Saffet Çalışkan

Saffet Çalışkan

Mail: saffetsgk68@gmail.com

Yurtdışındaki Vatandaşlarımızın Ülkemizde Sigortalı Olabilme Durumu

Sevgili okuyucularımız bu hafta yurtdışında olan vatandaşlarımızın Türkiye de sigortalı çalışmış olması veya isteğe bağlı sigortalı olması ne anlama geliyor? Bu konu çok sorulan bir husus. Bu nedenle bir okuyucumuzun bu konuyla ilgili sorusunu cevaplamakla bu konunun açıklık kazanacağını düşünüyorum.

Yurtdışına giden vatandaşlar ülkemizde sigortalı olabilir mi? Konuyla ilgili soru şöyle: İki ay sonra Almanya’ya yerleşeceğim. Emeklilik için 748 güne ihtiyacım var. Almanya’ya gittikten sonra isteğe bağlı sigortalı olmam veya Türkiye’deki bir işyerinden sigorta yaptırmam mümkün müdür?

Mehmet A.': İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Kanunda aranılan şartlardan biri de Türkiye’de ikamet etmektir. Genel kural bu şekilde olmakla birlikte, ülkemizle Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre ile imzalanan ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine istinaden bu dört ülkede ikamet eden veya çalışan vatandaşlar, talep etmeleri halinde ülkemiz mevzuatına göre isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir. Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre dışındaki diğer ikili sosyal güvenlik imzalanmış ülkelerde ikamet eden vatandaşların ise isteğe bağlı sigortalı olmaları mümkün bulunmamaktadır. Ancak ikameti Türkiye’de iken isteğe bağlı sigortalı olmuş, sonrasında bu dört ülke dışındaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış diğer ülkelere giden sigortalılar ikametini bu ülkelere taşıdıkları tarihe kadar isteğe bağlı sigortalı olarak kalmaya devam edeceklerdir.

Ayrıca Türkiye’de ikamet etmekte iken isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunan, sonrasında ülkemizle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere giden, bu ülkelerde çalışan veya ikametini sonradan bu ülkelere taşıyan sigortalılar da isteğe bağlı sigortaya tabi olmaya devam edeceklerdir. Yurtdışına giden vatandaşların sırf eksik SGK günlerini tamamlamak amacıyla ülkemizdeki bir işyerinden 4/a (SSK) sigortalısı olarak bildirilip bildirilemeyeceği noktasına geldiğimizde, “sakın ola ki böyle bir işleme tevessül etmesinler” derim.

Şöyle ki,Emeklilik için yasada aranılan sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartlarını sağlayarak tahsis talebinde (emeklilik başvurusunda) bulunan sigortalıların, sigortalı olarak bildirildikleri süreler zarfında yurt dışında bulunup bulunmadıkları SGK personelince emniyet kayıtlarından kontrol edilmektedir. Yapılan kontrollerde sigortalı bildiriminin yapıldığı süreler içinde yurt dışında bulunduğu tespit edilen sigortalıların bu sürelerdeki hizmetlerin geçerli kabul edilip edilmeyeceği noktasında bildirimi yapan işverenden yurtdışında görevlendirildiğini kanıtlayan belgelerin ibraz edilmesi istenilmektedir. Bu kapsamda geçici görevlendirme belgesinin, ayrıca sigortalı adına yurtdışına gidiş ve gelişleri sırasında yapılan harcamaların (uçak bileti, otel masrafı vb. giderlerin) işyeri defter ve kayıtlarına işlenip işlenmediğinin belgelendirilmesi talep edilmektedir..

Sigortalının yurt dışında bulunduğu süreler zarfında ilgili işyerinde hizmet akdine tabi çalıştığı ve geçici olarak görevlendirildiği hususu belgeleriyle kanıtlandığı takdirde sigortalının yurtdışında bulunduğu süreler zarfındaki prim günleri emekli aylığının hesabında dikkate alınmaktadır. Kanıtlanamadığı takdirde ise sigortalının yurt dışında bulunduğu süreler zarfındaki hizmetleri iptal edildiğinden bu süreler emekli aylığının hesabına dahil edilmemekte, ayrıca iptal edilen hizmet sürelerine ilişkin ödenen primler ilgililere iade edilmeyerek Kuruma irat kaydedilmektedir.

Sevgili okuyucularımız, Aksaray’daki emeklilik ofisimizde yurtdışındaki vatandaşlarımızın oradaki çalışma veya bayanların ikamet sürelerini borçlanma işlemleri ve emekli aylığı bağlama hususunda yardımcı olunmaktadır. İrtibat telefonu 0 532 541 02 70.

Gelecek hafta başka konularda buluşmak üzere hoşça kalın.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar