Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, kadınların yaşadığı zorlu şartlara değinerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.
Dünya Kadınlar Günü'nün çıkışına değinilirken, "8 Mart’ın temelinde de uzun yıllara dayanan bir mücadelenin olduğunu bir kez daha belirmek isteriz. Bu mücadelenin ilk adımları, kadın işçilerin insani çalışma koşullarının sağlanması talebiyle atılmış, ardından başlayan grevlerde 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. Bu eylem kadınların varoluş savaşlarında almış olduğu en büyük zaferlerden biridir" denildi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yürütülen yanlış politikalara dikkat çekilirken, açıklamaların devamında özetle şöyle denildi: "Günümüzde hala en büyük mücadelemiz kadına karşı “YAŞAM HAKKI” ihlalleri iledir. Kadın cinayeti, bir kadının yaşam hakkının ihlal edilmesidir. Maalesef ki ülkemiz bu senede 8 Martta kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet konusunda ağır bir tablo ile karşı karşıyadır. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanının imzası ile taraf olduğumuz İstanbul Sözleşmesinden bir gecede hukuka aykırı olarak çekilmiş bulunmaktayız. İktidar tarafından kadına karşı şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında etkili politikalar üretilemediği gibi, kadına karşı şiddetin her türü ile mücadelesini kapsayan İstanbul sözleşmesinden çekilme kararı verilmesi bizleri artan şiddet vakaları, kadın cinayetleri, şüpheli ölümler, katlanan cinsiyet eşitsizliği, yükselen kadın işsizliği, uygulanamayan koruma kararları ve bir çok sorun ile karşı karşıya bırakmıştır. Çalışan kadınlara toplum nezdinde farklı bakış açıları yer almaktadır, çalışmayan kadınlar ‘ev kızı’ adı altında nesneleştirilip obje haline getirilmekte, çalışan kadınlar ise bu tanımlamanın altında ötekileştirilmektedir. Kadınların cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eşit bir şekilde çalışma hayatında olmasına yönelik politikalar yürütülmesi gerekirken işvereni kadın çalışan konusunda çıkmaza sokacak kararlar alınmakta, kadın, iş hayatında ötekileştirilmekte ve çalışma şartları ve ücretleri konusunda ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Kadın hakları denilince envai çeşit fikirler ortaya atılmak da, kadınlar sanki her türlü hakka sahip de daha fazlasını istiyor gibi bir algı oluşturulmaktadır. Unutulmamalıdır ki; kadın hakları, insan haklarıdır. İnsan hakları kadın, erkek bütün bireyleri kapsamaktadır. Yetkilileri kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını uygulamaya ve kadın haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararından dönmeye ve 6284 sayılı yasayı eksiksiz ve etkin bir şekilde uygulamaya davet ediyoruz. Geçmişten günümüze devam eden hak arayışında kadınlarımızın her daim yanında olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyoruz. Biz hep beraber güçlüyüz…"
Haber Bülteni
Yorum Yazın