Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Çocuklarda internet kullanımına dikkat!

Günümüzde yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de büyük bir eğlence, iletişim ve eğitim kaynağı olan internet kullanımı her geçen gün hızla yaygınlaşmaktadır.

İnternetin yoğun kullanımı ve kolay erişilebilir olması, özellikle dijital çağda doğup büyüyen çocuklarda bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnternet, doğru kullanıldığında çocukların dünyayı keşfetmeleri, öğrenmeleri ve eğlenmeleri için kusursuz bir ortamdır.

Ancak çocukların yanlış ve fazla internet kullanımı, aile ve sosyal ilişkilerinde sorun yaratmaktadır. Zamanının çoğunu bilgisayarda geçiren çocuklarda derslere karşı ilgide azalma, bağımlılık, depresyon, yalnızlık, dikkat ve motivasyon eksikliği, dil gelişimlerinde gerileme görülmektedir. Yaşına uygun olmayan sitelere girmek, çocuğu şiddet ve cinsel içerikli programlara alıştırmaktadır.

Anne ve baba kontrolü olmadan kullanılan internet, çocuğa sınırsızlık yaşatmaktadır. İnterneti kendi kontrolünde kullanan çocuklar yabancı kişilerle iletişime geçebilir.

İçki, alkol ve uyuşturucu gibi özendirici sitelere girebilir. Bu istenmeyen kullanım modelleri çocuğun kişilik gelişimini ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.

İnternet kullanımındaki artışın kontrol edilmesi özellikle çocukların sağlığı için üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

İnternet kullanımının risklerini en aza indirebilmek için ailelere bazı öneriler:

Öncelikle internet kullanımı ile ilgili çocuğunuza doğru model olun. Kendi internet kullanımınızı gözlemleyin. Telefonla, tabletle çok fazla vakit geçiriyorsanız, çocuğunuzdan önce kendinizi sınırlamaya çalışın.

İnternette gerçekleştirilen etkinlikleri çocuklar belli bir yaş ve olgunluğa gelene kadar denetleyin, olabildiğince bu etkinlikleri çocukla birlikte gerçekleştirin.

Çocuğunuzla daha fazla vakit geçirmeye çalışın. Onunla oyun oynayın, sohbet edin.

Çocuğunuzla teknolojik aletlerin yanlış kullanımının zararları üzerine konuşun. Örneğin: görme sorunları, duruş bozuklukları, radyasyon, hareketsizlik, şişmanlama riski, uykusuzluk, sinirlilik gibi.

            İnternet kullanımı için günlük bir süre belirleyin. Çocukla bu konuda anlaşma yapın.

Çocuğunuzun arkadaşları ile daha sık görüşmesini sağlayın. Sosyalleşebileceği ortamlarda bulunması için fırsat yaratın.

Çocuğunuzun bilgisayarına bir güvenlik filtresi olmasını sağlayın.

Sosyal paylaşım sitelerinde iletişim kurduğu kişilerin kimler olduğunu öğrenin.

Çocuğa bu tip sitelerde kötü niyetli insanların da bulunabileceğini, bu sebeple konuştuğu kişileri sizin bilmeniz gerektiğini açıklayın.



 

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar