Üreticinin Sorunlarından Uzak Sadece Başkanlık Sıfatını Koruyanlar Bu Sektöre Zarar Veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticinin Sorunlarından Uzak Sadece Başkanlık Sıfatını Koruyanlar Bu Sektöre Zarar Veriyor
DSYB Başkanı Bekir Kayan “Aksaray’da Son Bir Yıl İçinde 70 Binin Üzerinde Süt İneği Kesime Gönderildi Süt Üreticisi Her Geçen Gün Eriyor Böyle Devam Ederse Süt Ve Et Kriz Kaçınılmaz”

 “Söz Konusu Aksaray” programı canlı yayın konuğu olan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Bekir Kayan canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ulusal Süt Konseyi (USK),’nin açıkladığı çiğ süt tavsiye satış fiyatının üreticiler açısından yetersiz olduğunu söyleyen DSYB Başkanı Kayan, “ USK ve Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan fiyatlar, çiğ süt üretici kesimini çok mutlu etmedi. Artan girdi maliyetlerine dikkat çeken çiftçi temsilcilerinin daha önceki açıklamalarına göre, çiğ süt fiyat beklentisi 7 lira civarındaydı. Söz konusu fiyatların maliyetlerin altında kaldığı için Kayan Zarar eden üreticilerin damızlık hayvanlarını kesime göndermeye devam edeceği görüşü hakim. Biz bunun yaşanmasını istemiyoruz.” Ayrıca DSYB Ulusal süt konseyinin hiçbir kademesinde görev almamaktadır açıklamasında bulundu.

“USK Artık Varlığı Hissedilmeyen Bir Kurum”

Yem ve Çiğ Süt fiyatları arasındaki dengesizliğin maliyetleri karşılamadığını, yem ve süt fiyatlarının dengede tutulması gerektiğine değinen Başkan Kayan, “ Süt ve Yem fiyatları arasında müthiş bir dengesizlik var. Çiğ süt fiyatı aynı kalıp, girdi maliyetleri sürekli artınca çiftçi çıkmaza giriyor. Üreticilerimiz zararına iş yapıyor. Biz bu hususta USK’nın dişe değer işler yapmasını istiyoruz. Varlıkları hissedilmeyen bir kurum oldular artık. Biz ve üreticilerimiz toplu yem pazarlıkları yaparak üreticilerimize daha ucuz yem ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunun yanında ulusal süt firmaların Aksaray’a girişini sağlayarak, çevre illerde 1 liradan satılan sütü biz 20 kuruşluk bir kar ile satıyoruz bu da üreticimize bir nebze nefes aldırıyor.”

“Hazine Arazileri Üreticilere Tahsil Edilmeli”

 DSYB Başkanı Kayan, Tarım ve Hayvancılıkta ülke topraklarının yetersiz ve verimsiz kullanıldığına dikkat çekerek  “ biz birçok kez hükümete Tarım ve Hayvancılıkla ilgili projeler sunduk, bir kısmı uygulandı fakat çok önemli bir nokta atlandı. Hazine ve mera arazilerimiz var bunlar mülkiyeti verilmeksizin üreticimize tahsil edilmesi hususunda öneride bulundum. Bu hem hayvancılığa hem de tarıma ivme kazandırır.” Şeklinde konuştu.

“Etliye Sütlüye Karışmadan Sadece ‘Başkan’ Sıfatını Korumaya Çalışanlar Var”

Üretici emeğinin karşılığını almalı, piyasadaki fiyat dengesizliği üreticiyi süt pazarlama konusunda sıkıntıya sokuyor. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz, çoğu kez Siyasiler üzerinden sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekillerimizle çok kez üreticilerin sıkıntılarını konuştuk. Üretim noktasında karamsar olmak istemiyoruz, zararın inadı olmaz fakat biz vazgeçersek büyük bir krize kurban gideceğiz. Kriz her zaman paniğe sürükler, bu panik havasından yararlanacak birçok art niyetli kooperatif başkanı var, etliye sütlüye karışmadan sadece ‘başkan ’sıfatını korumaya çalışıyorlar. Üreticimizin emeğini korumakta bizim görevimiz diyen Başkan Kayan, “Biz bu noktada her zaman elimizden geleni yapıyoruz.

Üretici sütünün değerini bilsin ve hak ettiğini kazansın diye Süt laboratuvarı açtık. Bu laboratuvarlarda sadece Aksaraylı üreticilerimizin değil çevre illerdeki üreticilerimizin sütü de inceleniyor. Değer kazanan sütlerimiz için bir diğer projemiz ise süt tozu fabrikası inşallah en kıza zamanda bu projemizi de hayata geçireceğiz” dedi. Haber: Dilek Eyüboğlu

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İhracat Azaldı, İthalat ArttıÖnceki Haber

İhracat Azaldı, İthalat Arttı

Koltuk Derdimi Oda Üyelerinin Sorun Ve Çözümlerimi?Sonraki Haber

Koltuk Derdimi Oda Üyelerinin Sorun Ve Ç...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar