Veteriner Hekim Asal Açıkladı: Bu Bilgileri Öğrenmeden Kurbanlık Almayın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlık hayvan seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu merak ediliyor. Veteriner Hekim Cumali Asal, kurban kestirecek Aksaraylılara uyarılarda bulunarak, kurbanlık seçmeden önce dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

 Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlık hayvan seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu merak ediliyor. Veteriner Hekim Cumali Asal, kurbanlık hayvan seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Kurbanlık Alımında Yaşı Gözardı Etmeyin

Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda da ibadetini yerine getirmek için maddi durumu yerinde olan Aksaraylılar, kurbanlık kestirecek. Kurbanlık almadan önce bilinmesi gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulunan Asal, hayvanın yaşına dikkat edilmesinin büyük önem arz ettiğini belirterek, e-Devlet ya da İl Tarım Müdürlüğü üzerinden hayvan yaşının sorgulanabileceğinin altını çizdi.

“Kurbanlık Seçerken Fiziki Özelliklere Dikkat Edilmeli”

Hayvanın yaşı konusunda çelişkiye düşülmesi durumunda hayvanın dişlerine bakılabileceğini, süt dişlerin dökülmesi ve yerine kalıcı dişlerin çıkması gerektiğini ifade eden Veteriner Hekim Asal, “Kurbanlık seçeceğimiz hayvanın fiziki olarak görünümünün ve fizyolojisinin yeterli olması, boynuzunun kırık olmaması, kulağının kesik olmaması, eğer ki hayvan dişi ise meme yapısının düzgün olması gerekli” ifadelerini kullandı.

Kurbanlığın Sağlığı İçin Veterinerden Destek Alınmalı

Kurbanlık hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için bir veterinerden destek alınmasının gerekli olduğunu söyleyen Asal, Türkiye’de bazı işletmelerde yaygın olan ‘Tüberküloz’ hastalığını dışarıdan tespit etmenin çok zor olduğunu, ancak kan tahlilinde ve kesim anında tespit edilebileceğini belirtti.

Gebelik Durumuna Bakılmalı

Hayvan pazarından alım yapacak müşterilere seslenen Asal, müşterilerin dişi hayvanlarda gebelik durumunu kontrol etmesi gerektiğini, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personellerinin de pazar yerlerinde gebelik kontrolünde bulunduğunu, hastalık konusunda endişeye düşülmesi halinde sahadaki çalışanlardan da destek alınabileceğini söyledi. Haber: Kemal Onur Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayram Öncesi Uyarı Geldi! Hasta Olmamak İçin Kurban Kesiminde Dikkat!Önceki Haber

Bayram Öncesi Uyarı Geldi! Hasta Olmamak...

Sula, Polislere Özgüven Ve Motivasyonu AnlattıSonraki Haber

Sula, Polislere Özgüven Ve Motivasyonu A...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar