Yeni Vergi Paketi Devreye Giriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Vergi Paketi Devreye Giriyor
Aksaray başta olmak üzere 81 ili kapsayan yeni vergi paketi devreye giriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi reform paketi çalışmasında sona gelindi. Buna göre pakette vergi adaletinin güçlendirilmesi ve sermayeye yönelik vergi düzenlemesi yapılırken çok uluslu şirketlere asgari gelir vergisi modeli getiriliyor. Yap işlet devret modeliyle faaliyette olan kuruluşların vergileri de yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılıyor. Pakette özellikle serbest meslek sahiplerine getirilecek vergi modeli de dikkat çekti.

 Tasarruf tedbirlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı vergiyle ilgili devreye sokacağı düzenlemede sona geldi. Pakette vergi adaletinin güçlendirilmesi ve sermayeye yönelik vergi düzenlemesi yapılmasına yönelik önemli başlıkların yanında yap işlet devret modeliyle faaliyete geçen kuruluşlara getirilecek vergi artışı ve uygulamaya konulacak asgari gelir vergisi de yer aldı.

Doğrudan Vergiler De Artırılacak

Bakanlık tarafından bir süredir çalışmaları yürütülen yeni reform paketine Orta Vadeli Program'da yer alan hedefler doğrultusunda son şekli verildi. Paket, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in her fırsatta dile getirdiği, "Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak." mesajı doğrultusunda hazırlandı.

TBMM'ye sunulması planlanan pakette, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor.

Çok Uluslu Şirketlere Asgari Gelir Vergisi Modeli Geliyor

Bakanlık, doğrudan vergilerin payını artırmak için yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modelini de getirecek. Pakette yer alan bazı başlıklar şöyle: Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yeni bir bölüm açılarak, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi (küresel asgari kurumlar vergisi) alınacak. Başta AB ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülkede yasalaşan küresel asgari kurumlar vergisinde, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerleri asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutuluyor. Bu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödenen kurumlar vergisi yükü yüzde 15'ten aşağıdaysa uygulamayı yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını tahsil edebilecek. Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkeler, vergileme haklarını bir başka ülkeye devretmiş oluyor. Türkiye'de nihai ana işletmesi yurt dışında bulunan 1024 grup yer alırken bunların ülkede 2 bin 134 işletmesi bulunuyor.

Ticari, Zirai Ve Serbest Meslek Sahiplerine De Asgari Gelir Vergisi

Gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması getiriliyor. Gelir vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmının zarar beyan ettiği veya beyanları ile hasılatları arasında önemli uyumsuzluklar olduğu görüldü. Bu konuda da yeni bir model kurulacak. Buna göre, mükelleflerin beyan edecekleri kazanç, gelir ve kazanç bildirimi tablosundaki getirilerinin belirlenecek bir oranından az olamayacak. Haber: Yakup Türk

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Anne Ve 15 Günlük Bebek Kazayı Ucuz AtlattıÖnceki Haber

Anne Ve 15 Günlük Bebek Kazayı Ucuz Atla...

Yaz Tatilinde Çocuklarınızın Motivasyonunu Bu Yöntemlerle ArtırabilirsinizSonraki Haber

Yaz Tatilinde Çocuklarınızın Motivasyonu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar