Yanlışların, yalanların, hurafelerin ‘profesörleri yetişti ve yetişiyor. Kur’an’dan uzak olan bu kültürün üniversitede yer alması ve din kisvesine bürünmesi artık kolaylaşmış; zihinleri tutsak etmiş, sorgulayanları acımasızca devre dışı bırakma gücüne ulaşmıştır.
Buna rağmen Kur’an, Bakara süresinin 79. ayetinde anlatılan bir oluşumla karşı karşıya kalmamıştır. O ayette, inandıkları kitabı değiştirmek üzere elleriyle yazıp sonra “bu Allah katındandır” diyerek insanlara sunmaları anlatılmaktadır. Müslümanlar Kur’an’a bunu yapmadılar ve yapamadılar. Çünkü Hicr süresinin 9. ayetine göre Kur’an’ın koruyucusu Allah’tır; diğer taraftan Kur’an’ı binlerce hafız ezberlemiştir. Zihinlerde/gönüllerde yaşatılan Kur’an’a dokunmak imkânsız olmuş, oluyor ve olacaktır.
Sözde din âlimleri Yüce Allah’ın Kur’an’da ne dediğine, konuları nasıl çözümlediğine bakma, öğrenme ve öğretme yerine, geçmiş âlimlerin görüşlerini din olarak insanlara öğretmişlerdir. Hele bir de buna mezhepleşmeler, “benim mezhebim, senin mezhebin” diye, kapanması imkânsız hale gelen ayrılmalar, ihtilaflar eklenince, iş çığırından çıkmış, din büyüklerinin görüşleri dinin merkezine yerleştirilmeğe başlamıştır.
Yabancı kültürlerden gelen ama Kur’an’a ters düşen anlayışlar din kisvesine bürünmüş, onlara dinin elbisesi giydirilerek Müslüman halka sunulmuştur. Yüce Allah’ın kendi uğruna malları ve canları ile mücadele yapmasını istediği Müslümanlar, mezhep uğruna birbirini öldürme yoluna gitmiş ve gidiyorlar. İşte bu savaş, dinleştirilen kültürlerin savaşıdır.
Kur’an’dan uzakta meydana gelen derin ihtilafların yer aldığı kültürlerin veya anlayışların savaşmasıdır. Yoksa aynı Allah’a, aynı peygambere, aynı kitaba inanan Müslümanlar niye savaşsınlar. Bizi savaştıran, hep o hurafeler, yanlışlar ve bağnazlıklardır.
Namaz kılmayanın orucu boşar gider denemez. İslam’da ibadetler bağımsız birer devlet gibidir. Birbirlerinden ayrıdırlar. Namaz kılmamak orucun faziletini de azaltmaz. Namazın fazileti sevabı ayrıdır, orucun fazileti sevabı ayrıdır. Aynı şekilde namaz kılmamanın sorumluluğu ile oruç tutmamanın sorumluluğu da ayrıdır.
Yorum Yazın