Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

Kur'an ışığında doğru bildiğimiz yanlışlar:

        İyiliği Sonsuz İkramı Bol Allah'ın Adıyla ,Tüm Peygamberlerine Selam Olsun.

 

       Kitabımız KUR'AN'da 5 vakit namaz ve rekat sayılarını,. HUT süresi 114 ve ISRA süresi 78 deki ayetlerden öğreniyoruz.HUT 114:Ve ekımis salâte tarafeyin nehâri ve zulefen minel leyl(leyli), innel hasenâti yuzhibnes seyyiât(seyyiâti), zâlike zikrâ liz zâkirîn(zâkirîne).

       MEALİ: Gündüzün iki eteğinde ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namazı ikame et! Unutma ki iyilikler kötülükleri giderir: işte bu, öğüt alacaklara bir hatırlatmadır.ISRA 78:Ekımis salâte li dulûkiş şemsi ilâ gasakıl leyli ve kur’ânel fecri, inne kur’ânel fecri kâne meşhûdâ(meşhûden).MEALEN:Namazı güneşin zevalinden gecenin karanlığına kadar güzelce kıl, sabah namazını da. Şüphe yok ki, sabah namazı müşahede olunmuş bulunmaktadır.:Evet şindi ISRA ve HUT sürelerindeki bu ayetler teker teker incelediğimizde ,beş vakit namaz açık ve net ortadadır Ekımis salâte li dulûkiş şemsi ilâ gasakıl leyli. Burada ki gasak kelimesi,hem havanın kararması hemde havanın soğuması anlamları var.burdaki havanın kararması akşam namazı anlatır,gecenin kararması yatsı namazını,gündüzün iki bölümü, öğle ve ikindi namazları,el fecrin, sabah namazı.

       Bu yetlerden beş vakit namaz açık ve net.Tamamda bu ayetlerden namazın rekatlarını nasıl anlıyacağız?,diye sorarsak şöyle izah edilebilir.Burda NİSA süresi 101 ve 102yi ,ve HUT süresi 114 ve ISRA süresi 78'i beraber incelediğimizde savaşda seferde olunca peygamberimiz AS namazını kısaltarak iki rekat kıldığını görüyoruz, bu ayetlere göre kısaltılınca iki olanın normali dört tekattır.tamamda sabah iki akşam üç kılıyoruz sorusuna delilimiz HUT süresinde geçen zülefen kelimesi,arapçada çoğuldur çok anlamında, çoğulun enazı üçtür bu akşamın üç rekatını işaret eder,gündüz namazları yani öğle ve ikindi dörder rekat,birde orta namaz var yani akşam namazı.sabah namazı iki,öğle dört, evet iki ve dördün ortası üçtür,bu manada gündüz kıldığımız öğle ve ikindinin toplamı sekiz.gece kıldığımız akşam yatsı ve sabah namazın toplamınından,zülefenin çoğulu üç olunca, akşamın üç rekat olışu açıktır azı bir olur,gece ve gündüz kıldığımız namazları toplamı eşit olmuş olur.

       AZICIK MATAMATİK BİLEN HERKEZ kurandaki,Yukardaki verdiğim ayetlerden kolayca anlar ve hesaplar.Zaten kitabımızda namazdaki, kıble,kıyam,kıraat,secde,sucut yani son oturuş,selam KUR'AN'da çok yerde sıkça geçer.mesela rüküde secdedeki tesbihat,dualar bile var YUNUS süresi 10:Da'vâhum fîhâ subhânekellâhumme ve tahiyyetuhum fîhâ selâm(selâmun), ve âhıru da'vâhum enil hamdulillâhi rabbil âlemîn(âlemîne).MEALİ:Onların orada duası, “Allahım! Sen, her türlü eksikliklerden uzaksın!” Birbirlerine esenlik dilemeleri de “Selâm” şeklindedir. Onların son duaları şudur: “Bütün övgüler âlemlerin rabbi Allah'adır.”VE yine BAKARA 201de son oturuştaki duaların tamamı geçer bu gibi sürelerde.Hatta kıldığımız nafile namazlar bile var kitabımızda ISRA 79VE EMBİYA 72DE nafileten kelimeleriyle izahı vardır, her rekatta okuduğumuz fatiha süresi HİCR 87 DE emredilir. KURANDA yaş kuru her şey var diyor rabbimiz fakat kitabın tamamını bilmek gerek .Her şeyi araştırırız mesela: bir ev araba alırken kanmamak için çeşitli kaynaklardan araştırır en güzelini bulmaya çalışırız.Fakat dinimizi öğrenmek için,karar verirken dinimizi pekte araştırmayız.KURAN:Önceki inen kitapları içine aldığından unutulmuş veye tamamen değiştirilmiş konuları açık ve net açıklar ,bazı konulardanda kısa bahseder zekat namaz gibi.

       Çünki,tüm peygamberler namaz kılıyordu peygamberimizde zaten 40 yaşında peygamberlikle müjdelenmeden öncede namazını kılıyordu, bildiği bir konuydu, onun için kitabımızda ince ince ayrıntılı anlatmaz,mesela. yemek yemeyi yıllardır yapan birine sen şöyle yemek ye demek gibi, zaten bir insana kaşığı şöyle tutacan çiğneyip yutacan demek çok abes olur, bildiği için,aynen namazıda zekatında ayrıntılı anlatılmamasını böyle düşünmeliyiz.FATIR süresi 31 mealen:Sana vahyettiğimiz kitap, kendinden öncekini doğrulayıcı olarak gelen gerçektir. Allah, kullarının ihtiyaçlarından haberdardır; her şeyi görendir.bu ayetten anladığımız daha önceki peygamberlerimize inenlerin içinde , KUR'AN'ın ayrıntılı anlatmadığı her konunun ayrıntılı olduğunu bu ayet ler izah ediyor, ışık tutuyor bunun içindirki ALLAH son Kitabında kendinden önce inenleri tastik eden diyor. Saygılarımla.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar