<p> Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yürüttüğü KOP Okuyor ve KOP SOGEP mali destek çağrı programları kapsamında, KOP Bölgesindeki sosyal ve kültürel sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı, ihtiyaç alanlarının belirlendiği "KOP Sosyal Projeler Çalıştayı" yoğun katılımla gerçekleşti.</p>
Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırıkkale Milli Eğitim Müdürleri ile İl Kültür ve Turizm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri temsilcileri, akademisyenler, proje yürütücüleri ve öğrencilerin katıldığı çalıştay iki gün sürdü.
“Yerelden Ulusala Sosyal Politikaları Şekillendiriyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfihak Alpkan en büyük yatırımın ihtiyaç sahiplerine yapılan yatırımlar olduğun belirttiği konuşmasında “KOP İdaresinin sosyal alanda ürettiği projeler ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla burada bulunuyoruz. Biz konuşmaya değil aslında dinlemeye geldik. Yerelde üretilen projeler sonucunda çıkan sonuçları ulusal politikalarla uyumlu bir şekilde değerlendiriyoruz. Bu çalıştayın sonucunda da önerilerinizi bu konuları dikkate alarak kategorize edebilirseniz, biz de burada üretilen çok güzel tecrübe ve başarıları örnek olarak alıp hem kamuya hem de toplumun diğer kesimlerine iletebilir miyiz ve bundan sonraki bazı projelerde işbirliği içerisinde olabilir miyiz konusunda kendi ev ödevlerimizi yapmış oluruz” dedi.
Temel Değerler Vurgusu
“Ülke olarak üç Selim’e ihtiyacımız var; birincisi Aklı-ı Selim, ikincisi Kalb-i Selim, üçüncüsü de Zevk-i Selim” diyen Alpkan “Batı bize sürekli bireyselleşme ve husumet gibi aslında bizim kimliğimize aykırı değerleri dayatıyor. Onların dayattığı bu yozlaşmalara karşı bizim de itidal ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Yani yapacağımız, yürüteceğimiz projelerin içerisine bu kavramları yedirirsek, temel değerlerimizi sosyal içerme projelerinin temaları haline getirirsek çok daha iyi işler çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
“İnsan Hayatına Dokunabildiğimiz İçin Gururluyuz”
KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da, küreselleşen yeni dünya düzeninde sosyo-ekonomik gelişmeler ve bölgesel kalkınma politikalarının yeniden şekillendiğini, ülkemizin de rekabeti odağına alan, refah düzeyini aynı şekilde yükseltmeyi hedefleyen yeni bir yaklaşımı benimsemek zorunda olduğunu belirterek; “Yeni bölgesel kalkınma anlayışının temelinde; bölgelerin geri kalmışlıklarının giderilmesi ve her bölgenin kendi avantajlarını değerlendirerek ülke kalkınmasına ve rekabet gücüne katkı verebilmelerini sağlamak yatmaktadır. Bölgelerin sahip oldukları potansiyel ve iç dinamiklerden en üst seviyede faydalanabilmek ve sosyo-ekonomik farkların azaltılmasını sağlamak için; bölgeler düzeyinde farklı nitelikte politikalar geliştirilmesi gereği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu amaçla KOP Bölgesi için sektörel iş birlikleri çerçevesinde bir son dönemine girdiğimiz bir Eylem Planı yürütüyoruz. Eylem Planının bünyesindeki her sektörün ayrı bir önemi var fakat mesele sosyal projeler olunca, konunun öneminin daha çok farkına varmak gerekiyor. Çünkü bölgesel kalkınma sürecinin en temel dinamiğini beşerî sermaye oluşturuyor, beşerî sermaye ile etkileşimi ise sosyal projeler sağlıyor” şeklinde konuştu.
“Mesele Sadece Kaynak Aktarmak Değil”
KOP İdaresi olarak sosyal içerme ve sosyal kalkınma projeleri ile insan hayatına dokunan faaliyetleri her geçen yıl artırarak ve çeşitlendirerek devam ettirdiklerini vurgulayan Başkan Bostancı “2018 yılında da yeni bir tematik alan oluşturarak KOP Millet Kıraathaneleri oluşturmak amacı ile 21 projeye mali destek sağlanmıştır. Her iki destek programı kapsamında son üç yılda KOP Bölgesi illerimizde çeşitli kurum ve kuruluşların 187 projesi 20 Milyon TL’lik bir bütçe ile desteklenmiştir. Bu desteklerle son yıllarda özelde KOP Bölgesinde genelde de Türkiye’de üretilen kitap sayısının ve bunlara erişim mekanları olan kütüphanelerin kullanımın arttığını görüyoruz. Bizim yeni nesillerin teknolojiye dokunma arzusu kadar kitaba dokunma arzularını da arttırmamız gerekiyor. Burada ben sadece yeni nesillerde suç bulmuyorum. Biz, onlara kitaba dokunmayı öğretmediğimiz için bugün teknolojinin dışına çıkmıyorlar. Mesele masanın bu tarafında olup sadece finansman sağlamak değil bizim için, mesele aktardığımız kamu kaynaklarının hedeflenen kitlelere ulaşması, bugüne kadar bunun için hep birlikte gayret gösterdik, inşallah bu çalıştay neticesinde de bu amacımıza matuf yol gösterici ipuçları elde etmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.
“KOP İdaresinin Eğitime ve Okumaya Verdiği Destekleri Önemsiyoruz”
KOP İlleri Milli Eğitim Müdürleri adına kürsüye çıkan Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, 2015 yılından başlayarak bugüne kadar Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinde eğitime verdikleri desteklerden dolayı KOP İdaresine teşekkürlerini ileterek; “2023 Eğitim vizyonu çerçevesinde Bakanlığımızın eğitime bakışı, sınavlara bakışı ve öğrencilerimizin yetiştirilmesiyle ilgili büyük bir vizyon değişikliği olduğunu ifade etmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız da bunu 2023 Eğitim Politikası Vizyonuna aldı. Artık okuduğunu anlayan, gördüğünden anlamlı sonuçlar çıkarabilen, geçmiş bilgilerinden yeni bilgiler üretebilen, sorgulayıcı bir anlayış ön plana çıkmaktadır” diye konuştu.Programın ardından KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Lütfihak Alpkan’a çalıştaya verdiği katkılardan dolayı hediye taktim etti. İki farklı salonda bir araya gelen KOP SOGEP ve KOP OKUYOR grupları; ilk gün sorunların tespiti ikinci günde ise çözüm önerilerini masaya yatırdılar. Elde edilen öneriler çalıştay raporuna dönüştürülerek bölgenin yeni sosyal içerme politikalarında yol gösterici altlık oluşturacak.Haber: M. Erhan Bölükbaş
Yorum Yazın