<p> Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'da başlamıştı, 1 Nisan itibarıyla sona erdi.</p>
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulan kış lastiği uygulamasında kış şartlarına göre önlemini almayan araçlardan doğacak mağduriyetlerin önlenmesi amaçlanıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.
Yönetmelik kapsamında söz konusu dönemde kış lastiği takmayan ticari araçlara Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerince para cezası kesildi.
Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan ticari araçlara kış lastiği takmayan işletmecilere uygulanan para cezası 1 Ocak itibarıyla 2018 yılında 715 lira olarak belirlenmiş 715 liralık ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 23,73'lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarılmıştı.
Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan itibarıyla sona erdi.
Doğru şekilde saklayın
Yaz aylarına girerken, sıcak havalarda kullanıma uygun olmayan kış lastiklerinin değişimi, kritik önem taşıyor. Yazın, kış lastiklerinin fren mesafesi artıyor ve yol tutuş performansı azalıyor. Daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Kış lastiklerini yazın kullanmak lastiğin ömrünü azaltıyor, daha fazla karbondioksit salımına yol açarak sürüş konforunu azaltıyor.
Yaz lastiklerine geçiş yaparken, kış lastiklerinizi uygun saklama koşullarında muhafaza eder doğru şekilde bakımını yaparsanız ömürlerini yaz lastikleri kadar uzatabilirsiniz. Bunun için: Lastikler, yan yatırılarak özel torbalarda saklanmalıdır (asla sırt tarafı alta gelecek şekilde saklanmamalıdır). Saklamak için yeriniz yoksa, bayiniz size saklamanız için bir yer önerebilir.
Yaz lastiğine geçişte bunlara dikkat edin!
Düzensiz aşınmalara dikkat: Yaz lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yaptırmalısınız. Lastiğinizin herhangi bir noktasında görülen düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler uzmanları tarafından incelenmeli ve alınacak karara göre uygulama yapılmalıdır.
Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız.Yaz lastiklerinizin uygun hava değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol edin. Lastiğinize aracınızın kitabında önerilen doğru ve uygun havayı basmalı/bastırmalısınız.Lastiklerinizin balans ayarlarını yaptırmalısınız.Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.Lastiğinizin havalarını mümkün olduğunca sık ve lastikler soğuk iken ölçmeli ve azalma var ise tamamlatmalısınız. Unutmayın doğru lastik doğru hava ile daha verimli çalışır. Yüksek hava lastiğinizin sırtının ortasında, düşük hava ise lastiğinizin sırtının omuza doğru kenarlarında anormal aşınmalara yol açar ve zamanından önce lastiğinizi değiştirmek zorunda kalırsınız.Haber: Dilek Eyüboğlu
Yorum Yazın