Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ülkede tüm tarım girdilerine zam gelmesine rağmen süt fiyatlarında revize yapılmamasına isyan etti. “Şaşkınlık içerisindeyiz. Yem fiyatları 300 lirayı geçti ama üreticinin ürettiği süt fiyatları yerinde sayıyor" diyen Başkan Koçak Sosyal Medya hesaplarından açıklama yaptı.
Ziraat Odası Başkanı Emin koçak üreticinin halinden kimsenin haberi olmadığına dikkat çekerek yapılan zamlardan sonra üreticinin can çekiştiğini söyledi. Açıklama yaparak zam talebini yineleyen Koçak ““Ya sattığımız çiğ süt fiyatını 1,5 pariteye denk gelecek şekilde 7 TL çıkarılsın ya da çiğ süt fiyatı artmasın deniliyorsa üreticinin maliyetlerinin düşürülüp pariteye 1,5‘a getirmeliyiz. Desteklemeleri de kayıtsızlığı önleyecek şekilde arttırmalıyız. Çiğ sütün fiyatının arttırılmasıyla enflasyon yükselecek deniyorsa eğer, desteklemeler 2 TL‘ye çıkarılmalıdır. Gıda Komitesine ve Ulusal Süt Konseyi yetkililerinin sesimize kulak verip, üreticilerimizin lehine çiğ süt fiyatının yeniden güncellenmesini talep ediyoruz” dedi.
“Ayakta Kalmaya Çalışıyoruz”
Süte son zammın 2021 Kasım sonunda yapıldığını ancak o zamandan bugüne yem ve mazota gelen zamlar nedeniyle üreticinin zorluk içinde üretmeye çalıştığına değinen Koçak mesajından “Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin 29 Kasım 2021 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararla, 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatı brüt 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi ve Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar vereceklerinin açıklamasını yaptı. Yeme, mazota tüm girdi maliyetlerine gelen zamlara karşılık bugüne geldiğimizde halen 4,70 TL olan çiğ süt fiyatlarında, revize fiyat konusunda Gıda Komitesinden ve Ulusal Süt Konseyinden hala bir sonuç çıkmamıştır. Bugün bölge bölge yem fiyatlarına baktığımızda şaşkınlık içerisindeyiz. Yem fiyatları 300 TL’yi geçti… Ülkede bir sanayici kısmı var, her şeyi onlar belirliyor. Süt sanayisi, yem sanayisi, herkes bir maliyet hesaplamasıyla rahatlıkla zam kararı alabiliyor. Biz üreticiler hep birilerinin kararıyla, ağızlarından çıkacak rakamlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz” diyerek isyan etti.
“Halimizi Bilen Var Mı?”
“Gıda Komitesi artık bu işten elin çeksin, bu kadar geç müdahaleler yapılması üretimi büyük sıkıntıya uğratmıştır” diyen Koçak şöyle devam etti: “Üreticilerimiz yorgun, artık durumun düzeleceğine inançsızlar. Umutsuzlar… Eğer üreticilerin hakları korunamayacaksa Konsey de kapansın… Madem üretici çaresiz bırakılıyor, müdahale edilemiyor, konseyin ne anlamı var.
Köylerde üreticilerin halini bilen var mı? Sahada neler oluyor bu üreticiler nelerle mücadele ediyor, bir hayvanın günlük bakım maliyeti nedir bilen var mı? Bu kadar duyarsız kalmak müdahalesiz kalmak bir nevi üreticilerin hakkını yemektir. Emek emek büyük zahmetlerle köylerinde aile işletmelerini ayakta tutmaya çalışan üreticilerimize haksızlıktır. Tüketici zannediyor ki üreticinin eline geçen marketteki raf fiyatı, çoğu kişi bilmiyor gariban üreticinin karsız üretim yaptığını, 4,40 liraya sattığı sütün market fiyatının yaklaşık 15 TL’ den satıldığını…
Süt yem paritesi diye bir şey yok artık. Sanayiciler var onların kararları var. Üretimin sürdürülebilirliği için üretici sattığı 1 litre süte karşılık 1,5 kilo yem alabilmelidir. Hani Ulusal Süt Konseyi parite 1,1’in altına düştüğünde tekrar toplanacak ve yeniden bir fiyat belirleyecekti? Bugün sütümüzü 4,30 TL / 4,40 TL‘ye satıyoruz, yemi de 6 TL'den satın alıyoruz. Zarar ediyoruz. Konseyin çiğ süt fiyat belirlerken kullandığı maliyet tablosunda bile bugün 1 litre çiğ sütün maliyeti 5,90 TL çıkmaktadır. Kaldı ki bizim gerçek maliyetlerimiz bunun çok çok üstündedir.” Haber: Dilek Eyüboğlu
Yorum Yazın