Artan maliyetler ve mazot fiyatlarının ardından sarımsak üreticisini yurt dışından gelen sarımsak vurdu. Baymış ve Acıpınar bölgesindeki sarımsak üreticileri sarımsak para etmeyince birçok çiftçi sarımsak hasadını yapmazken mecburen sarımsak hasadı yapan çiftçiler de maliyetlerin yüksek olması ve sarımsağın para etmemesinden dertli.
Baymış köyü Muhtarı Emin Arıbaş gazetemize yaptığı açıklamada “Maliyetlerimizi şu anki sarımsak fiyatları kurtarmıyor ve Çin’den gelen sarımsaklar üreticinin elindeki sarımsağı tarlada bıraktırıyor. Böyle giderse birçok üretici bırakmak zorunda kalacak” dedi.
Baymış köyü Muhtarı Emin Arıbaş Tarımla uğraşıyorum, şu anda sarımsak tarlasındayız. Bu mevsim sarımsak hasadı mevsimi. Bu sene sarımsaklarımız sıkıntılı. Hem kalite yönünden hem de alıcı yönünden bu sene üretim çok zor durumda. Maliyetlerini karşılamıyor, çok düşük fiyatlar veriyorlar. 3-4 lira en fazla 5 lira. Bunun sebebi de benim fikrim, bu sarımsağın alıcısı genelde dışarıdan geliyordu. Çevre illerden geliyorlardı. Akaryakıttaki zamlar, işçiliğin yüksek olması. Bir de üretimin çok fazla olması” dedi.
“Sarımsak Ekme İşini Öğretmen Bile Yapıyor Bırakın Çiftçi Yapsın Bu İşi”
“Bu işi artık çiftçiden başka herkes yapıyor, öğretmeni yapıyor, doktoru yapıyor, bırakın bu işi çiftçi yapsın. Yani bir çiftçi gidip de öğretmenin, doktorun işini yapmıyor. Siz de çiftçinin işini yapmayın diyen Arıbaş “Geçen yıl ortalama 6-7 liraydı ondan önceki yıl 15-20 lira arasıydı bu sene 4-5 lira. Onun da dekarda maliyeti 5 lira, dekarda normalde 1 ton çıkmıyor. Daha önceki yıllarda 1 ton üzerinde verim aldık ama bu sene 1 tona yaklaşmıyor 500-600 kilolarda kalıyor. O da dekarı 4-5 liraya versek dekarı 2,5 liraya geliyor kesinlikle kurtarmıyor. Dediğim gibi bu sarımsağın tarlada maliyeti 5 lira” ifadelerini kullandı.
10-12 Dekar Sarımsağım Tarlada Kaldı
“10-12 dekar sarımsağım var ama kendim söktürmedim” diyerek mahsulün tarlada kaldığını söyleyen Muhtar Emin Arıbaş “Çünkü hesapladım artık önceki maliyetleri göz önünde bulundurmuyorum. Şu an yapılan işçiliği hesaplıyorum. Kurtarmadığı için tarlada bıraktım ben. Artan maliyetler, para etmemesi, üretim çokluğu bunun aslında şöyle bir şey olması lazım. Sarımsak, özellikle bizim bölgemizin sarımsağı, aroma bakımından Türkiye’de ilk sırada olacak bir sarımsak. Çin’den gelen sarımsaklar var, onlarda aroma diye bir şey kesinlikle bulamazsınız. Aroma demek sarımsağın acısı olur, bizim ürettiğimiz sarımsaklar Türkiye’de ilk sıraya girecek ürünlerdir. Bunun devlet kontrolünde ekilmesi uygun. Yurt dışından gelen özellikle Çin sarımsağı marketlerde görsel olarak bizim sarımsaklarımızdan daha güzel gözüküyor. Onun durdurulması gerekli” diye konuştu.
“Birçok Üretici Bırakmak Zorunda Kalacak”
Ürünlerin para etmemesi nedeniyle birçok üreticinin üretmekten vazgeçtiğini söyleyen Arıbaş “Eğer olmazsa bu sene değil önümüzdeki yıllarda da para etmez gibi görünüyor ve birçok üretici de bu işi bırakmak durumunda kalacak. Çünkü zarar ettiğin bir şeyi ekmenin de bir anlamı yok.
Bunun bir dekar da masrafı 5 bin lira en az 1 ton alacaksın 5 liranın üzerinde satacaksın ki kâr edeceksin. O da bu yıl kârı bırakın ana, anaya bile kurtarmadı, eksiye düştü. Mazot fiyatları sadece sarımsakta değil bütün çiftçinin zor durumda kalmasını sağladı. İnşallah umut ediyoruz ki bu böyle devam etmez” şeklinde konuştu. Haber: Kemal Onur Atalay
Yorum Yazın