<p> İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Şehir ve Güvenlik Sempozyumu"nda bir konuşma yaptı.</p>
Kur'an-ı Kerim'in kutsal Mekke şehrini tarif ettiği pek çok ayette, şehrin saldırılardan emin ve doğal afetlere karşı güvenli bir şehir olduğunu aktaran Soylu, bunun aynı zamanda ilahi bir vizyona, şehir güvenliği kavramına nasıl bakılması gerektiğine işaret ettiğini söyledi.
Mahalle Bekçisi Sayısı 30 Bine Çıkacak
Bu noktada çarşı ve mahalle bekçiliğinin çok olumlu sonuçlar ürettiğine değinen Soylu, "Halen alım süreci devam eden 8 bin 242 bekçimizin göreve başlamasıyla 30 bin sayısına ulaşmış olacağız" dedi.
Soylu, olaylara hızlı müdahale edebilmek ve görünürlüğü artırabilmek için emniyet ve jandarmada motosiklet alımlarına, bisikletli polis timleri, atlı polisler ve atlı jandarmalar gibi yeni birimlerin sayısının artmasına da ağırlık verdiklerini kaydetti. Önleyici hizmetlerin tamamlayıcısı teknolojik kapasiteyi artırmayı ayrı bir stratejik ilke olarak belirlediklerine vurgu yapan Soylu, "26 binden 78 bin 500'e çıkarttığımız kamera sayısı, yüzde 128 arttırdığımız plaka tanıma sistemi sayısı, önleyici güvenlik, alan kontrolü ve yüksek kapasite üçgeninde kurguladığımız bu anlayışımızın bir başka tezahürüdür." ifadesini kullandı. Şehir güvenliği konseptinin bir önemli ayağının da "şehir halkı-güven" ilişkisinin tesisi ve buradan destek almak olduğunu belirten Bakan Soylu, toplum destekli polislik, KADES, uyuma, açık kapı projeleriyle aynı zamanda vali, emniyet müdürü, jandarma komutanları, halk, asayiş ilişkisinin tesisine yönelik toplantılar ve tüm projelerle şehir insanını yeni güvenlik konseptine dahil ettiklerini aktardı. İnsanların dikkatinden ve çevresine ait farkındalığından istifade ettiklerini anlatan Soylu, "Güvenlikte alan kontrolü, yeni dönemin önemli başlıklarından birisidir. Şehrin kendisinin güvensizlik üretmesini de engelliyoruz. Tesbit ettiğimiz 82 bin metruk binanın 51 bin tanesini kısa dönem içerisinde yıktık, 18 bin tanesinin de bakım ve onarımı yapıldı. Kalan 13 bin tanesinin de yıkım çalışmaları devam ediyor" diye konuştu. Hem şehir hayatının hem de ülke geleceğinin önemli bir parçası olan okul güvenliğini ise servislerden başlattıklarını belirten Soylu, "Okul servis araçları denetimlerimizi yüzde 128 artırdık. Ayrıca hem okul binalarında hem de okul çevrelerinde ilave güvenlik önlemleri alıyor ve denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Büyükşehirlerimizin önemli riskleri arasında bulunan uyuşturucu kullanımıyla ilgili olarak da narkotizmlerimizin tüm kurulum çalışmaları tamamlandı ve bu ekiplerimiz 81 vilayetimizde sahadadır.
Ülke genelinde gerçekleştirdiğimiz 27 huzur uygulaması da yine alan kontrolü anlayışımızın yansımasıdır. Tüm bunları yanı sıra tematik alanlarda ortak politika belgeleri oluşturmayı da bir ilke olarak belirledik ve bunların her birinin kendilerine ait somut çıktıları oldu." Soylu, "Bugün ülkemizde son iki yılda tüm hırsızlık olayları yüzde 30,8 azalmış, evden hırsızlık ortalaması 282'den 148'e, İstanbul'da 80'den 35'e, Ankara'da 31'den 4'e, İzmir’de ise 21'den 6'ya gerilemiştir. Almanya ve Fransa İçişleri bakanlıkların resmi verilerine göre 2018'de 100 bin kişi başına evden hırsızlık rakamı Almanya'da 117,8, Fransa’da 348,9 iken Türkiye'de 89,9 olarak gerçekleşmiştir. Yine son iki yılda uyuşturucuya bağlı ölümler de 941'den önce 657'ye düşmüştür." Haber Merkezi
Yorum Yazın