Meclis’te devlet memurları için kanunda değişiklik öngören teklif görüşülüyor. İşte konuşulacak konular hakkında detaylar... Türkiye Büyük Millet Meclis'i (TBMM) Genel Kurulu'nda yeni haftada Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören teklif gündeme getirilecek.
Milyonlarca memur, onay alması beklenen bu teklifin sonucunu bekliyor. Meclis’te 30 Kasım’da yapılan görüşmelerde Meclis Başkanlığına sunulan ve yeni haftada görüşmesi yapılacak kanun teklifine göre, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler, 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave bir kademe hakkından faydalanabilecek.
İstifa Eden Memura Geri Dönüş Hakkı Geliyor
Yabancı memleketlerin resmi kurumları veya uluslararası kuruluşlar yanında söz konusu nitelikte olabilecek ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek uluslararası kuruluşlarda görev almak isteyen memurlar aylıksız izin alabilme hakkına sahip olacak.
Böylece herhangi bir mali ilave külfet oluşmadan kamu görevlilerinin ülkenin ulusal menfaatleri ve kamu yararı yanında kendi mesleki gelişimleri bakımından da yararlı olabilecek çalışmalara katılabilmesinin önü açılacak. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddeleri kapsamında yer alan yönetici görevlerinden alınıp veya bu görevleri sona erip ilgili kadrolara ataması yapılan ve bilahare bu kadrolarındayken memurluktan kendi istekleriyle çekilenler arasında memurluğa geri döneyi talep edenler için, haklarında güvenlik soruşturması yapılması ve 2 defadan fazla olmamak kaydıyla bu hükümde yer alan diğer şartlar aranmaksızın ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın ayrıldıkları kadrolarına atanmalarına olanak verilecek.
Memur Eşlerine de Aylıksız İzin Verilebilecek
Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan 6 aydan fazla yurt dışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine de 3 yılı aşmamak üzere bunların görev süresince aylıksız izin verilebilecek. Uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla yeterlik sınavına girme fırsatına sahip olacak. Yeterlik sınavına girmeye hak kazananların sınavı en geç 6 ay içinde yapılacak. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında, Devlet Memurları Kanunu veya diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı kalınmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilecek.
Sözleşme yapmaya İdari İşler Başkanı yetkili olacak. Sözleşmeli personel hakkında Kanun'da ve sözleşmede yer almayan hususlarda Devlet Memurları Kanunu'na göre sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin hükümler uygulanacak. Sözleşmeli olarak çalıştırılacaklara ödenecek ücret Kanun'un ilgili fıkrasına göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleşme ücreti tavanının 3 katını geçmemek üzere görevin mahiyeti ve çalıştırılacak kişinin vasfı gibi kriterler gözetilerek İdari İşler Başkanı tarafından belirlenecek. Geçici olarak ve/veya haftanın belirli günlerinde ya da günün belirli saatlerinde sözleşmeli statüde çalıştırılanlara ise, çalıştırılan günlerle veya saatlerle orantılı olarak ödeme yapılacak. Haber: Sedef Altınkaya
Yorum Yazın