Meclis, Yeni Dönemde Milyonları İlgilendiren 8 Reformu Görüşecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meclis, Yeni Dönemde Milyonları İlgilendiren 8 Reformu Görüşecek
TBMM’de yeni yasama döneminde yoğun günler bekleniyor. Meclis’in açılmasıyla birlikte 8 büyük reform yapılması öngörülüyor. 

 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yasama döneminde birçok yeniliğin yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni dönemde, milyonları etkileyecek kararların görüşülmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

8 Büyük Reform Görüşülecek

Meclis yılın son çeyreğinde yeni yasama dönemine başlayacak. Meclis'in gündeminde başta emekli maaşı sistemi, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge, ev kadınlarına emeklilik olmak üzere özellikle sosyal konularda milyonları ilgilendiren ve onların hayatını değiştirecek 8 büyük reform yer alacak. 

Emekli Maaşı Görüşülecek

Kulislerde konuşulana göre yeni dönemde, emekli maaşı bağlama sistemi görüşülecek. Orta Vadeli Program’da yer alan değişikliğe göre prime, sadece esas kazanç değil çalışma gün sayısı da etkili olacak. Yüksek prim ödeyen ve daha fazla çalışanlar, yüksek emekli aylığı alabilecek.

İkinci Emeklilik Maaşı Gündeme Alınacak

Bir diğer görüşülmesi beklenen konu ise Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olacak. Bu sistemle çalışanlara ikinci bir emekli maaşı verilecek. İkinci emeklilik, BES aracılığıyla gerçekleştirilecek ve çalışanlar SGK dışında ikinci bir emekli maaşı alma hakkına sahip olacak. 

BAĞ-KUR Primlerinin Düşürülmesi Konuşulacak

Öte yandan BAĞ-KUR primlerinin 9 binden 7200 güne düşürülmesi planlanıyor. Böylece küçük esnaf, 9 bin gün ödemek yerine 1800 gün daha az prim ödeyip 5 sene önce emekli olabilecek. Enflasyon ve büyüme ile hesaplanan güncelleme katsayısı 2024’te yüksek çıkıyor. Meclis yeni dönemde, 2024’te emekli olanların 2025’e göre daha yüksek maaş alabilmesinin önünü açıyor. 

Çalışma Modelinde Değişiklik Geliyor

Yeni dönemde görüşülecek olan bir başka konu da çalışma modeli olacak. 4 gün çalışma 3 gün tatil olacak şekilde gerçekleştirilecek olan sistemle birlikte özel sektörde 45 saat olan haftalık çalışma süresi 35-40 saate düşürülebilecek. Kamuda da esnek çalışma modelinin uygulanması konusu gündeme alınacak. Memurlar uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatlerini tercih edebilecek.

Görevi başındaki memurları yakından ilgilendiren bir diğer konu ise 3600 ek gösterge olacak. 1. Derece kamu çalışanları otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilebilecek. Ev kadınlarının sigorta sistemine dahil edilmemesinden dolayı emekli olamadıkları sorunu karşısında Meclis, yeni dönemde harekete geçiyor. Aile Koruma Paketi kapsamında, çalışma ile ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet ödeyecek. Akabinde kadınlara çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi düzenlemeler de görüşülecek. Haber: Yakup Türk


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dinçer: “Şehirlerarası Yolları Birbirine Bağlıyoruz”Önceki Haber

Dinçer: “Şehirlerarası Yolları Birbirine...

İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem Başlıyor Sonraki Haber

İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem Başl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar