Resule itaat, resul ne verirse alın emri ne demektir? Sorularına kitabımız Kuran bizlere şu bilgileri veriyor. Hadis kelimesi yüce kitabımız Kuran'da altı yerde Allah’ın sözleri olarak geçiyor. Delil Casiye süresi 6,Araf süresi 185,Mürsalat 50,Zümer 23 gibi ayetlerin tamamında Allah’ın hadisi, Allah’ın ayetleri,vahyi olan kelamı açıklamasını da ALLAH kendisi yapıyor.
Delil: Casiye süresi 6:İşte bunlar, Allah'ın ayetleri olan hadisleridir ki, onları sana hak olarak okuyor, kalbine indiriyoruz. Hal böyle iken Allah'tan ve onun ayetlerinden sonra hangi hadise/söze inanıyorlar?Yani hadis denildiğinde ilk önce aklımıza 6348 ayet olan, Allah’ın vahy aklımıza gelmeli,çünkü resul olan nebi as 23 sene Allah’ın dini olarak sadece 6348 hadis olan bu ayetleri tebliğ etmiştir. Nebi vahy aldığındaki ismi, ,Resül ise o vahyi tebliğ ettiğindeki ismi, yani her Resül, aynı zamanda nebi dir. Resül asla kendi sözünü kitaba katmamıştır.
Delil NAHL süresi 44 bu vahy'i olduğu gibi beyan et, tebliğ et,bu ayetlerde Kuran’ı açıkla demiyor, açıkladığım kitabımı beyan et, olduğu gibi tebliğ et emri var, yine Hakka süresi 44 ve 47'inci ayetlerinde o Kuran’a resul bir şey eklese idi, vahy harici size bir şey emretse idi ve yasaklasa idi veya bu kitaba bir şey katsa veya çıkarsa idi, onun şah damarını keser atardık diye tehdidi ediliyor. ALLAH vahy’i; Resulü aracılığı ile bizlere tebliğ ettirir, yani peygamberin tebliğ ettiği her şey Allah’ın vahy ettiği hadis olan ayetleridir,bundandır ki resule uyan Allah’a uymuş olur.
Delil Nisa 59:Ey iman edenler! Allah'a, Peygamber'e ve aranızdan siyasal erkin emanet edildiği kimselere itaat ediniz. Herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz, eğer Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız onu Allah'a ve Peygamber'e götürünüz. Bu, hem hayırlı, hem de netice bakımından daha güzeldir.
BAKARA 151 dede Resulün KURAN'I ve hikmeti bizlere okuma görevi olduğunu söyler. Nisa 59 ayette anlaşamadığınız konuyu Allah’a ve resulüne götürün demesi; Allah’a kulu direk gidebilir mi? Gidemeyeceği için bu manada resulüne gidin oda KURAN'I size anlatır, resulün anlattığı da zaten Allah’ın kitabıdır,hadisi olan ayetleridir, bu manada da Resule uyan Allah’a uymuş olur. Haşa ALLAH bir şey diyor Resulü'de başka bir şey diyor demek değil, bir birlerine paralel bildiğini asla demiyor, yani Resulün dediği sadece Allah’ın emrettikleridir, Resulün görevi vahyi olduğu gibi tatbik edip ve tebliğ etmektir, bunun içindirki, Resül size neyi emretti ise yapın, neleri yasak etti İsa onlardan kaçın demek, o emri Resule ALLAH emretti demektir.
Delil MAİDE 67 ve 92 de ey Resül Rabbinden sana indirileni tebliğ et ,eğer tebliğ etmezsen sen görevini yapmamış olursun der, CİN süresi 22-23 de de ayrıntılı açıklanır. Yine Zümer süresinin şu ayetleri:18 - O kullarımı ki, onlar sözü dinlerler, sonra da en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın kendilerine hidayet verdiği kimselerdir. İşte temiz akıllılar da onlardır.23 - Allah, kelamın en güzelini ikizli, ahenkli bir kitap olarak indirdi.(1) Ondan Rablerine saygısı olanların derileri ürperir. Sonra derileri de, kalpleri de Allah'ın zikrine karşı yumuşar. İşte bu Allah'ın rehberidir. Allah, onunla dileyeni doğru yola çıkarır. Her kimi de Allah şaşırtırsa o kişi kendisi sapmak istediği içindir, artık ona doğru yolu gösterecek yoktur. Hikmet ise bir konuda Kuran’ın anlattığı tüm ayetleri bilip o konuyu o ayetlerde nasıl anlatıldığıdır.
Mesela bir örnek vermek istersek; kişi yemek için bir melemen yapacak olsa dünya ayetleri hükmünde olan,yaratılan kâinat sayfaların bir bölümü olan bahçeden domatesi, biberi almalısınız, başka bir sayfası hükmünde olan hayvanlardan üretilen yağ alacaksınız, başka bir sayfa olan tavuktan yumurtayı alacaksınız, yetmez birde bu malzemeleri ne zaman nasıl kullanmayı bileceksiniz, mesela önce yumurtayı koysan tavanızın içine yumurta yanar, bir şeye yaramaz yenmez, aynen böyle Kuran’da emredilen, yasak edilen veya tavsiye edilen konuların tüm ayetlerini bilir ve okursak konuyu tam anlamış oluruz, tek bir ayeti cımbızlarsak anlayamayız, günümüzde olduğu gibi kişi kendi okuduğu tek bir ayeti cımbızlarsa o konuyla ilişkili diğer tüm ayetlere bakmaz ise, yumurtayı yakar, melemeni yiyemez.
Delil ALİİMRAN süresi 7:Sana kitabı indiren O'dur. Onun bazı ayetleri muhkem/anlamları tam bilinen olduğundan kitabın esasını teşkil ederler; diğerleri de müteşâbihtir/araştırılarak manaları bilinecek olan tabiat kanunlarıdır. Kalplerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onu açıklamak için ondaki müteşâbih ayetlerin peşine düşerler. Hâlbuki onun açıklamasını ancak Allah ve “ona inandık, hepsi Rabbimiz tarafındandır” diyen ilimde yüksek payeye erişenler bilir. Ancak akıl sahipleri düşünüp anlar. Yani Kuran'ı ALLAH açıklar Resulü tebliğ eder, kulları bu açıklananları kolayca anlar. Delil HUD süresinin ilk ayetleri şöyle der; Bu kitabı ALLAH ayrıntılı olarak açıkladı ki; başkalarına kul olmayasınız diye, Resülü’de açıklanan bu kitap uydu ve tebliğ etti der.
Sünnet ise Kuran’ınuygulamalı tatbikatıdır,bunuda ilk yapan, tek önderimiz ve tek örneğimiz olan resul, nebi, Muhammet as efendimiz ‘dir peygamberimiz bizzat kendisinin de sorumlu olduğu, sadeceKuran’a uymuş ve uygulamış bizede 23 sene tebliğ ettiği ve kendisinin de uyduğu sünnetidir, kısaca sünnet Kuran’ın uygulamalı tatbikatıdır, efendimiz as resul olduktan sonra 23 sene sadece KURAN'I tebliğ etmedi mi? en büyük sünneti bu değil mi? öyle ise bize düşende onun sünnetine uyarak, hem kitabımızı ayetler bütünlüğü içinde anlamak, hemde anlatmak,uygulamayı da onun elçisi olan resulü as 'ın yaptığı gibi yapmak bizlere Allah’ın sünnetullahıdır.