Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman kurum bünyesinde 2021 yılında yapılan faaliyetleri anlattı. Basın mensuplarıyla buluşan Yurtman Aksaray Orman İşletme Müdürlüğünün 40 personel ile hizmet verdiğini kaydederek kent genelinde 234 bin 609 metreküp alanın ormanlık alan olduğunu vurguladı.
Aksaray’ın meşe ağaçlarıyla zengin bir orman örtüsü olduğunu söyleyen Yurtman “Bizim buradaki ormanlarımız meşe ağırlıklı orman oldukları için bu meşe ormanlardan elde ettiğimiz ürünler de mangal kömür, meşe kömürü elde ediyoruz. Orman seyreltilmesi daha rahat bir duruma getirilmesi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Kültür bakımı olarak da 136 hektarlık alanda faaliyetlerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Yağışları Bekliyoruz”
Sahada yaptıkları çalışmaların yapılan çekimlerle farklarının görülebileceğini de vurgulayan Yurtman yağışların olmaması nedeniyle dikimlerde gecikme olduğunu belirterek “2021 yılı içerisinde 50 hektarlık alanda yaklaşık 65 kilometrelik bir teras yapımı söz konusu. İnşallah bu yıl yağışların hemen akabinde dikim ile ilgili faaliyetlerimize devam edeceğiz. Zaten şu ana kadar yanlış olmadı dikim yapamadık bundan sonra da biraz sanıyorum gecikecek. İlkbahara kalacak gibi. 2021 yılı ilkbaharında hiç fidan dikimimiz olmadı fidan dikim hedefimiz sonbahardı. Fakat şu ana kadarki yağışların olmaması bizim bu hedefimizi de saptırdı. 2022 yılı ilkbaharında gerçekleşecek dikim programı çerçevesinde 826 bin fidan dikimi hedefimiz var” ifadelerini kullandı.
"Kuş Yuvalarıyla Böcek Savaşı Başlattık"
Yurtman 2021 yılında bedelsiz fidan dağıtımı yaptıklarını ve kuş yuvalarıyla ormanları zenginleştirdiklerini de belirttiği açıklamasında "2021 yılında bedelsiz olarak 524 bin fidan dağıtımı yapıldı. Biz ormanlardaki zararlı böceklerin ormanlara zarar vermesini önlemek için bazı kuşların ormanlarda barınmasına istiyoruz. Bu vesileyle kuş yuvaları takıyoruz. Alanlara yaklaşık 500 adet kuş yuvası taktık. Ormanlık araziler de bulunan özellikle böcek zararının çok yoğun bir şekilde gördüğümüz ve hissettiğiniz yerlerde kuş yuvaları takmak suretiyle kuşların orada barınmalarına ve tutunmalarını istiyoruz. Bundan 5 yıl sonra Aksaray'ın arka kısmındaki hicip dediğimiz sahada yapacağımız çalışmalarla çok güzel bir sonuç alacağız. Biz 2002 yılından bugüne kadar 40 milyara yakın bir fidan dikimi gerçekleştirdik. Bu fidanın sahada şu anda en az 30 milyarı mevcuttur” diye konuştu. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın