ALLAH’IN emir ve yasakları,imtihan edeceği sorumlu tutulduğu her konu, muhakkak KUR’AN’ sayfaları içindeki ayetlerde vardır Delil ZUHRUF 44 de Sadece KURAN ile hesaba çekileceksiniz der Allah.
Yaş kuru ne varsa hepsi kitabınızda var ENAM süresi 59. Ben dinimi tamam ettim KURAN açık ve anlaşılır açıklamasında ben yaptım diyen Allah’tır. Delil HUD süresi ilk üç ayetinde izahı yapılmış. Kuran’da namaz dahil her konu var fakat her konuyu emir ve yasağı araştırırken yaratılan kainat kitabı ile vahi olan Kuran’ı beraber birbiri ile beraber ele almalıyız.
Mesela bir melemen yemeğini bahçeden hazır halde bulmamız mümkün değil kainat bahçesinden biberini, domatesini alcağız kainattaki kümesten yumurtasını yine başka bir kainat sayfasından tavasını tenceresini, yağını alacan yetmez birde bunları bilen bir usta olacak ki melemeni yiyebilesin.
Aynen bunun gibi Kuran sayfalarında bize lazım olan her şey var fakat her biri Kuran’ın bir sayfasında, bunları araştırıp okumalıyız ki nerde hangi ayetlerinde olduğunu bilelim.
Hal böyle iken şimdi hep beraber namazı Kuran sayfalarında nerede nasıl geçtiğini bulalım.
Beş Vakit Namaz: HUD 114 Gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde namaz kıl. İyilikler kötülükleri giderir. İşte bu, Allah'ı ananlara bir öğüttür ve ISRA süresi 78 Güneşin sarkmasından gecenin kararmasına kadar namaz kıl ve sabahın Kur'ân'ını da unutma.
Çünkü sabahın Kur'ân'ı görülecek şeydir. Bu iki ayette beş vakit namaz açık ve net. ALLAH. bu ayetlere göre akşam ,yatsı ve sabah namazlarını, yani güneşin doğmasına yakın sabahı, batmasında da akşamı, havanın kararmasından sonra geceye kadar olana da yatsı namazlarını diyor, gündüzün iki tarafındakinde öğle ve ikindide kıldığımız namazları emrediyor.
NİSA 101-102 ve 103 de bu vakitlerde namazın farz ,emir olduğunu,ayrıcada bir rekatın nasıl kılınacağını, yanlarınızın üzerinde derken de sağımız ve solumuzdaki el, kol, bacakları ve ayaklarımızı da işaret ederek namaz sonlarında da oturmamızı dahi emrediyor.
Savaş halindeki yani seferde kısaltılmış namazın 2 rekat kılınacağını ,savaş halinde askerlerin cemaat halindeyken ,peygamberin arkasında bir rekatı nasıl kıldığını bile anlatır.
Yine başka ayetlerde namaz kılacağımızda kıble tarafına dönmemizi Bakara 149,ayakta kıyam halindeyken Furkan 64 kıraat etmemizi, her rekatta Fatiha süresini okumamızı HİCR 87 de emreder.
Bir başka ayette rüku edin secde edin der HAC süresi 77 Ve yine Aliimran süresi 43 de Ey Meryem, Rabbine divan dur, secdeye kapan ve rükû edenlerle birlikte rükû et.
De başka bir ayette ettahiyatü, subhaneke ayetleri ile ALLAH’I tesbih edin ham dedin orda selam edin der YUNUS süresi 10 da. KURAN ‘a baktığımızda İslam şeriatı tüm peygamberlerde var yani namaz NUH’dada İBRAHİM dede aynı emir ve yasaklar olduğu gibi tüm peygamberlerde de var.
HAC süresi 26- İbrâhim'e Kâbe'nin yerini gösterip şöyle dediğimiz anı hatırla: “Bana hiçbir şeyi ortak koşma, tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rükû ve secde edenler için evimi temizle!”
ŞURA 13: Sizin için: dinden Nuha tavsiye ettiğini ve sana vahyeylediğimizi ve İbrahim’e ve Musâ’ya ve İsâ’ya tavsiye kıldığımızı teşri' buyurdu şöyle ki: dinî doğru tutun ve onda tefrikaya düşmeyin, müşriklere bu davet ettiğin emir ağır geldi, Allah ona dileklerini seçecek ve yüz tutanları ona hidâyetle irdirecektir. Yine aynı emirler İBRAHİM süresi 40: Ey Rabbim! Beni namaz kılan biri eyle. Soyumdan gelenleri de. Ey Rabbimiz! Duamı kabul eyle. Bu ayetler namazın peygamberimizden öncede olduğunu peygamberimizde gençliğinde atası olan peygamberlerin kıldığı namazı aynı onlar gibi kıldığını anlatıyor.
Delil: ENBİYA 73,O namazı o zekatı diyor Kısaca Kuran namazın nasıl kılınacağını tarif etmeseydi bile zaten namaz Ademden beri kılınıyordu ,nasıl kılındığını herkeste biliyordu. Günümüzde bile 10 yaşındaki çocuğun yanında her gün namaz kıl o bile kendisi baka baka öğrenmiyor mu? Yine Taha 14 de Musa’ya O namazı kıl diyor Yunus 87 de Musa ve kardeşine o namazı yani bugün kıldığımız o namazı kılın diye, onlarca yerde atalarımızın da kıldığı o namaz yani bugünkü namaz ibaresi var ,son peygamberinde Muhammet (S.A.S) kıldığı o namazdır yani bugünkü kıldığımız namazdır.
Demek ki namaz miraç gecesinde değil çok önceden tüm peygamberler zamanındada var. Namaz miraçta emredildi, namaz 40 rekattan beş vakite düşürüldü sözü yalan ve uydurma, hurafe Kuran’da da böyle bir pazarlık ve miraçta namaz emredildi ayetleri yok.
KURAN kendisinden önceki tüm kitapları tasdik eden, aynı zamanda oradaki emir ve yasakları değiştirilmiş veya unutulmuş olanları uyarıp, yeniden yazdırılmış olduğunu şu ayetlerde bize açıklar Fatır 31 Enam 92 Yunus 37 gibi ayetlerinde.
Bazen ince ince defalarca açıklar bazen de o toplumun doğru bildiği uyguladıklarına da işaret eder namaz, zekat gibi konulara çokça ince ayrıntı vermeden işaretler verir çünkü önceden ayrıntı vermiş ve uygulanıyordu.
Birde beş vakitte farz namazlarımızın önünden ardından ,az uyuyup gece kalkıp kıldığımız nafile namazlar ,var bu nafileleri, peygamber efendimiz nafile olarak, artı sevap değeri olduğu için bizde nafile olarak kılarız bunun için sünnet namazlar diyoruz fakat peygamberimizinde dediği gibi bunu da Allah rızası için kılarız,yani Allah;IN tavsiyesidir. İstediğimiz zaman istediğimiz kadar kılınmalı artı değer olarak delil Isra süresi 79.