Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

Osmanlı İmparatorluğunun Yıkılmasında Emeği Geçen Dindarlar Kimlerdi ?

Şeyhülislam  Mustafa Sabri Efendi, Halim paşa,  Ahmet Muhtar paşa, İskilipli Atıf Efendi, Elmalılı Hamdi Yazır, Said Nursi ve Mehmet Akif gibi zevat ve daha çok sayıda İstanbul eşrafı, Sultan II. Abdulhamit han Cennet mekan  aleyhindeki kumpasın içinde yer aldığı  söyleniyor, bu günün kahramanları ,o günün darbecilerinin yanında yer aldı mı?

Said nursi, Said Halim Paşa ,ve İskilipli Atıf Hoca başta olmak üzere birçok İslamcı ismin Sultan Abdülhamid'in istibdat ve hafiyecilik düzenine karşı olduğu  doğrumu? Diye az bi internetten  araştırma ile şunları gördüm doğru ise, Osmanlı yıkıldıktan sonra  pişman oldukları da söyleniyor  Akif hariç . Mesela Sait  Nursi, Abdülhamid'in oluşturduğu korku ve baskı havasını kırarak Yıldız sarayını nı halka açmasını şu sözlerle tavsiye edecekti:

Ömrünün zekâtını Ömer bin Abdülaziz gibi sarf et. Ta ki, bi'atın manası gerçekleşsin. Meşrutiyeti kansız kabul ettiğin gibi, Yıldız'ı da mahbûb-ı kulûb eyle. Zebaniler gibi hafiyeler yerine rahmet melekleri olan âlimlerle doludur; Yıldız'ı Dârül-Fünûn gibi yap. Yukarıdaki şahısların tamamına yakını ittihat ve terakki   İster parti ister örgüt  ister mosan  olsun  ne derseniz deyin  Sultan  ikinci Abdül Hamit Hanın  yıkılması için çalışan  bu günün kahramanı o günün yıkım ekibi olarak, yakın mesai içinde aynı gaye çerçevesi içinde çalışmışlardır. Bediuzzaman Said-i Nursi'nin istibdat konusundaki görüş ve tutumu nedir?

Sultan Abdülhamid'in istibdat yönetimine karşı çıkan en önemli oluşum İttihat ve Terakki Cemiyeti olmuştur. 1889'da kurulan bu cemiyet padişahı devirmeye azmetmiş, 1908 İhtilali'ni çıkarmış ve sonrası dönemde yönetimi elinde alarak 1918'e kadar ülkenin yönetiminde en etkili unsur olmuştur.13 İstibdada karşı çıkan diğer bir grup ise daha yumuşak bir tavır sergileyen bir kısım ulemâdır. Bediüzzaman ikinci gruba dâhil edilmelidir. Said‑i Nursi'nin İttihat ve Terakki ile ilgisi ne derecededir?

Saraya sunduğu tekliflerine paşaların pek kıymet vermediği ve bazı çıkışlarının üst kesimlerin pek hoşuna gitmediği Said‑i Nursi bir süre tevkif edilip sonra serbest kalmış ve hürriyetçi söylemlerde bulunmuştur. Mustafa Kemal için Sultan Abdül Hamit şunları demiştir. Çanakkale savaşını Mustafa kemal Adında bir mir alay kazanmıştır Allah ondan ve devletine hizmet edenlerden razı olsun. Bunlar Abdülhamit’in hatıralarında yer almıştır. Rıza Tevfik Bölükbaşı, Sultan Hamid konusunda nedamet getirerek şu ifadelere yer verecekti:

Pâdişah hem zâlim, hem deli' dedik, İhtilâle kıyam etmeli dedik; Şeytan ne dediyse, biz 'belî' dedik; Çalıştık fitnenin intibahına. Dîvâne sen değil, meğer bizmişiz, Bir çürük ipliğe hülyâ dizmişiz. Sade deli değil, edepsizmişiz. Tükürdük atalar kıblegâhına. Kunta Akif'in, Sultan Abdülhamid'in devrilmesinden sonra da öfkesi dinmiş değildi. Sultan Abdülhamd'i bu kez Firavun'a benzetecek ve ağır ithamlarını sürdürecekti; hatta Sultan Abdülhamid'e 'kâfir' imasını dahi kullanacaktı: Hele Fir'avn'ın elinden yakamız kurtuldu; Hele mahvolmadan evvel sizi millet buldu. Ah efendim, o herif yok mu, kızıl kâfirdi. Cennet mekan Abdül hamite bunları reva gören istiklal marşımızın kahramanı . Elmalılı Hamdi (Yazır) Efendi'nin kaleme alıp Şeyhülislam  Mustafa sabri, Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin imzaladığı Memet Akif ,Saidi kürdi, O günün dindar  darbeci paşaları bu hal' fetvasıyla 33 yıl padişahlık ve halifelik makamında oturmuş Sultan II. Abdülhamid tahttan indirdimi?(27 Nisan 1909= Ellerinde Meclis-i Mebusan'ın aldığı karar ile ,Yıldız Sarayı'nın basamaklarını tırmanan Yahudi Emmanuel Karaso, Ermeni Aram Efendi, Arnavut Esad Toptani ve Gürcü Arif Hikmet Paşa  yı  Darbeciler Sultanı tahttan indirmekle görevlendirenler kimlerdi?

 

İttihat ve Terakki/Kurucuları

1908'den 1918 yılına kadar Osmanlı Devleti'nin kaderine egemen olan İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC), 1889'da İstanbul'da Askerî Tıbbiye'de  öğrenci ,İbrahim Temo, İshak Sükûti, Abdullah Cevdet, Hüseyinzade Ali, Mehmet Reşit gibi Askerî Tıbbiye öğrencilerince kurulmuştur. O günün donanımlı söz sahibi Enver, Talat ve Cemal Paşalar  nerelerde idi ?. BU tarihlerde Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, mezuniyetinin ardından merkezi Şam'da bulunan 5. Ordu'ya staj amacıyla gönderildi. Bu stajında piyade, süvari ve topçu sınıflarında görev aldı. 1905-1907 yılları arasında Şam'da Lütfi Müfit Bey (Özdeş) 5. Ordu emrinde görev yaptı. 25 Nisan 1915 - Mustafa Kemal komutasındaki Türk birlikleri, Arıburnu'nda çıkarma yapan ingiliz ve Anzaklar'ın saldırılarını durdurdu. 1 Haziran 1915 - Mustafa Kemal, Albaylığa terfi etti. 8/9 Ağustos 1915 - Mustafa Kemal, Anafartalar Komutanlığı'na atandı. 10 Ağustos'ta düşmanı yenilgiye uğratı. Benim aklımın almadığı  onlarca osmanlı  paşası  var ikin ! Bunlar, Dahiliye Nazırı ve sonradan Sadrazam Talat Paşa (1874–1921), Harbiye Nazırı Enver Paşa (1881–1922) ve Bahriye Nazırı (Osmanlı Donanmasından sorumlu bakan) Ahmed Cemal Paşa'dır, (1872–1922).

Ön plana Mustafa Kemal çıkmış? Meclisi kurmuş , Lozan gibi anlaşmalar yapmış , cumhurbaşkanı olmuş? Osmanlının yüzlerce paşasına rağmen ? . Bu konuyu  Cumhuriyetçiler Osmanlı  tarihçiler başka , yabancı tarihçiler başka anlatılıyor , her şey net tam ortada değil.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar