“Su gününde israf uyarısı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Su gününde israf uyarısı”
“Yağış fakiri toprak zenginiyiz”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, TMMOB’ye bağlı Jeoloji Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Konya temsilcilikleriyle birlikte 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle ‘Sürdürülebilir Tarım İçin Su, Su İçin Bilinçli Tüketim’ konulu düzenledi.

Panelde konuşan ve hizmet verdikleri bölgelerde suyun çok önemli bir kaynak olduğunu belirten KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin üretimde en ileri yöntem ve teknolojilerin kullanılacağı modern tarıma hızlı bir geçiş yapılması gerektiğini söyledi.

"Seferberlik İlan Etmeliyiz"

“Suyumuz için seferberlik ilan ederek, doğada suyun doğduğu ve geçtiği alanları koruyarak, tarımda sulama yöntemlerimizi iyileştirerek, sanayide suyu  kirletmeden verimli kullanarak, kentlerimizde kayıpları önleyerek, her damlayı tasarruf ederek, suyumuzu korumayı birlikte başarabiliriz” diyen Şahin “İklim değişikliğine bağlı olarak son yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile ülkemiz genelinde su kaynaklarının tehdit altında olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Türkiye’de işlenen tarım alanlarının yüzde 19’u KOP Bölgesinde iken, kullanılabilir su potansiyelinin ancak yüzde 8’i KOP Bölgesinde yer almaktadır. 4,5 milyon hektar tarım alanın tamamının tasarruflu yöntemlerle bile sulanabilmesi için yıllık 22,5 milyar metreküp suya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu miktarın 13,2 milyarı yer altı, yer üstü ve toprakta biriken sulardan karşılanmaktadır. KOP Bölgesi, bilindiği üzere ülkemizin toprak zengini olmasına rağmen en az yağış alan bölgesidir. Bu durumu olumlu hale getirmek için KOP İdaresi olarak çalışmalarımız devam etmektedir. 2011 yılında 50 milyon TL ödenek ile başlayan KOP KÖSİP programımız; 2021 yıl sonu itibariyle 885 adet projemiz 1 Milyar 600 Milyon TL’lik bütçeyle hayata yatırıma dönüştürülmüştür. Geçen 10 yıl boyunca paydaşlarımızla birlikte havza içindeki akarsu ve pınarlardan tarımda kullanılamayan yılda yaklaşık 273 milyon ton su, kapalı borulu sistemlere alınarak tarlalara yönlendirildi, böylece 545 bin 890 dekar alan sulu tarıma kazandırılmış oldu. Burada dikkatinizi çekmek istediğim en önemli husus ise tarıma kazandırılan yeni alanların küçük ölçekli olduğu için bir noktada yığılmamış olması, 885 küçük parça halinde kırsal dezavantajlı alanlardaki birçok köy, kasaba ve mahallede uygulanarak KOP Bölgesi’nin geneline yayılmış olması, bölgeler arası gelişmişlik farkının daraltılmış olmasıdır” dedi. Haber Bülteni

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye 117 ülke arasında 46. Sırada yer aldıÖnceki Haber

Türkiye 117 ülke arasında 46. Sırada yer...

Atso’da Enerji Verimliliği EğitimiSonraki Haber

Atso’da Enerji Verimliliği Eğitimi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar