Sahte sigortalılık ve sahte iş yerlerine karşı mücadele veren SGK, “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” kurdu. Artık eşine dostuna sigorta yaptıranlara göz açtırılmayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özellikle gerçek bir iş ilişkisi olmaksızın arkadaş ve akrabalarına sigorta yaptıranlar için yeni bir operasyon başlattı. Sosyal güvenlik sisteminin bütünlüğünü zedelediği ve büyük mali kayıplara yol açtığı için mercek altına alınan sahte sigortalılık, artık eski gibi kolay olmayacak.
Sahte Sigorta Peşinde Koşan Uyanıklar Yandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, sistemi zarara uğratabilecek suiistimallerin önüne geçmek için "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" projesini hayata geçirdiklerini açıkladı. Sahte sigorta ve sahte iş yeri peşinde koşanlar hem cezai hem de maddi yaptırımla karşı karşıya kalacak. Sahte sigortalı olan kişilerin tespit edilmesi durumunda bağlanan aylıklar iptal edilecek ve parasal değerler de faiziyle geri alınacak. Öte yandan şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulacak ve cezai yaptırım devreye sokulacak.
Hamileler Sigortalı Gösterilip SGK Zarara Sokuluyor
İşveren ile çalışan arasında hizmet/maaş ilişkisi olması gerekirken, sahte sigortalılık da hizmet karşılığında maaş gibi bir durum söz konusu olmuyor. Son dönemde eş, dost ve akrabalar üzerinden sahte çalışanlar ortaya çıkarken, hamile kadınların sigortalı gösterilmesindeki artış da dikkatlerden kaçmadı. Hamileler, kendisini bir yerden sigortalı göstererek SGK’dan geçici olarak iş göremezlik ödeneği alma hakkı elde ediyor. Aynı zamanda bu kişiler özel hastanede doğum yaptıkları zaman da SGK’dan tedavi masraflarının bir kısmını geri alma hakkı elde ediyor.
Sahte Olduğu Tespit Edilen İş Yerlerine Büyük Yaptırımlar Geliyor
Sahte iş yeri sahipleri de yeni düzenleme ile birlikte büyük zora girecek. İş yerinin sahte olduğunun tespitinin ardından kişinin iş yeri sicil numarası iptal edilecek, ödenen primler iade edilmeyecek, yersiz yararlanılan teşvik ve desteklere karşı gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak. Sahte sigorta bildirimiyle SGK’nın ödediği aylık gelir, geçici iş göremezlik ödenekleri ve sağlık giderleri işverenden kanuni faizle geri alınacak.
2023’te 90 Bine Yakın Kişi Sahte Sigortalı Çıktı
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, bu konuda çarpıcı verilere değinmiş ve 2023 senesinde denetmenler tarafından 1533 sahte iş yerinin tespit edildiğini ve 88 bin 455 sahte sigortalı saptadıklarını açıklamıştı.
Haber: Kemal Onur Atalay
Yorum Yazın