Saffet Çalışkan

Saffet Çalışkan

Mail: saffetsgk68@gmail.com

İşçi Ve İş Vereleri İlgilendiren Bazı Sorular Ve Cevabı-Devamsızlık Nedeni İle İşten Çıkartma

Devamsızlık Nedeniyle Fesih İşçi Ve İşverenleri İlgilendiren 5 Soru Ve Cevapları

Sevgili okuyucularımız bu hafta gerek işçi gerekse işverenlerimizi yakından ilgilendiren 5 soruya cevap vermek istiyorum. Böylelikle bu hususu daha iyi açıklama imkânı da bulmuş olacağımızı düşünüyorum. Şimdi sorularımıza geçelim müsaadenizle;

 

Soru-1- İşten Ayrıldığımda İşsizlik Maaşı İçin Bir Başvuru Süresi Var Mıdır?

C-1 İşsizlik maaşı için işten ayrıldığınız tarihi izleyen 30 gün içinde şahsen veya e-Devlet uygulamasından başvurmayı ihmal etmeyin. Mücbir sebepler dışında 30 gün içinde başvurmazsanız, geciktiğiniz süreler işsizlik maaşından düşülür.

Soru-2 Kısmi Süreli Çalışan Bir İşçi İle Uzma/Usta Öğreticinin SGK Prim Günü Nasıl Hesaplanıyor?

C-2- Kısmi süreli çalışan işçi ile uzman/usta öğreticinin SGK prim günü farklı hesaplanır. Örnek-Kısmi süreli sözleşmeyle ayda 50 saat karşılığı brüt 3.000 TL ücrete hak kazanan. İşçinin SGK günü 50/7,5 = 6,66= 7 gün. Usta öğreticinin SGK günü 3.000/119,25=25,15 = 25 gün olarak bildirilecektir.

Soru-3 Kıdem Tazminatının Hesabında İşçinin Aynı İş Veren Yanında Daha Önce Çalıştığı Süreler Birleştirilirmiş Bir Şartı Var Mıdır?

C-3-Kıdem tazminatına esas sürelerin hesabında işçinin aynı işveren yanında daha önce çalıştığı süreleri de birleştirilir. Ancak daha önceki sürelerin kıdem tazminatının hesabında dikkate alınabilmesi için hizmet akdinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermiş olması gerekir.

Soru-4 Alt İş Verenler Asıl İş Verene Ait İş Yerinde Çalıştırdıkları Sigortalıların İşe Giriş Veya İşten Ayrılış Bildirgelerini Nasıl Bildirecekler?

C-4- Biraz detay gibi gözükse de Alt İşverenlerimizi ilgilendiren bu soruyu da cevaplayalım. Alt işverenler, asıl işverene ait işyerinde çalıştırdıkları sigortalılarının işe giriş ve işten ayrılış bildirimlerini kendilerine veya vekâlet verdiği kişilere ait e-Sigorta şifreleri vasıtasıyla, prim günü ve kazançlarını içeren MUHSGK bildirimlerini ise sözleşme yaptıkları meslek mensupları vasıtasıyla bildirirler.

İşe Gelmede Devamsızlık Yapan İşçinin İş Akdinin Fesih Durumu

Uygulamada kimi zaman asıl işverenlerle alt işverenler arasında yaşanan sorunlar üzerine sözleşmenin fesh edilmesine veya alt işverenin işini bitirmiş olmasına rağmen SGK bildirimlerine devam edilebildiği durumlar yaşanabilmektedir. Ama biz burada bu detaylara girmeden kısaca işçinin hangi şartlarda ve kaç gün işe gelmemesi halinde iş akdinin feshedebileceğini kısaca açıklamak istiyorum. Kanunun 25/II-g bendi uyarınca işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe bakmaksızın; Ardı ardına iki iş günü veya, Bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut

Bir ayda üç iş günü, işine devam etmemesi işverene haklı fesih imkânı tanımaktadır. Hastalık, aile yakınlarından birinin ölümü veya işçinin tanıklık veya bilirkişilik yapması gibi haller devamsızlığı haklı kılan nedenler olduğundan, bu gibi durumlarda işverenin derhal ve haklı nedenle fesih imkânı bulunmamaktadır. Devamsızlık halinde: Devamsızlık yapılan her gün için ayrı ayrı tutanak düzenlenmeli, Devamsızlığın haklı bir mazerete dayanıp dayanmadığını bildirmesi için işçiye ihtar yazısı gönderilerek savunması istenmeli, İşçinin yazılı ihtara rağmen işe devamsızlığını sürdürmesi veya devamsızlığı haklı kılan bir mazeret öne sürememesi halinde işçinin iş sözleşmesi yazılı olarak feshedilmeli, İşçinin varsa ücret ve diğer alacakları (fazla çalışma, hafta tatili, bayram genel tatil, yıllık izin ücreti gibi) ödenmelidir. Sevgili okuyucular, Aksaray’daki emeklilik ofisimizde yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın Türkiye den de emekli olabilmeleri için bu çalışma sürelerini borçlanmaları ve emeklilik konularında yardımcı olmaktayız.

İrtibat telefonu 0 532 541 02 70. Gelecek hafta yeni konularda buluşmak üzere hoşça kalın.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar