<p>Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nun yedincisi Kırıkkale’de yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesindeki 13 üniversitenin birlikteliğiyle kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) iş birliğiyle 2013 yılından bu yana geleneksel olarak Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumlarının yedincisi Kırıkkale’de yapıldı.</p>
Kırıkkale Üniversitesinin UNİKOP dönem başkanlığında ve ev sahipliğinde 17-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun açılışına Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Üniversite Rektörleri ve UNİKOP Dönem Başkanı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK-MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, MKEK Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünal katıldı. Açılış töreni öncesinde 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı anısına karakalem portre çalışmaları sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
“Kop Projeleri, Küçük Dokunuşlarla Büyük Katkıların Beklenildiği Projelerdir”
Konuşmasına Barış Pınarı Harekâtındaki askerlerimize muvaffakiyetler dileyerek başlayan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, “Tüm ülkemizi derinden etkileyen aynı zamanda bizlere millet olma bilincini yeniden, ne kadar güzel bir şey olduğunu hatırlatan Barış Pınarı Harekâtı dolayısıyla şehit düşen askerlerimize, sivillerimize ve gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum” dedi. Sempozyumun önemine de vurgu yapan Vali Sezer, “Bugün önemli bir toplantı yapıyoruz. Bizim çok mustarip olduğumuz bir mesele var, teoriyle pratiğin bir araya gelmemesi. Üniversitelerimizde oluşturulan bilimin, sahaya yeterince yansımadığı yeterince etki yapmadığı, katma değer olarak milletimize ve ülkeye dönmediği konusunda hem üniversitelerimiz mustarip hem de vatandaş olarak bizler mustaribiz ama bu anlayışın son birkaç yıldır dönüşmeye başladığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. KOP İdaresi Başkanlığımızın Kırıkkale için son 3 yılda yetmişe uyguladığı projeleri ile 30 milyona yaklaşan kaynak aktarımı var. Bu projeler küçük dokunuşlarla büyük katkıların beklenildiği projelerdir ve inşallah projelerimiz devam edecektir. KOP projelerinin de önümüzdeki yıllarda aynı canlılığı getireceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Üniversitelerin Ortak Çalışması Bölgenin Kalkınması İçin Dinamik Bir Süreçtir”
KOP Bölge Kalkınma İdaresinin güzel bir çalışmaya vesile olduğunu dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, “Ülkemizde en çok ihtiyaç duyduğumuz konuların başında birlikte çalışma kültürü gelmektedir. Güçlü bir Türkiye için üniversitelerimiz, kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün birlikte çalışmasından geçtiğine; daha kalkınmış, daha yaşanılır, refah düzeyi daha yüksek bir Türkiye’nin ancak tüm tarafların birlikte çalışması ve hareket etmesi ile mümkün olduğuna inanıyoruz.
KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu 7 yıldır bölgenin sorunlarının masaya yatırıldığı, çözümlerin arandığı, yurt içinden ve yurt dışından bilim insanlarının bire araya getirilerek fikir alışverişinde bulunulduğu bu sempozyumların kamu üniversitesinde sanayi etkileşimi ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşıdığına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“UNİKOP, 13 Üniversite ve 350 Bin Öğrencisi ile Güçlü Bir Yapı”
KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, sözlerine Barış Pınarı Harekâtı kapsamında terör örgütleriyle kahramanca mücadele eden askerlerimize başarılar dileyerek başladı. Başkan Bostancı, Türkiye’nin son dönemde yaşadıklarından “Bize bizden gayrı dost yok.” düsturunun net bir şekilde anlaşıldığını belirterek; “Eğer biz güçlü olmazsak, eğer biz birlik olmazsak, maalesef dirliğimize göz dikmeye cüret edebilecek pek çok odak mevcut. Onun için güçlü olmamız gerekiyor. Bugün UNİKOP 13 üye üniversitesi, bu üniversitelerde görev yapmakta olan 10 bini aşkın öğretim görevlisi ve 350 bin öğrencisi ile büyük bir aile. Bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’yla da UNİKOP olarak kuruluş amacımız doğrultusunda bölgemizdeki nitelikli beşeri sermayenin güçlenmesine katkı sunmaya devam ediyoruz. Ailemizin fertleri olan üniversitelerimizi farklı alanlarda desteklemek ve bölgemizin ihtiyaçları önceliğinde ihtisaslaştıkları alanlara yönelik ilave kaynaklar üretmek KOP İdaresi olarak önemsediğimiz bir konu ve bugüne kadar bize ayrılan kaynaklar çerçevesinde bunu gerçekleştirmeye gayret gösterdik. Bundan önceki Bölgesel kalkınma sempozyumlarında ortaya çıkan sonuçlar bölgesel kalkınmadaki önceliklerimizi ve yol haritamızı belirleme sürecinde bugüne kadar hep bize önemli katkılar sağladı. Bu sempozyum kapsamında ortaya çıkan 127 bildiri de inşallah önümüzdeki süreçteki çalışmalarımıza ışık tutacak. Akademik çalışmaların yanı sıra bölgede gerçekleştirdiğimiz projelere dair sunumları da bu sempozyum kapsamında sizlerle paylaşma imkânı bulacağız. Bu yılki sempozyumun özel bir anlamı da var. Malumlarınız olduğu üzere; 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anma yılı olarak Cumhurbaşkanlığımız tarafından ilan edilmişti. Bu vesileyle ülkemizin yetiştirdiği ilim adamlarından Prof. Dr. Fuat Sezgin’i rahmetle anarken, sempozyum kapsamında oturum başlıklarından birisinin rahmetli ‘Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihi’ olarak belirlenmiş olmasından duyduğum memnuniyeti de belirtmek istiyorum” dedi.
“Tarihimizden Günümüze Çok Büyük Bir Birikimimiz Var”
UNİKOP Dönem Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, sempozyumda bir taraftan geçmişle bağlantı kurulduğunu diğer taraftan ise gelecekle ilgili planların konuşulacağını ve geleceğe dair hedefler belirleme noktasında gençlere ve öğrencilere yeni ufuklar kazandıracağını belirterek; “Bizim memleket ve medeniyet olarak bir tasavvurumuz, bir hülyamız ve geleneğimiz var. Geleceğimiz olacağını da biliyoruz. Bundan sonra bunu gerçekleştirebilmek için bu sempozyumun önemi çok büyük” diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından açılış oturumu yapıldı. Açılış oturumunda MKEK Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünal tarafından “Kalkınmada Öncelikli Bölgelerde Savunma Sanayinin Rolü”, TÜBİTAK-MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan tarafından “Yenilenebilir Enerjinin Gelişimi ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Çoşkun tarafından “İslam Bilim Tarihi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin” konulu sunumlar yapıldı. Açılış oturumu toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Haber: M. Erhan Bölükbaş
Yorum Yazın