Salâtın sadece dua” anlamına gelemeyeceğinin en sağlam kanıtı, “dua” sözcüğünün zaten Arapça dilinde “var” olmasıdır. Yani, kastedilen dua olsaydı, salât demez dua derdi.
Niçin salât desin ki?Delil İBRAHİM süresi 40: "Rabbim! Beni ve soyumu salatı ikame eden (Namaz) kılanlardan kıl Allah’ım Rabbimiz isteğimi duamı kabul et." Bu ayette Arapça hem salatı ikame etmeyi hem de ayrıca dua etmeyi aynı ayette dip dibe geçiyor niye? Çünkü namaz ikame edilirken secde sinde rüküsünde istediğin kadar dua et.
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء
Rabbic'alni mukimas salati ve min zurriyyeti Rabbena ve tekabbel dua.Başka delil: MAİDE süresi 6 abdest ayetinde yüzünüzü elinizi yıkayın emri niye? Dua için abdeste gerek var mı? Abdest siz dua olmaz mı? Maide 6’ta, Namaz kılacağın zaman abdest al der. Demek ki namaz ikame fiili ekame mukime, yani bildiğimiz namaz için abdest şartmış. Ekame fiili yükümü, ikame kelimesinin geçtiği yer bildiğimiz namazı emreder. Abdest, gusülteyemmüm, kıbleyedönmek, kıyam ayakta durmak, kıraat etmek rükü secde et ayetleri bildiğimiz namaz için, salat sadece dua destek anlamında olsa idi abdeste, kıbleye rükü secdeye gerek olur mu? Salatın Kuran’da destek dua zikir anlamlarıda var elbet, fakat Taha 130, Isra79, Hut 114 gibiayetlerde, güneşdoğarken, batarken tepedeyken karanlık çökünce diye başlayan ayetler beş vakit namaz güneşin hareketine göre kılınan salat Ekame ikame bilinen beş vakit namaz içindir.
Mesela Nisa süresi 102-103 ayetlerde iki rekât namaz Ekame ikame kelimeleri ile anlatılır.
Dua; Allahtan istemektir. Salât ise; Allah’ın öğütlerini öğrenme ve dayanışma yapma görevidir.
Eğer salât ve dua ile Allah’ın bunlarla bize neyi amaçladığını kurandan iyi araştırmazsak, salâtın nerede dua,destek,dayanışma anlamlarına geldiğini; nerede “namaz” anlamına geldiğini anlayamayız. Salat kelimesi ikame,ekame kelimeleri ile beraber kullanılmışsa o bildiğimiz namaz. İBRAHİM SÜRESİ 40: "Rabbim! Beni ve soyumu salatı ikame eden kıl. Rabbimiz isteğimi kabul et."
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء
Rabbic'alni mukimas salati ve min zurriyyeti Rabbena ve tekabbel dua. NİSA 103: Salatı ikame ettikten sonra da ayakta, oturarak ve yanlarınız üzere yatıp uzanırken Allah'ı anın. Güvene kavuştuğunuz zaman, salatı gereği gibi ikame edin. Hatta MAİDE süresi 106 ölmeden önce namaz kılan iki kişiye namazdan sonra vasiyet edin der 108 de gerekçesi açıklanır salat ikame edenin daha adil olacağı anlatılır. Meryem 33: “Nerede olursam olayım O, beni mübarek kıldı; yaşadığım sürece bana namazı ve zekâtı emretti. Tevbe 11: Tövbe eder, namaz kılar ve zekât ile arınırlarsa artık onlar dinde kardeşlerinizdir. Biz, anlayacak bir topluluğa ayetlerimizi böyle açıklıyoruz. Salatın destek anlamında olduğu ayete örnek Zümer 56: Allah ve melekler Nebiyi destek ediyorlar; ey iman edenler, siz de onu destekleyin.
Salat Dua ayetleri:
Araf Suresi, 55. ayet: Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez. Yunus Suresi, 89. ayet: (Allah) Dedi ki: "İkinizin duası kabul olundu. Öyleyse dosdoğru yolda devam edin ve bilgisizlerin yoluna uymayın."
Yusuf Suresi, 34. ayet: Böylece Rabbi, duasını kabul etti ve onların hileli düzenlerini kendisinden uzaklaştırdı. Çünkü O, işitendir, bilendir. Salatın dua destek anlamı manasına gelen ayetler de ekame ikame kelimesi geçmez.
Yorum Yazın