<p>Baroların seçim sisteminde değişiklik yapılacağına dair kamuoyuna yansıyan bilgiler sonrasında 51 baro başkanı ortak açıklama yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, baroların seçim sisteminin değişeceği sözlerine ve kamuoyuna yansıyan söz konusu düzenleme hakkındaki bilgilere yanıt verdi.</p>
“Sürece Dahil Edilmedik”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Baroların seçim sisteminde değişiklik yapılacağına” ilişkin açıklaması üzerine, bazı basın ve yayın organları aracılığı ile barolara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılacağı, her ilde birden fazla baronun kurulmasına izin verileceği ve seçim sisteminin değiştirileceği' kamuoyuna yansıyan bilgileri değerlendiren baro başkanları yaptıkları ortak açıklamada kendi yasalarında planlanan söz konusu değişiklik taslağının gizli tutulduğunu, görüşlerinin sorulmadığını, sürece hiçbir şekilde dahil edilmediklerini vurguladı.
Aksaray Barosunun da imzaladığı açıklamada “Anayasamızda açıkça yazılı olduğu üzere; Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Güçlü bir demokrasiye sahip olmanın ilk şartı, tüm dünyada da kabul edildiği üzere, hukuk devleti ilkesinin tüm kurumları ile işler halde olmasından geçer. Hukuk devleti; ancak güçlü, bağımsız ve tarafsız bir yargı erkinin varlığı ile hayat bulur. Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesinde yer alan ‘yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder’ düzenlemesinin de bu amaca hizmet ettiği tartışmasızdır. Bu hükmün; avukatın müvekkili ve her türlü otoriteye karşı bağımsızlığını ve özerkliğini ifade ettiği de, kabul edilmesi gereken bir gerçektir” denildi.
“FETÖ Projesi Olduğu Biliniyor”
51 Baronun ortak yayınladığı metinde “Avukatın bu bağımsız ve özgür yanının koruyucusu, milyonlarca yurttaşın temel hak ve özgürlüklerinin yılmaz savunucuları gücünü ve kamu kurumu niteliğini Anayasadan alan bir Cumhuriyet kurumu olan Barolardır. Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddeleri ile düzenlenen ‘Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ görevi barolara meslek örgütü olmasının yanı sıra, çağdaş bir hukuk devletinin tüm organlarıyla hakim kılınması için çok önemli toplumsal bir rol vermektedir.
Yıllardır mesleğimizi ifa ederken yaşadığımız yakıcı sorunlara bir türlü çare üretilmemişken, meslektaşlarımız salgının neden olduğu etkiler nedeniyle iki ayı aşkın süredir ekonomik sorunlar ile boğuşurken, avukatların mesleki güvenceleri her geçen gün erozyona uğratılıp savunmanın temsilcilerini dikkate almaksızın yapılan fiili uygulamalar kural halini alırken, bir FETÖ projesi olduğu bilinen söz konusu tartışmaların odağındaki baroların yapısı ve seçim usulleri üzerinden yaratılan tartışmaların hangi demokratik gerekçelere dayandırıldığı, varılmak istenen sonucun ne olduğu izaha muhtaçtır” açıklamalarında bulunuldu. Haber Merkezi
Yorum Yazın