<p> Hologram teknolojisi yoğun ilgi görüyor. Sinema ve televizyonda yıllardır örneklerini görüyoruz. Yıllar öncesinden hatırladığımız Uzay Yolu (Star Trek) dizisinde karşımıza çıkan teknoloji, son zamanlarda yeni popüler olan süper kahraman filmlerinde de görüyoruz.</p>
Holografi 3 boyutlu görüntüleme oluşturabilmek için en uygun yöntem olarak değerlendiriliyor. Fakat yakından baktığınızda, gerçek anlamda bir üç boyutlu projeksiyonun yapılamadığını görüyorsunuz. Bu teknoloji ile bugüne kadar daha çok, cisimlerin bir kısmını kapsayan ve dar bir açıdan izlenebilen görüntüler oluşturulabilmiş. Daha önce sadece hayali kurulabilen birçok uygulamanın önünün açılabileceğini söyleyen Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Dr. Onur Tokel ve ekibi, Türkiye'de bir ilki başararak, Nature Photonics Dergisi’nin 22 Mart 2019'daki kapağında duyurulan bir araştırmaya imza attı. Temel olarak, holografi kullanarak üç boyutlu bir cismin, yine üç boyutlu bir projeksiyonunun yapılabileceğini gösteren Dr. Onur Tokel, “Holografi alanı 3. boyut ile bu kadar bağlantılı ise, tam anlamıyla üç boyutlu projeksiyon neden daha önce yapılamadı diye sorulabilir. Biz de bu soruyu sorarak başladık. İlk olarak optik biliminin öncülerinin 19. yüzyılda yazdığı denklemleri inceledik. Bu denklemleri temel matematik teoremleri ile birleştirerek, daha önce teknolojik olarak yapılamamış tarzda 3 boyutlu holografik projeksiyonların mümkün olduğunu gösterdik” diyor.
Günümüzde ise sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu televizyon teknolojileri çok ilerlediği halde, hologram gerçek potansiyeline ulaşamadı.
Bu alandaki çalışmalar, daha çok güvenlik uygulamaları ve mikroskopi çalışmaları ile sınırlı kalmış gibi duruyor. Halbuki sadece filmlerden bile ne kadar çeşitli uygulama olabileceğini öngörebiliriz. Lazer ışınlarıyla bir objenin üç boyutlu görüntüsünün elde edilmesiyle hologram oluşuyor. Hologramların en büyük özellikleri üç boyutlu görüntüleri yansıtmalarıdır. Başka bir deyişle; 3 boyutlu fotoğrafların lazer teknolojisiyle kaydedilmesi, depolanması ve hareket efektinin kazandırılarak çok boyutlu ortama aktarılması sonucunda elde edilir.
Hologramlar, objenin çevresini ve arkasındaki objelerin daha da derinlik içinde görülmesini sağlar. Tıpkı gerçek hayatta gördüklerimiz gibi birçok açı ve derinlikten görünebilmesi mümkün olur. Hologram ya da holografik teknoloji, kimi zaman hayatta olmayan sanatçıların sanal olarak sahnede bulundurulması için de kullanılır. Özel Haber: Bayram Aksu
Yorum Yazın