<p>Dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Koronavirüs insan psikolojisini alt üst etti. Sürekli Koronavirüse yakalanma korkusu içinde olan bireyler, ilişkilerini ve günlük yaşamını devam ettirmekte psikolojik sorunlar yaşıyor.</p>
Koronavirüs İnsan Psikolojisini Alt Üst Etti
Koronavirüse yakalanma korkusu içerisinde olan bireyler günlük iletişimini ve yaşamını devam ettirirken sorunlar yaşıyor. Bireylerin sürekli Koronavirüse yakalanma korkusu içerisinde olduğunu ve davranış ve ilişki biçimlerinin bozulduğunu söyleyen Psikolog Aysun Hızlı Okur, “Herkesin tedirgin olduğu, ilişkilerimizin bozulduğu ve kimsenin nasıl davranmasını bilmediği bir süreçteyiz” dedi.
Koronavirüse (Covid-19) yakalanma korkusunun bireyler arası ilişkileri bozduğunu ve bireyleri depresyona sürükleyecek bir duruma geldiğini ifade eden Psikolog Aysun Hızlı Okur,” Koronavirüs şu an günümüzde hepimizi büyük bir stres ve depresyona itekleyecek bir düzeyde. Herkesin tedirgin olduğu, ilişkilerimizin bozulduğu ve kimsenin nasıl davranmasını bilmediği bir süreçteyiz. Her gün televizyonda, sosyal medyada, bireysel görüşmelerde alacağımız tedbirleri biliyoruz. Ancak uygulama kısmında toplum olarak sıkıntılar yaşıyoruz. Dışarı çıkmakta sıkıntı yaşıyoruz Özellikle çocuklu ve yaşlı aileler bu süreçte büyük sıkıntı yaşıyor. Yaşadığımız belirli bir düzeyin dışındayız. Normalde gösterdiğimiz davranışları gösteremiyoruz. Salgın düzeyi hepimizi tedirgin ediyor” şeklinde ifade etti.
“Özellikle Gelişim Çağında Olan Çocuklar Koronavirüse Kapılma Korkuları Ediniyor”
Koronavirüse yakalanma korkusunun daha önce herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmayan bireyleri de etkisi altına aldığını söyleyen Aysun Hızlı Okur, Koronavirüs korkusu hiçbir gündelik problemi olmayan kişileri de tetiklemiş durumda. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar Koronavirüse kapılma korkuları ediniyor. Bireylerde opsesyon, panik atak ile beraber depresyonu en üst düzeye çıkartıyor. Sürekli el yıkama, virüsün bulaşmasını düşünmesi, kaygı ve aksiyet bozukluğunu büyük bir şekilde tetiklemekte ve depresyona sürüklemekte” diye konuştu.
“Aileler Evlerde Zaman Geçirebilir Ve Ev İçi Aktiviteler Yapabilir”
Koronavirüse yakalanma korkusuna karşı bireylerin çeşitli aktiviteler yapabileceğini söyleyen Psikolog Aysun Hızlı Okur, “Bireyler bu süreçte genellikle evlerinde ve yakın çevrelerinde vakit geçirmek ister. Aileler evlerde zaman geçirebilir ve ev içi aktiviteler yapabilir. Açık havada yürüyüşler olabilir. Ancak en az temasla ve kalabalık olmayan yerlerde aktivitelerini yapmalılar” şeklinde konuştu. Haber: İbrahim Ethem Çam / Foto: Kaan Recep Atalay
Yorum Yazın