Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Kardeş kavgaları ile nasıl baş edilir?

 Çocuklar arasındaki çatışmaların anne babayı etkilemesinin pek çok sebebi vardır: Çocukların çatışmaları zaten gergin olan hayatımıza daha fazla stres katar, kendimizi başarısız hmemize neden olur, öfkelerinin ve saldırganlıklarının altında ne yattığını merak ederiz, kavgaların durdurulması gereken yıkıcı bir davranış olarak görürüz, ileri yıllarda da devam etmesinden endişe ederiz. Bir gerçek var ki, kardeş çatışmaları aile hayatının olmazsa olmazıdır. Herşeyden önce rahatlayın. Bu sadece sizin ailenizin bir sorunu değildir.

Kavgaların Nedenleri Neler Olabilir?

Bazı kardeş kavgaları büyümenin doğal akışı içinde ortaya çıkan duygulardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenlerin farkında olmak, yarattığı çatışmanın şiddetini azaltmak, hatta önlemek için yararlı olabilir. Bu nedenler neler olabilir?

Çocuklar anne babalarının onayını, sevgisini ve ilgisini kazanabilmek için kardeşleriyle yarışmaları gerektiği duygusuna kapılabilirler. Bu özellikle aileye yeni bir bebek geldiğinde kıskançlık duygularıyla ortaya çıkar.

Çocuklar oyuncaklarını, bazen kıyafetleri, bilgisayarı, televizyonu ve hatta arkadaşlarını paylaşmak zorundadır. Ancak çocuklar paylaşmayı bilemedikleri için kavga ederler. Paylaşmak çocukların çoğu için hiç kolay değildir.

Kardeş kavgalarının nedenini bilmek anne babaların problemlere daha farklı bir gözle bakmasını sağlayabilir. Kardeş kavgaları çok rahatsız edici olmalarına rağmen, çocuğunuzun gelişimine önemli bir katkı sağlar. Çocuklar gerçek hayattaki çatışmalarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenme fırsatı bulurlar. Böylece nasıl uzlaşabileceklerini, nasıl paylaşabileceklerini, kıskançlık duyguları ile nasıl başedebileceklerini, problemi sözcüklerle nasıl çözebileceklerini öğrenirler.

Kardeş kavgaları ile başedebilmek için hatırlanması gereken önemli noktalar:

Olumlu bir model olun. Çocuklar kendi hayatlarında onlara sunulan davranışları öğrenirler.Çocuklarınızın birbirine bağırmasını istemiyorsanız, siz de bağırmayın. Çocuklarınızın birbirini aşağılamalarını istemiyorsanız, siz de sözcüklerinizi dikkatlice seçin. Kendi ilişkileriniz aracılığı ile insanların birbirine nasıl davranması gerektiği konusunda bir örnek oluşturun. Çocuklar, anne babalar olarak bizim diğer insanlarla olan ilişkilerimizden kibarlığı, işbirliğini; düşünceli, sabırlı, adil, hoşgörülü, takdir edici olmayı ve olumlu iletişim kurmayı öğrenirler. Düşünceli ve saygılı olmayı vurgulayan aile kurallarını belirleyin.

Evinizde kabul edilebilir ve kabul edilemez davranışları netleştirin. Çocuklar bilinenin aksine adil bir kurallar bütünüyle yaşamayı gerçekten severler. Bazı kurallardan hoşlanmayabilirler ancak, tutarlı ve adil olarak uygulanacağınızı bilirlerse, saygı gösterirler. Çocuğunuzun kuralları bildiğinden emin olun gerekirse yazın ve herkesin göreceği yere asın. Kurallar evdeki herkes için geçerli olmalıdır (açık, net, kısa ve az sayıda).

Çocuklarınız iyi şeyler yaptığında onları övün. Yanlış davranışlara çok fazla dikkat göstermeyin. Önemli nokta çocukların iyi davranışlarını, birbirlerine saygılı olmalarını, özenli hareketlerini fark edip takdir etmektir. Sizin övgüleriniz, onları iyi davranışları seçmeye herşeyden daha fazla çaba sarfetmelerini sağlayacaktır. Aralarındaki anlaşmazlığı kendi başlarını başarıyla çözdükleri zaman, onları övmek için en uygun zamandır.

Bazı durumlarda problem kolay çözülemez ve müdahale etmeniz gerekebilir. Bu durumda çocukları birbirinden ayırın ve davranışlarının sonuçlarının neler olacağını söyleyerek onları uyarın. Çocuklarınız sizin isteklerinize uymadığı zaman tartışmayın ve yalvarmayın. Kararlılığınızı sürdürün. Sakin bir şekilde beklentinizi ifade edin ve gerekiyorsa tekrarlayın.

Çocuklarınızın aralarındaki çatışmalar, onları hayata hazırlayan deneyimler arasındadır. Onları çözerek pek çok sosyal beceri kazandıklarını göreceksiniz. Bu deneyimler ve beceriler, çocuğunuzun aile dışındaki problemleri çözmesine de yardımcı olacaktır.

Kaynak: Cater, Lee, Kardeş Kavgaları İle Başedebilme, HYB Yayıncılık, Ankara

 

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar