Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği "Hastalıktan Ari İşletme Belgesi" alan işletme sayısı, Aksaray'da giderek artıyor. 2021 yılında Aksaray, hastalıktan ari işletme belgesine sahip işletmeler açısından Türkiye genelinde dördüncü sıradaydı. 2022 yılında Aksaray, 124 işletmenin daha bu belgeyi almasıyla Türkiye çapında üçüncü sıraya yükselirken, İç Anadolu Bölgesi'nde birinci oldu.
Ari işletmelerin, tüm hayvanları tüberküloz ve bruselloz hastalığı taşımayan, kaliteli et ve süt üreten işletmeler olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, bu işletmelerin sayısındaki artışın sürdüğünü söyledi. Ari işletmelerin, Bakanlık aşı programlarını uyguladığını, yapılan denetim ve testler sonucunda kaliteli et ve süt üretimi yapan işletme olarak adlandırılıp ari işletme belgesi ile tescillendiğini ifade eden Saklav, Aksaray'ın bu tür işletmeler açısından üçüncü sırada yer almasının ve İç Anadolu'da ilk sırada gelmesinin önemli bir başarı olduğunu belirtti.
Hedefimiz Türkiye Birincisi Olmak
Gülağaç İlçesinde Recep Avan’a ait işletmeyi ziyaret eden Saklav, “Bizim hedefimiz çiftçilerimizin ürettiği ürünlere değer katmak, çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmak. Bu amaçla bakanlık ve valiliğimizce üreticilerimize yönelik desteklerimizi arttırarak sürdürüyoruz. Ari işletme sayısı bakımından 2021 yılında Türkiye genelinde 4. Sırada yer alan ilimiz 2022 yılında 124 işletmenin daha ‘Hastalıktan Ari İşletme Belgesi’ almasıyla bu alanda 3. Sıraya yükseldi. Bu işletmelerin sayısını daha da arttırarak Türkiye birincisi olmak istiyoruz” dedi.
13 yıl yurt dışında yaşadığını, artık Türkiye'ye kesin dönüş yaptığını söyleyen Recep Avan, Gülağaç İlçesinde devlet teşviklerinden yararlanarak kurduğu işletmenin ‘Hastalıktan Ari İşletme Belgesi’ aldığını ifade etti. Avan, işletmesini 9 hayvan ile açtığını, şu anda 180 büyükbaş hayvanı olduğunu belirtirken, günlük 1 ton süt ürettiğini söyledi. Haber Bülteni
Yorum Yazın