlangıç daha oluyor, yeni bir dönem oluyor. Bugüne kadar 18 değişiklik olmuştu. Bu 19. ve köklü bir değişiklik... Öyle olmasını diliyorum. Tebrik ediyorum." diye konuştu.
AK PARTİ'NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİNDE YER ALAN MADDELER:
-Milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak. Ara seçimler kaldırılacak, yedek milletvekilliği sistemi getirilecek.
-Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
-En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek.
-Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak.
-Cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak.
-Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapıları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenecek.
-TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. Bu kararın verilmesi halinde seçimler birlikte yapılacak; yasama ve yürütme seçimleri aynı gün gerçekleştirilecek.
-Sıkıyönetim uygulaması anayasadan çıkarılacak. OHAL ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanına verilecek. OHAL ilanı kararları Meclis'in onayına sunulacak.
-Disiplin mahkemeleri dışında, savaş hali hariç askeri mahkeme kurulamayacak. Ancak, savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakılması için askeri mahkemeler kurulması öngörülebilecek.
-HSYK 12 üyeden oluşacak ve iki daire şeklinde çalışacak. Üyelerin yarısını TBMM, diğer yarısını Cumhurbaşkanı belirleyecek.
-Kanun teklif etme yetkisi milletvekilinde olacak. Ancak, Cumhurbaşkanına istisna olarak, bütçe kanununu hazırlama, sunma yetkisi ve görevi verilecek. Bütçe, Meclisin onayıyla kabul edilebilecek.
-Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi 3 Kasım 2019'da yapılacak.
-Cumhurbaşkanı hakkında, suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.
-Üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alınabilecek.
Haberi derleyen Dilek Eyüboğlu
Aksaray barosu genel kurulu yapıldı: Avukatlar yarın sandık başına gidiyor
Aksaray’da Toplu taşımaya zam! İşte yeni biniş ücretleri
Başkan Koçaş: Biz şovcu değiliz, bu şehri seviyoruz
Aksaray'da 60 binden fazla ürün denetimden geçti
Sultanhanı'nda Din Görevlileri Haftası ziyareti
Sultanhanı’nda şeker pancarı hasadı incelendi

Yorumlar (0)
Görüşünüzü paylaşarak sohbeti başlatan ilk kişi olun.