Kiracı ve Ev Sahipleri Dikkat! 15 Gün İçinde Yapmalısını

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kiracı ve Ev Sahipleri Dikkat! 15 Gün İçinde Yapmalısını
Türkiye'de ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren çok önemli bir karar alındı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemine girilmesi için 15 gün süre verildi.

1 Temmuz 2023'te yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, konut kiralamasıyla ilgili önemli değişimler sağlamıştı. Artan enflasyonla birlikte kiracı-ev sahibi arasındaki ilişkinin dengeli ve adil şekilde olması için yapılan düzenlemede, kira sözleşmelerinin kayıt altına alınması sağlanacak.

 

15 Gün İçerisinde E-Devlet Sistemine Yüklenmeli

Yeni kanunla birlikte artık kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinde kayıtlı olacak. Bu kapsamda, kiracı ile ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinin bir nüshası 15 gün içerisinde e-Devlet sisteminde yer alan Kira Sözleşmesi Bilgi Sistemi'ne kaydedilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bu sistemde, sisteme kaydı yapılan kira sözleşmeleri direkt olarak vergi dairesine bildirilecek. E-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapmak için kiracı ve ev sahibinin e-Devlet şifresinin ya da mobil imzasının olması zorunluluğu bulunuyor.

Kiracı ile ev sahibi sisteme, sözleşmeye ilişkin bilgileri girecek ve elektronik olarak imzalayacak. İki tarafın da imzasını atmasıyla birlikte kira kontratı geçerli sayılacak. Sözleşmenin kopyası iki tarafın elektronik posta adresine de iletilecek.

Kira Sözleşmesinin E-Devlete Taşınmasının Avantajları

Kiracı ile ev sahibi vergi dairesine gitmek durumunda kalmayacak.

Kiracı-ev sahibi noter masrafı ödemek durumunda kalmayacak.

Kiracı-ev sahibinin sözleşme boyunca her sene vergi dairesine bildirimde bulunmasına gerek kalmayacak.

Yeni kanunla birlikte kira bedeli Türk lirası olarak belirtilmek zorunda ve yabancı para birimiyle yazılırsa da sözleşmenin geçerli olduğu tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınacak.

Öte yandan bu kararla birlikte döviz kuru dalgalanmalarından hem kiracı hem ev sahibi etkilenmeyecek. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilecek. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siyah Beyazlılarda Parola, Moralleri Düzeltecek 3 PuanÖnceki Haber

Siyah Beyazlılarda Parola, Moralleri Düz...

Dinçer: “Zafer Millet Bahçesi İle Yeni Bir Sosyal Alan Daha Oluşturuyoruz”Sonraki Haber

Dinçer: “Zafer Millet Bahçesi İle Yeni B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar