Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Ergenlik Depresyonuna Dikkat!

Ergenlik dönemi depresyonu üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Ancak çoğu zaman anlaşılamamakta ve başka durumlarla karıştırılmaktadır. Depresyon duygularda güvensizlik, karamsarlık ve çöküntünün oluşmasını, düşünce ve hareketlerdeki yavaşlamayı anlatan ruhsal bir rahatsızlık durumudur. Aile içi sorunlar, olumsuz yaşam deneyimleri, düşük benlik algısı ve okul başarısızlığı gibi birçok durum depresyona neden olabilmektedir.

Yapılan araştırmalar çocukluk ve ergenlik döneminde depresyon olabileceğini kesin olarak göstermiştir. Çocukluk ve ergenlik depresyonu gerçektir ve önemsenmesi gerekir! Çocukluk döneminde depresyon çok az görülürken, çocukluktan ergenliğe geçişte depresyon artmaktadır. Ergenlikteki depresyon, daha çok kısa süreli ve belirli durumlara bağlı olarak görülmektedir. Kısa süreli depresyonda ergenler üzüntülüdür, anlaşılmadıklarını düşünürler, ama günlük hayatlarını devam ettirebilirler. Bu ruhsal karamsarlık kendiliğinden ortadan kalkacağı için müdahale gerektirmemektedir. Gerçek depresyonda ise ergende kendini değersiz bulma, kendini suçlama, üzüntülü ve ümitsiz olma, intiharı düşünme, öfke ve hırçınlık gösterme gibi belirtiler görülür. Bu duyguların süresi 2 haftayı geçiyorsa ve bu tabloya uyku bozuklukları, iştahsızlık ve kilo değişiklikleri gibi bozukluklar ekleniyorsa ergenin gerçekten depresyonda olduğunu düşünmek gerekir. Depresif ergen yetersizlik ve çaresizlik içindedir. Ergenlerin yaşadığı sorunlar; ne kadar benzermiş gibi görünse de, gelir gruplarına, eğitim düzeyine, kültürle olan bağlara göre değişkenlik göstermektedir. Bir çocuk veya ergen için, depresyon uzun vadede bir yetişkindekine göre daha kalıcı ve telafi edilmesi daha güç sorunlar ortaya çıkarabilir: sınıf tekrarı, okulu terk, madde kullanımı gibi kötü alışkanlıklar veya başka ruhsal sorunlara yol açabilir! Üstelik sanıldığının aksine çocuk ve ergenler için de intihar önemli bir risktir!         

Ergenlik, duygusal iniş-çıkışların yoğun olduğu bir dönemdir. Bu nedenle, bu dönemde depresyon tanısı koymak hayatın diğer dönemlerine göre biraz daha zordur. Bazı zamanlarda her ergen kendini depresif hissedebilir ancak bu duygu durumu günlük yaşantıyı etkilemeye başladığında ve ergenin hayatını olumsuz bir şekilde etkilediğinde depresyon riskini göz önünde tutmak faydalı olacaktır. Ergenlik döneminde çocuğuna yakın durmayı, onunla konuşmayı becerebilenler bakımından bu hassas dönemi kazasız belasız atlatmak mümkün. Bu dönemde ergene yapılabilecek en etkin yardım onun sevildiğini, anlaşıldığını, kabul edildiğini, fark edildiğini, gerekli olduğunu, önemli olduğunu, ona bağımsızlık ve sorumluluk verildiğini ona vurgulamak ve anlatabilmektir. Kurallara başkaldırmasının ergenlik sürecinin bir parçası olduğunu aklınızda bulundurun ve ergenin kendi sınırlarını keşfedebilmesi için uygun bir alan tanıyın. Zaman zaman depresyon, davranış problemleri ile maskelenebilir. Bu nedenle, ergen davranış problemleri gösterdiğinde bunun altında yatan nedenler ailelerin ve okulun işbirliği ile bir uzman tarafından incelenmelidir. Zamanında teşhis ve tedavi edilmediği durumda bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimi yavaşlatan, hatta intihar riski ve girişimine dahi sebep olabilen depresyonun tedavi edilebilen bir bozukluk olduğu unutulmamalıdır.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar