İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, BAĞ-KUR ile SSK arasındaki farkın ortadan kaldırılması çağrısında bulundu. Erel, "Bu dengenin yeniden düzenlenmesi ortadaki haksızlığın ortadan kaldırılması gerektiğini düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Milletvekili Ayhan Erel, TBMM Genel Kurul'unda açıklamalarda bulundu. BAĞ-KUR ve SSK'lı vatandaşların arasında ayrım olduğunu belirten Erel, bu farkında ortadan kaldırılmasını, Tarım BAĞ-KUR sigortasında da yeni düzenlemelerin yapılarak mağduriyetlerin giderilmesini talep etti.
Erel'in Genel Kurul'da yaptığı konuşmada öne çıkanlar şöyle:
Esnafın Yanında Çalışan İşçiler 5 Bin Gün Primle Emekli Olurken Esnafımız 9 Bin Günü Doldurmak Zorunda
"BAĞ-KUR'lu ile SSK'lı vatandaşlarımız arasında prim gün sayısı eşitsizliği bulunmaktadır. Tarafıma gelen, Aksaray'dan bir berber esnafımızın gönderdiği iletiyi aynen sizlerle paylaşmak istiyorum: Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkârlarımız sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında, ayakta mesleğini icra etmektedirler. Yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlamaktadırlar. Ancak, esnafın yanında çalışan işçiler 5.000 gün veya 7.200 gün primle emekli olurken esnafımız 9.000 günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımız olmasına rağmen, en düşük emekli maaşını da alan yine bu esnafımızdır. Sosyal güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen esnafımızın prim gün sayısı maalesef düşürülmemiş olup BAĞ-KUR'lu âdeta üvey evlat gibi görülmektedir. Bu dengenin yeniden düzenlenmesi ortadaki haksızlığın ortadan kaldırılası gerektiğini düşünmekteyiz.
Diğer Sigortalılar 20 Yıl, Çiftçilerimiz 25 Yıl Prim Ödemek Zorunda
Çiftçilerimizin feryadını size aktarmak istiyorum: Çiftçilerimizin 2022'de 2.158 lira olan tarım BAĞ-KUR primleri, 2023 yılında 3.452 liraya yükselmiştir. Hazine teşvik indirimiyle 2.952 lira olan bu tutarı çiftçilerimizin günün şartlarında ödemesi pek mümkün görünmemektedir. Çiftçilerin Tarım BAĞ-KUR primlerine uygulanan yüzde 5 oranındaki hazine teşvik indiriminin enflasyon göz önüne alınarak makul düzeye yükseltilmesi gerekmektedir. Yine, çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesiyle emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar yirmi yıl çiftçilerimiz ise yirmi beş yıl prim ödemesi yapmak zorundadır. Çiftçilerimizin sigorta prim ödemesi yarıya düşürülmezse tarım BAĞ-KUR sigortalı sayısı her geçen gün erimeye devam edecektir. Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılı dönem dikkate alınarak muafiyette geçen sürelerin borçlandırılması sağlanmalıdır. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanunda değişiklik yapılırken tarım BAĞ-KUR sigortası prim gün sayısı 2008'de olduğu gibi on beş güne indirilmelidir. Çiftçilerimizin çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak doksan gün yıpranma payı ilave edilmelidir. Tarımda çalışan kadınlarımızın çok büyük bir kısmı sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir. Kadın çiftçilerimizin sisteme katılımı desteklenmeli, gençlerimizi ve kadın çiftçilerimizi tarımda tutmak için teşvik edici önlemler alınmalıdır. Kadınlarımızın sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğumları nedeniyle hizmet borçları yapabilmeleri sağlanmalıdır. Devletimiz çiftçilerimizin sosyal güvenlik haklarını devlet eliyle verebilecek, çiftçilerimize, mağdur vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlayacak güçtedir; yeter ki Türk devletinin, Türk milletinin millî kaynakları eşit ve adil bir şekilde paylaştırılsın." Haber Bülteni
Yorum Yazın