KGK-TASS Rus-Türk Medya Forumu İş Birliği Vurgusuyla Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KGK-TASS Rus-Türk Medya Forumu İş Birliği Vurgusuyla Yapıldı
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ile Rusya’nın resmî devlet haber ajansı TASS iş birliğiyle Moskova’da medya forumu gerçekleştirildi.

TASS’ın Moskova’daki merkez binasında yapılan foruma Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov video mesaj ile katılım gösterirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova da konuk olarak forumda açıklamalarda bulundu. KGK adına da Genel Başkan Mehmet Ali Dim, konuşma yaparak, iki ülkenin gazetecilerinin iki toplumun bilinçlenmesine nasıl katkı sağlayacakları konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

 

Türk Siyaset ve Sanat Dünyasından Rusya Ziyaretlerini Gösteren Fotoğraf Sergisi Yapıldı

TASS binasının önündeki meydanda “TASS haber ajansının objektifinden Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliği” konulu bir fotoğraf sergisi de yapıldı. Sergide, Türkiye'nin siyaset ve sanat dünyasından Rusya'ya gerçekleştirilen ziyaretlerin karelerine yer verildi. Nazım Hikmet Ran'ın fotoğrafı da sergide yer aldı. Açılış kurdelesini TASS Genel Müdürü Andrey Kondraşov ve KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ve Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Federasyon Konseyi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigori Karasin hep birlikte kesti. Serginin ardından foruma geçiş yapıldı.

 

"Yanlış Haberle İki Ülkenin Gazetecileri Olarak Mücadele Vermek Durumundayız"

TASS ajansının ev sahipliğinde düzenlenen “Rusya-Türkiye İşbirliğinin güçlendirilmesinde medyanın rolü“ ana temalı medya forumunun açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Ne yazık ki yalan haberler hem Rusya hem de Türkiye için çok fazla can sıkıyor. Bazı sağlıksız kaynaklardan ve özellikle batıdan gelen yanlış bilgiler doğru habermiş gibi servis ediliyor ki, bu konuda iki ülkenin gazetecileri olarak mücadele vermek durumundayız" açıklamasında bulundu.

Forumun açılışında konuşan Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Federasyon Konseyi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigori Karasin ve TASS Ajansı Genel Müdürü Andrey Kondraşov da Türk-Rus medyası iş birliğinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

 

"İşbirliğimizi Daha da Geliştireceğiz"

Forum açılışında KGK Genel Başkanı Dim, Rusya-Türkiye ilişkilerinin tarihsel sürecine değinirken, "Bugün Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel olarak stratejik ortaklık, ekonomik iş birliği ve diyaloğa dayalı düzgün bir seyir izlemektedir. Hatta, son 1,5 yıldır Rusya’nın Ukrayna’da süregelen operasyonu ile ilgili Türkiye, Avrupa ve Amerika ile bir olup Rusya’yı dışlamak yerine diyalog yolunu seçmiştir. 2019 Ekim ayında Türkiye’de, TASS haber ajansının 50 kadar ülkeye yayılmış, Rus dili konuşan 150’den fazla temsilcilerinden oluşan gazetecilerin katılımıyla 21’inci Dünya Rus Medya Kongresi’ne KGK olarak ev sahipliği yaptık. İşte iki ülke medyasının ve gazetecilerinin diyaloğunu da böylece başlatmış olduk. Bu tür ilişkiler toprağa bir fidan dikmeye benzer. Eğer su vermezseniz o fidan kurur. Bu konuda Mikhail Gusman dostuma ayrı bir parantez açmam gerekiyor. 2019 Ekim’inde kurulan bu dostluk köprüsünden sürekli geçerek, geçen yıl Ekim’de Alanya’daki çalıştay ve ödül törenimize katılan, en son olarak bu yıl başında İstanbul ofisimizi ziyaret ederek bugünkü buluşmamızın davetini yapan bizatihi kendisidir. Yani birlikte bir fidan diktik ve bu fidan her geçen gün büyüyor ve meyve vermeye devam ediyor. İki ülke ve iki toplumun çıkarları ile en başta bölgesel, daha sonra da küresel olarak insanlığa hizmet edebilmek adına Türk ve Rus gazeteciler olarak neler yapabilirizi konuşmak için sık sık bir araya gelmeyi umuyoruz" dedi.

2-5 Kasım’da Alanya’da Uluslararası medya çalıştayı yapacaklarını ve Rusya’dan en az 10 meslektaşı davet ettiklerini dile getiren Dim, "Dünya Rus medya kongresine yeniden ev sahipliği de yapabiliriz. Yalan haberler iki ülke için de can sıkıcı bir konu ama önüne geçmek zorlukları içeriyor. Bizler etik ve evrensel gazetecilik kurallarıyla mesleğimizi icra etmeye devam ederek bunlara en güzel cevabı vereceğiz. Ayrıca, bu güzel ev sahipliği için Genel Müdür Sayın Kondraşov ve yardımcısı Sayın Gusman’ın şahsında TASS ajansına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

"Rusya Vazgeçilmez Dostumuzdur"

Moderatörlüğünü KGK Genel Sekreter yardımcısı Benan Kepsutlu’nun yaptığı forumun ikinci kısmında konuşan Bülent Aydemir ise,  Türk-Rus ilişkileri hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunarak, "Evvela turizm ve ticaret ekseninde başlayan verimli ilişki, özellikle enerji alanında daha çok gelişiyor ve medya da bu gelişime katkı koyuyor” dedi.

 

"Türkiye-Rusya Yakınlaşması Batıyı Hep Rahatsız Etmiştir"

KGK kurucusu ve duayen gazete yazar Yavuz Donat da konuşmasında, 1950'den bu yana Rusya-Türkiye'nin yakınlaşması durumunda Türkiye'de bir darbe ya da muhtıra olduğunu ifade ederek, "Çünkü bu yakınlaşma batıyı ve özellikle ABD’ni rahatsız ediyor. 15 Temmuz darbe girişimi de bu silsilenin bir devamıdır” diye konuştu.

 

"TV’ler Arası İşbirliğine Hazırız"

Ekotürk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Özdemir de yaptığı konuşmada, Rus TV kanallarıyla iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, "Kültürel, sanatsal ve sosyal olarak benzerlikler veya farklılıklar olabilir. Bu konuda bizler medya kuruluşları olarak ortak noktada buluşabiliriz. TV kanalımızla Rus meslektaşlarımıza kapılarımız daima açıktır" açıklamasında bulundu.

 

"Bu İlişkileri Olabildiğince İleri Bir Safhaya Taşımak İstiyoruz"

Anadolu Ajansı (AA) İcra Kurulu Üyesi Oğuz Karakaş da TASS ile AA'nın iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade ederek, "Bu aradaki ilişkiler siyaset, ekonomi ve sanat alanlarında derin izler bırakmıştır. Bu ilişkileri olabildiğince ileri bir safhaya taşımak istiyoruz. Bu ilişkilerin her geçen gün daha olumlu bir hale geldiğini görmek bizi çok mutlu ediyor. Özellikle TASS ve AA arasındaki iş birliğinin yeni projelerle uluslararası alanda daha da artmasını çok arzu ediyoruz. Avrupa Haber Ajansları Birliği ve Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği çerçevesindeki ilişkilerimizin bu hedefte bir başlangıç noktası olacağına zaten başta inanmıştık" ifadelerini kullandı.

 

"KGK Başkanı Dim'e Teşekkür Ederiz"

Forumun Mikhail Gusman moderatörlüğünde gerçekleşen bölümünde Rus gazeteciler söz alırken, Dünya Rus Basın Birliği Vakfı Müdürü Alexander Klein, Rus-Türk gazeteciler arasındaki dostluğun temellerinin Küresel Gazeteciler Konseyi tarafından atıldığına vurgu yaparak, “Sayın KGK Başkanı Dim’e teşekkür ederiz. Bizi Türkiye’ye davet etti, 4 gün boyunca Ankara, Kayseri, Kapadokya ve Alanya’da hem ülkenizi gezdik hem de 21’inci kongremizi yaptık. Bu unutulmaz bir anı olarak hafızamızda yer etti” açıklamasını yaptı. Rossiya 24 TV baş editörü Yevgeniy Bekasoy da Türk dizilerinin çok iyi olduğunu ve Çalıkuşu dizisi ile Muhteşem Yüzyılı unutmadığını söyledi. Forumda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı adına TC Moskova Büyükelçiliği Basın Ateşesi Hacı Murat Terzi ile TRT Moskova temsilcisi Uğur Keleş katıldı.

 

"Bu İş Birliği İki Ülke İçin Çok Yararlı Sonuçlar Doğuracak"

Rusya’nın önemli siyasi figürlerinden ve Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, KGK heyetinin şerefine bir çalışma yemeği verirken, yemekteki konuşmasında, "Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile çok eskilere dayanan bir dostluğum var. Sık sık görüşüyoruz ve Alanya’da da bir araya geliyoruz. Küresel Gazeteciler Konseyi ve TASS iş birliğinin bu seviyeye gelmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Biliyorum ki, bu işbirliği iki ülke için çok yararlı sonuçlar doğuracak” dedi.

 

Yunus Emre Enstitüsü'nde Resepsiyon Verildi

KGK heyeti, daha sonra akşam Yunus Emre Enstitüsü Moskova ofisinin verdiği resepsiyona katılım gösterdi. Enstitünün Moskova müdürü Dr. Mehmet Ülker’in ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyonda, enstitünün faaliyetlerinden bahsedildi. Lezzetli yemeklerin sunulduğu resepsiyona TASS üst düzey yetkililerinin yanısıra Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar da katılım gösterdi.

 

Büyükelçi Ziyareti Yapıldı

Moskova’da bulunan Türkiye Büyükelçilik rezidansında Büyükelçi Mehmet Samsar, KGK heyetini makamında kabul ederek, kahve eşliğinde verimli bir sohbet yapıldı. Moskova'da KGK heyeti, son gün medya kuruluşlarına ziyarette bulundu. Rusya’nın en köklü gazetesi Rossiyskaya’ya ziyaret yapılırken, Genel Müdür P. A. Negoitsa ile yapılan görüşmede, gazeteciliğin geldiği nokta tartışıldı. Son akşam heyet, TASS Ajansı Genel Müdürü Andrey Kondraşov ve yardımcısı Mikhail Gusman ile akşam yemeği yedi.

 

KGK Heyeti Adına Önemli Hediye

Başkan Dim, KGK heyeti adına Zaharova, Karasin, Kondraşov ve Gusman ile Slutskiy’e Türk geleneksel seramiğinden özel imal edilmiş birer anı plaketi hediye ederken, KGK resmî yayın organı Küresel Medya dergisi ve KGK flaması da takdim edildi.

Moskova’ya gelerek KGK-TASS ortak medya forumuna şu isimler katılım gösterdi:

1. Mehmet Ali Dim, KGK Genel Başkanı

2. Yavuz Donat, KGK Kurucusu, Sabah Gazetesi yazarı

3. Cengiz Özdemir, Ekotürk TV Yönetim Kurulu Başkanı

4. Bülent Aydemir, KGK Genel Başkan Yardımcısı, Habertürk

5. Oğuz Karakaş, AA İcra Kurulu Üyesi, Koordinatör

6. Ahmet Furkan Şahin, AA Dış Haberler Editörü

7. Benan Kepsutlu, KGK Genel Sekreter Yardımcısı, Haber Global

8. Tansel Can Emzikli, Haber Global Kameraman

9. Merih Ak, KGK üyesi, NTV

10. Burak Uygun, NTV Kameraman

11. Hayati Arıgan, KGK Yönetim Kurulu üyesi, Sözcü

12. Nalan Yazgan, KGK Yönetim Kurulu üyesi, Cumhuriyet yazarı

13. Nurcan Demirtaş, KGK üyesi, Hürriyet Gazetesi Editörü

14. Ahmet Coşkunaydın, KGK Dış Medya Meclis Başkan Vekili, Ekonomi Yazarı, Dünya Gazetesi

15. Esra Öztürk, KGK Meclis Üyesi, Al Jazeera yorumcusu) Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hakimiyeti Bir Kez Yitirince Başına Gelmeyen Kalmadı: 1 YaralıÖnceki Haber

Hakimiyeti Bir Kez Yitirince Başına Gelm...

Toplu Taşımaya Gelen İkinci Zam Şoföre Kontak, Vatandaşa Cüzdan KapattıracakSonraki Haber

Toplu Taşımaya Gelen İkinci Zam Şoföre K...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar