Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Çocuklar Neden Gece Korkusu Yaşıyor?

Çocuklarda gece korkusu, özellikle 8-12 yaş aralığında sık görülüyor. Çocuğun tek başına uyuyamaması, gece uykudan korkarak uyanması gibi sorunlara yol açan gece korkusu, uyku niteliğini azalttığı gibi, çocuğun psikolojisini de olumsuz etkiliyor.

Gece korkusu yaşayan çocuklar, genellikle karanlık korkusu da yaşıyor. Bu durumda, çocuk tek başına karanlıkta kaldığında, korkuya kapıldığı gibi, karanlık bir ortamda uyumakta da zorluk yaşıyor. Gece korkusu yaşayan çocuklar, uyku ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi, psikolojik açıdan da zarar görebiliyor. Çocuğun sürekli korku yaşaması, akşam olmasını hiç istememesine neden oluyor ve çocuğun yaşama sevincini azaltıyor. Bunun yanı sıra, korku, çocuğun kendine duyduğu özgüveni de azaltıyor.

Nitelikli uyku uyuyamayan ve sürekli korkuyla yaşayan çocuklar, sosyal ilişkilerinde ve akademik hayatlarında sorun yaşayabiliyor. Gece korkusu ya da karanlık korkusu olan çocuklarda sık görülen davranışlar ebeveynlerinden ya da kardeşlerinden ayrı uyumaktan kaçınma, uykuya dalma süresinin uzaması, uykuya dalana kadar başka birinin yanında beklemesini talep etme, uykuda yaşanan sorunlar nedeniyle sabah erken uyanmada ve okula gitmede zorluk yaşama, karanlıktan korkma, ebeveynlerle birlikte uyuma isteğidir.

Çocuklar Neden Korku Yaşıyor?

Çocuklarda gece korkusu ya da karanlık korkusu genellikle ilkokul çağında görülüyor. Ancak bazı çocuklarda korku durumu daha geç ya da daha erken ortaya çıkabiliyor. Çocukların izlediği videolar, okuduğu ya da dinlediği hikâyeler, oynadıkları oyuncaklar ya da başkalarından duydukları olay ve durumlar çocuklarda korku yaratabiliyor. Çocuklar kendilerine anlatılan, ima edilen ya da kendi düşünceleriyle oluşturdukları varlıklara karşı korku besleyebiliyor. Çocukların gece korkusuna yol açan durum, genellikle soyut durumlar oluyor.

Çocuklarda Gece Korkusuna Karşı Ne Yapılmalı?

Çocukların karanlıktan ve tek başına uyumaktan korkmalarını engellemek için, çocukların korktukları şeyi anlamak ve kabullenmek gerekiyor. Çocuğun soyut durumlardan korktuğunu söylemesi durumunda, ebeveynlerin bu durumu ciddiye alması da önem taşıyor. Çocuğun korkularının önemsenmemesi ya da çocuğun anlaşılmaması, korktuğu durumlarda yardım alamayacağını düşünmesine yol açıyor.

Ebeveynlere Öneriler

Çocuğun neden korktuğunu anlamaya çalışın.

Çocuğun korkusunu anladığınızı belirtin.

Güvende olduğunu çocuğunuza söyleyerek, bunun üstesinden gelebileceğini htirin.

Çocuğun korkusunu besleyen durum, olay ya da imgeleri azaltmaya çalışın.

Gece korkusu çocuklarda sık görüldüğü gibi, genellikle çocuğun bir olay ya da durumdan etkilenmesiyle ortaya çıkıyor ve kısa sürüyor.

Ancak bazı korkular zaman içerisinde artarak, çocuğun ruh halini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, çocukların güvende hmesini sağlamak önem taşıyor. Çocuğun uzun süre korku yaşaması durumunda ise uzmanlardan yardım almak gerekiyor.Kaynak: http://cicicee.com

 

 

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar