Yeni İş Kuracaklara Müjde: Kosgeb’den 1,5 Milyon Lira Destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni İş Kuracaklara Müjde: Kosgeb’den 1,5 Milyon Lira Destek
Aksaray KOSGEB Müdürü Hakan Koçak, kurum olarak verilen desteklere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Koçak, “KOSGEB desteklerini yalın ve anlaşılabilir bir hale getirdik” dedi. 

 KOSGEB Müdürü Hakan Koçak, Anadolu Ekspres Gazetesi’ne, KOSGEB bünyesinde verilen desteklere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Küçük ve orta ölçekli işletmelere, girişimcilere destek veren bir kurum olarak sahada hizmet sağladıklarını ifade eden Koçak, 81 ilde 88 müdürlükle hizmet verildiğini aktardı. 

“Destekleri Yalın ve Anlaşılabilir Hale Getirdik”

KOSGEB desteklerinde çok ciddi bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiklerini ifade eden Koçak, “KOSGEB’in açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Destekleme İdaresi Başkanlığı'dır. Biz müdürlük olarak Sanayi Bakanlığının ilgili kuruluşuyuz. Türkiye'de 81 vilayette 88 müdürlükte bazı illerimizde birden fazla müdürlükle KOBİ ve girişimcilere hizmet vermekteyiz. KOSGEB desteklerinde biz artık ciddi bir değişime gittik. Biz buna değişim değil hatta dönüşüm de diyebiliriz. Öncelikle destekleri yalın ve anlaşılabilir hale getirdik" açıklamasında bulundu.

“İki Yeni Destek Programıyla Yolumuza Devam Etmekteyiz”

Bazı destek programlarını durdurduklarını ifade eden KOSGEB Müdürü Koçak, “Şimdi yeni 2 tane destek programıyla yolumuza devam etmekteyiz. Bunlardan bir tanesi girişimcilik destek programı, en çok sorulan programlardan bir tanesi. Daha önceden birçok işletmeyi de örneğin Aksaray'da imalatçı olarak 550'ye yakın işletme desteklemişiz. Hizmet ve ticaret sektöründe de desteklediğimiz işletme sayısı 1000'in üzerinde. Ama artık yeni dönemde biz bunu geleneksel ve ileri girişimcilikten ziyade girişimcilik destek programı diye tek bir destek programı altında topladık. Bu kapsamda girişimciler hizmet veya ticaret sektöründe olsun fark etmez, işini kuracakları zaman 30.000 TL'ye kadar bizlerden bir hibe almaktalar. Her yılın sonunda da eğer yanlarında 360 günlük istihdam sağlarlarsa işverene maliyeti kadar kendilerine biz bir prim iadesi yapacağız” dedi.

“İmalatçılar ve Yazılım Sektöründe Faaliyet Gösterenlerin Yararlandırdığı Bir Program”

İş kurma desteğinin yanı sıra bir de iş geliştirme desteği sağladıklarını ifade eden KOSGEB Müdürü Koçak, “Bu sadece imalatçılar ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yararlandığı bir destek programı. Bu programın kendi içerisinde bazı özellikleri var. Son üç sene içerisinde kurulmuş imalatçı işletmeler de bu programa başvurabilirler. Daha önceden girişimcilik destek programında böyle bir şey yoktu. Destek programına gelebilmeleri için işletmenin yeni kurulmuş olması gerekiyordu. Burada geçmişe yönelik olarak son 3 sene içerisinde kurulmuş imalatçılar da var ancak istediğimiz iki kriteri sağlıyor olmaları lazım. Bunlar nedir? Daha önceden bir şahıs firmasında olmaması ya da başka bir şirkette yüzde 25 ve üzeri ortaklığının olmaması. Ama burada şöyle bir durum var, daha önceden KOSGEB destekli kurulmuş imalatçılar bu programa da başvuramazlar” ifadelerini kullandı.

“Başvuracak Girişimcilerimizin Acele Etmeleri Gerekiyor”

Program kapsamında sağlanan imkânlara da değinen KOSGEB Müdürü Koçak, “İmalatçı girişimcilere yüzde 80'i 1.500.000 TL'ye kadar geri ödemeli bir destek veriyoruz. Girişimcilerde oranı erkeklerde 10 bin uygularken kadınlarda 20 bin yani 2 katı uyguluyoruz, şirket kurmuşsa 30 bin. Kuruluş desteğinde eğer girişimcimiz genç, kadın, engelli, birinci dereceden şehit yakını ise bu destek oranına 150.000 TL daha ilave edip bunu 1.650.000 TL olarak uyguluyoruz. Her iki durumda da pozitif ayrımcılığımız devam ediyor. Burada hibe yok ancak 36 ay bir ödemesiz dönemimiz var. Herhangi bir şekilde faiz uygulamıyoruz, teminat mektubu istemiyoruz. 36 aydan sonra 6 aylık da bizim kendimizin verdiği bir ödemesiz dönem var. O dönemden sonra da girişimcimiz bunu üçer aylık dönemlerde altı taksitle bize geri ödüyor. Biz bunu çağrı dönemi ile başlattık bir başvuru dönemi var. Başvuru dönemimiz de 28 Haziran'da sona eriyor. Dolayısıyla bu programa başvuracak girişimcilerimizin acele etmeleri gerekiyor. Bugün 3 Haziran önümüzde 25 günlük bir süreç var, 25 günlük süreç içerisinde KOSGEB’e başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Öte yandan yeni taşındığımız Valilik ek bina ikinci katta hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi. Özel Haber: Kemal Onur Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tüm Instagram Kullanıcılarını Çileden Çıkaracak Güncelleme Geliyor!Önceki Haber

Tüm Instagram Kullanıcılarını Çileden Çı...

Uygun Olmayan Yerlerde Kurban Satışına Belediyeden Geçit YokSonraki Haber

Uygun Olmayan Yerlerde Kurban Satışına B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar