Hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan hayvan gübresinin önlem alınmadan açıkta yığınlar halinde biriktirilmesi sonucu görüntü ve koku kirliliği oluşturması için Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gübre çukuru kontrol denetimlerini gerçekleştirdi.
Hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan hayvan gübresinin önlem alınmadan açıkta yığınlar halinde biriktirilmesi sonucu görüntü ve koku kirliliği oluşuyor. Hayvan gübresi içerisindeki azot ve fosfatın yağışlarla yıkanarak yüzey su kaynaklarına ulaşması sonucu ötrofikasyona neden olabileceği için ekipler sıkı şekilde denetimler gerçekleştiriyor.
Gübre Çukuru Denetimleri Sürüyor
İyi tarım uygulamaları kodu kapsamında nitrata hassas bölge ilan edilen alanlarda 1600 kilodan fazla azot üreten büyükbaş hayvan işletmelerinde hayvan sayıları ve işletme konumları güncellenirken, gübre çukuru kontrol denetimleri de titizlikle sürdürülüyor.
Üreticiler Belirlenen Şartlara Uyum Sağlamak Zorunda
Bakanlığın mevcut kayıt sistemine kayıtlı işletme numarası olan yılda 3500 kilo ve üzeri azot üretecek kapasiteye sahip işletmeler, kapalı dönem boyunca hayvansal gübreyi depolayacak kapasitede sızdırmasız depolara sahip olmak zorunda. Öte yandan ahır/kümes ya da ağılı birden fazla işletme kullanıyorsa, toplam 3 bin 500 kilogram ve üstü azot üretebilecek kapasitesi varsa o zaman kapasitenin genişletilmesi de şart koşuluyor. İşletme/işletmelerde depo yapılacak uygun yerin olmaması durumunda; gübrenin taşınması 24/12/2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliğine uygun olarak taşınması gerekiyor. Göçer özellikteki, yılın belli dönemlerini yaylak, kışlak ve meralarda geçiren yılda 3500 kg ve üzeri azot üreten küçükbaş hayvancılık işletmeleri; il müdürlükleri tarafından bölge koşullarına göre belirlenen yaylak, kışlak ve meralarda geçirilen süre dikkate alınarak, işletmedeki ağıl kapasitesine uygun büyüklükte ve sızdırmaz gübre deposuna sahip olmak zorunda olduğu da kurallar çerçevesinde belirtiliyor. Haber: Kemal Onur Atalay
Yorum Yazın