<p class="MsoNoSpacing"><span style="font-family: "Times New Roman", serif;">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Kapalı Havzasındaki çiftçilerin enerji ve su maliyetlerini azaltacak KOP Akıllı Pompa Projesi saha çalıştaylarının ikincisini Niğde’de gerçekleştirdi.<o:p></o:p></span></p><div><span style="font-family: "Times New Roman", serif;"><br></span></div>
KOPBölgesinde ‘Yer Altı Suyu (YAS) sahalarında Su ve Enerji KullanımınınAraştırılması ve Verimliliğinin Artırılması Projesi’ kapsamında; Aksaray,Karaman, Konya ve Niğde’den oluşan Konya Kapalı Havzasında (KKH) tarımsalüretim yapan çiftçilerin su ve enerji maliyetinin azaltılması ve mevcut sulamasistemlerinin rehabilitasyonu ile yüzde 20’lere yakın kazanç sağlayabilecekakıllı pompa projesinin saha çalıştaylarının ikincisi Niğde’nin Bor İlçesindegerçekleştirildi.
Bölge'ninmevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun önemli bir kısmı yeraltı suyundankarşılanmaktadır. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, bellibir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır” dedi.
“Yüzde 20’lik Tasarrufla 120Milyon TL Çiftçinin Cebinde Kalacak”
Yeraltısuları üzerinde baskıyı azaltmak amacı ile randımanı düşük ve verimsiz eskisulama sistemlerinin rehabilite edilmesi amacıyla 2011 yılından bu güne kadarKüçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) kapsamında bölge genelindeki 731 projeye 676 milyon TL ödenekaktarıldığını ve 117 bin hektar arazinin modern sulama sisteminekavuşturulduğunun altını çizen Başkan Bostancı; “Sulanabilir alanlarımızısürdürülebilir bir şekilde koruyabilmek için elimizdeki suyu kuyumcuhassasiyeti ile kullanmak zorundayız. Girdi maliyetlerinde yaşanan değişimler,dönümden kaç ton ürün aldığımızı değil, dönümden kaç lira kar ettiğimizi önemlihale getirmektedir. Ayakta kalabilmek için maliyetlerimizi azaltmak bizim içinde bir zorunluluk haline gelmiştir. Su fakiri olan bölgemizde bu girdilerin enönemli bileşeni su ve suya ulaşmak için sarf ettiğimiz enerji giderleridir.Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman illeri için 2017 yılında tarımsal sulamadakullanılan toplam 1 milyar 750 milyon kilovat saat enerji karşılığında abonelereyaklaşık 600 milyon TL tutarında elektrik faturası tahakkuk etmiştir. Bununsulama kooperatiflerine düşen kısmı ise yaklaşık 116 milyon TL. Aliyer sulamakooperatifimize ait sistem yenilenmesi yaptığımız test kuyumuzun sonuçlarıincelendiğinde, yakın ve uzak mesafelerde yer alan arazilerde yenileme öncesiile aynı debi, yükseklik ve tabanca sayılarında yaptığımız ölçümlerde enerjigiderlerinde yaklaşık yüzde 25 ila 30 oranında tasarruf sağlandığı görülmüştür.Bazı kuyularda ulaşılabilecek iyileştirme oranı bu rakam yüzde 50 mertebesininüzerine dahi çıkmaktadır. Bu örnek ışığında bölgedeki YAS kuyularında yapılacakiyileştirmeler ile emniyetli olarak yüzde 20 tasarruf sağlanması durumda yıllık120 milyon TL tasarrufun mümkün olabileceği görülmektedir. Cari açığımızın enönemli bileşenlerinden birisi olan enerji giderlerinde sağlanacak bu denli birtasarruf hem ülkemiz hem bölgemiz ekonomisi açısından büyük önem arzetmektedir” diye konuştu.
“13 Bin 248 Hektar Alan SulamayaAçıldı”
NiğdeValisi Yılmaz Şimşek ise KOP İdaresinin Niğde'de yürütülen 116 proje için 121milyon 151 bin 959 TL ödenek aktardığını ve bunun karşılığında 13 bin 248hektar alanın sulamaya açıldığını belirterek; “İlimizde ve ülkemizin birçokbölgesinde tarımsal sulama ihtiyacı ağırlıklı olarak yer altı su kaynaklarındankarşılanmaktadır. Bu durum, iki büyük sorunu da beraberinde getirmektedir.Bunların yanı sıra bu proje ile tarımsal üretimde verim artışı sağlanacakböylece tarımsal faaliyetler cazip hale getirilecek, bu da kırsaldan kentegöçün önüne geçecektir" şeklinde konuştu. Konuşmanın ardında projeyürütücüsü firma tarafından katılımcılara proje hakkında bilgiler verildi.Aliyer mevkiindeki KOP TEST kuyusundan elde edilen anlık veriler katılımcılarlapaylaşılırken, kâr fayda oranları karşılaştırmalı olarak aktarıldı. Haber Merkezi
Yorum Yazın