Sokak Hayvanları Düzenlemesi Yasalaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sokak Hayvanları Düzenlemesi Yasalaştı
Aksaray başta olmak üzere 81 ili kapsayan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

 Başıboş sokak köpeklerine ilişkin düzenlemenin tüm maddeleri yasalaştı. Düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplatılacak ve bakımevlerine götürülecek. Ardından köpekler kısırlaştırılacak sahiplendirilecek.

Kurala Uymayan Belediye Yetkililerine Hapis Cezası

Bakımevindeki köpeklerden insan ve hayvanların hayatı için tehlike potansiyeline sahip olan ve bulaşıcı hastalığı bulunan hayvanlara, veteriner hekimler tarafından ötenazi yapılacak. Yükümlülüğü uygulamayan belediye yetkililerine 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sahipli ve Sahipsiz Hayvan Tanımı Detaylıca Yapılacak

Sahipli ve sahipsiz hayvan kavramları açık şekilde tanımlanacak. Hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Tanım, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak değişecek.

Sahipsiz ve güçten düşen hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması nedeniyle bakımevi dışındaki bir hayvana bakmanın yasal sorumluluğu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek.

Kanun'un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi kaldırılacak. Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeden, yalnızca vicdani sorumluluklarla güçten düşen ya da sahipsiz olan hayvanları sahiplenmek isteyenler ve kanundaki koşulları taşıyanların teşviki sağlanacak. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayarak eğitim çalışması gerçekleştirecek. Haber: Kemal Onur Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Aksarayspor’un Teknik Patronu Yıldırım'ın Ekibi Belli OlduÖnceki Haber

 Aksarayspor’un Teknik Patronu Yıldırım'...

Yaldır: “Ne Çocuklarımızın Can Güvenliğini; Ne De Hayvan Sevgimizi Beceriksizliğe Terk Edecek Değiliz!”Sonraki Haber

Yaldır: “Ne Çocuklarımızın Can Güvenliği...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar