
Google’a ekleyin, gündemi kaçırmayın
Tercih ettiğiniz kaynaklara ekleyin, haberlerimizi daha sık görün.Milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkaran anayasa değişikliği referandumda kabul edilirse, açıklanan son nüfus verilerine göre, Aksaray’ın vekil sayısı 4’e çıkacak.
MHP’nin desteğiyle AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu 21 maddelik yeni anayasa değişikliği teklifi, pek çok değişikliği de beraberinde getiriyor. 2019 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılması öngörülen genel seçim, Aksaray gibi seçmen sayısı yüksek illeri daha da yakından ilgilendiriyor. Artışı düşünülen bu 50 yeni milletvekili ise, 81 ilin nüfus ve seçmen sayılarına göre dağıtılacak. Mevcut nüfusa ve seçmen sayısına göre Aksaray, 4 milletvekili çıkarıyor. 2839 sayılı “Milletvekili Seçim Kanunu”, milletvekili sayısı 19 ve üzeri olan illerde seçim bölgesini 2’ye ayırıyor. Yani;1-18 milletvekili arası, 1 seçim bölgesinden. 19-35 milletvekili arası, 2 seçim bölgesinden. 36 ve daha fazla milletvekili olan iller de 3 seçim bölgesinden oluşuyor. Söz konusu 21 maddelik yasa değişikliği teklifi, yerel seçimlerin Mart 2019’da, genel seçiminde Kasım 2019’da yapılmasını öngördüğünden, Aksaray’ın muhtemelen 4 milletvekili çıkaracak olması da en erken Kasım 2019 genel seçiminde mümkün olabilecek gibi görünüyor.
Hatırlanacağı üzere bir süre önce Aksaray 4 milletvekili çıkartırken, adrese dayalı nüfus sayımının ardından bu sayı 3’e düşmüştü. Söz konusu anayasa değişikliği teklifi, referandumda kabul edilirse son nüfus sayımına göre milletvekili dağılımı böyle olacak. Haber: Ziya Koçak
Üniversiteliler dikkat! GSB yurt başvuruları başladı
Azerbaycan'dan Türkiye'ye İsrail karşısında güçlü destek
Ağaçören’de keklikler doğaya salındı
Yeşiltepe Belde Teşkilatı Kuruldu
Kültür Konağı yeniden ayağa kaldırılıyor
Kaymakam Göksun, Yeşiltömekliler ile helalleşti

Yorumlar (0)
Görüşünüzü paylaşarak sohbeti başlatan ilk kişi olun.