<p> Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere geçiş sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk kez “Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu”nu yayımladı. Bir milyonun üzerinde öğrencinin yarıştığı lise giriş sınavında öğrenciler en çok matematikte zorlandı.</p>
Bir milyonun üzerinde öğrencinin yarıştığı lise giriş sınavında öğrenciler en çok matematikte zorlandı. Rapordan dikkat çeken başlıklar şöyle:
565 Tam Puan: Geçen yıl 18 öğrencinin bütün soruları doğru cevapladığı merkezi sınavda her iki oturumda bu yıl soruların tamamına 565 öğrenci doğru cevap verdi.
Sayısalda Zorlandılar: Soru sayısı 20 olan alt testler arasında öğrenciler en çok doğru yanıtı 11.75 ortalama ile Türkçe testinde verdi. Matematik testinde, sınava katılan öğrencilerin ortalaması 20 soruda sadece 5 doğruda kaldı. Fen Bilimlerinde de doğru cevap sayısı ortalaması 9.97’da kaldı. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 6.88, Din Kültürü alt testinde 6.83 ve Yabancı Dil alt testinde ise 4.65 olarak hesaplandı. Geçen yılın ortalamalarına göre en ciddi düşüş Din’de.
Matematik Boş Kaldı: 80 dakikalık süreye karşın matematik testinin yarısını öğrenciler boş bıraktı. Öğrenciler matematiğin yüzde 40’ını, yabancı dil sorularının yüzde 22’sini, fen sorularının yüzde 10’unu, Türkçe sorularının yüzde 6,8’ini boş bıraktı.
Kızlar Yine Başardı: Sadece matematik testinde erkeklerle aynı doğru ortalaması bulunan kız öğrenciler diğer bütün derslerde erkeklere fark attı. Farkın en çok açıldığı ders Türkçe olarak belirlendi. MEB’in ayırt edici değerleri yüksek olarak belirlediği İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde bütün soruları doğru bilen öğrenci sayısı diğer dersleri katladı.
Sınava giren öğrencilerden 53 bin 264’ü Türkçe testinde, 97 bin 446’sı yabancı dil testinde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 116 bin 246’sı soruların tamamını doğru yanıtladı. Matematik alt testindeki soruların tamamını sadece 5 bin 794 öğrenci doğru cevaplarken, fen bilgisi testinde de bu oran 5 bin 56’ya düştü. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testindeki soruların tamamını doğru yanıtlayan öğrenci sayısı ise 235 bin 995’e ulaştı.
Binler Sıfır Çekti: Sıfır çeken öğrencilere ilişkin verilerin açıkça yazılmaması da dikkat çekti. Sadece ders ders oranları paylaşıldı. Bin 338 öğrenci Türkçe testinde tek bir doğru cevap veremedi. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde 13 bin 700 öğrenci, Din testinde 8 bin 236 öğrenci, fen testinde de 4 bin 837 öğrenci doğru cevaba ulaşamadı. Matematik testinde hiçbir doğru cevabı bulunmayanların sayısı, soruların tamamına cevap verenlerin 15 katı orana ulaştı. Matematikte 72 bin öğrenci sıfır çekti. Yabancı dil alt testinde ise 100 bin 175 öğrencinin doğru cevabı çıkmadı.
Başarılı İller: Soruların tamamına doğru yanıt veren 565 öğrenci Türkiye’nin 66 iline yayıldı. Türkçe doğru yanıt ortalamasında Rize, Matematik ortalamasında Kırşehir, fen ile İnkılap Tarihi testlerinde Tunceli, Din testinde Giresun, yabancı dil testinde de Muğla ilk sırada yer aldı.
Haber: Dilek Eyüboğlu
Yorum Yazın