Aksaray'ın Her Bir Köşesinde Tarihi ve Doğal Güzellikleri Öğrenmek ve Görmek İstiyorsan Oku.
Aksaray'da keşfedilecek, gezilecek, görülecek çok yer var.(2)
Açık hava müzesi olarak büyük bir öneme sahip şehrimizi sakinleri olarak ne kadar tanıyoruz?
Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, 11 bin yıllık yerleşim yeri Aksaray.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dinler tarihinde Hıristiyanlık inancının doğuş kapısını aralayan her dinden insan için önemli bir yer tutan Aksaray, bugün sayısız tarihi eser ile birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Tarihi hafızayı canlı tutan eşsiz kültür mirası eserler Aksaray'ı, Türkiye'nin en önemli açık hava müzesi şehirlerinden birine dönüştürürken ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor.
Doğadan tarihe, tarihten kültüre her defasında yeniden keşfedilen Aksaray'da görülecek ve gezilecek 34 yerin listesini yazı dizisi olarak sizler için hazırladık.
Listemiz Fotoğraf Ve Detaylardan Oluşmaktadır
Selime Katedrali: Aksaray- Güzelyurt İlçesi'nde Selime Kasabası sınırları içerisinde Ihlara Vadisi’nin bitiş noktasındadır. Kapadokya bölgesinin en büyük katedralidir. Hıristiyanlar için büyük öneme sahip Selime Katedrali ve Manastırı'nın en önemli özelliği bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği mekân olmasıdır. İlk yüksek sesli ayin Ortodokslar tarafından burada yapılmıştır. Bizans sanatının izlerini taşır. Kasaba girişinde ve vadi çıkışında kiliseler, kervan yolu ve peribacaları tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini karşılar. İki katlı olarak inşa edilmiş katedralin üst kısmı kaledir. VIII. yüzyıl ile XI. yüzyıl olarak tarihlenmektedir. Katedralde Hz. İsa’nın göğe çıkışı, Meryem gibi tasvirler vardır.
Selime Katedralinin karşısında bulunan Selime Sultan Türbesi, Selime bölgesine gelen ziyaretçilerin bir diğer uğrak yeridir. Bölgede günübirlik olarak Kapadokya’nın ilk köy yerleşimi olan dünyada ilk tarımın ve beyin ameliyatının yapıldığı 10 bin 500 yıllık yerleşim alanı olan Âşıklı Höyük’ü ve tarihi Demirci evlerini de ziyaret edebilirsiniz.
Selime Kasabası sağlık turizmi açısından da binbir derde şifa kaplıca suyu ile bir başka çekim noktasıdır. Kalabileceğiniz birçok kaplıca otel seçeneği vardır.
Manastır Vadisi: Aksaray- Güzelyurt İlçesi sınırlarının doğusunda yer alan vadi Ihlara Vadisi'nden sonra bölgedeki en önemli vadidir. Hıristiyanlığın Anadolu’ya yayıldığı, Ortodoks mezhebi düşüncesinin temellerinin atıldığı ve manastır hayatının ortaya çıktığı yer olan Güzelyurt bu özellikleriyle tarihte çok önemli bir yere sahiptir. Hıristiyan halkın en yoğun olarak yaşadığı bölge Manastır Vadisi ise Güzelyurt olmuştur.
Vadi boyunca 50’ye yakın kilise ve manastır vardır. Güzelyurt’un ilçesinin alt kısmından başlayıp Sivrihisar Köyü’ne uzanan vadi boyunca muhteşem güzellikteki tarihi kalıntılar ve eserler gerçekten de görülmeye değer. Bölgede yer alan tüm bu eserler ve kalıntılar önemli kültür ve tabiat varlıklarımızdandır.
Ziyarete kapalı çok sayıda kilise, şapel, kaya oyma mekân ve dini yapı bulunmaktadır. Tarihi özelliklerinin yanı sıra muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Manastır Vadisi aynı zamanda güzel bir trekking alanıdır. Vadiye gelen ziyaretçiler Kömürlü Kiliseden sonra 4 Kilometre daha yürüyerek önce Sivrihisar Kalesine, oradan da Kızıl Kiliseyi ulaşabilmektedirler. Haber: Dilek Eyüboğlu Fotoğraf kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yorum Yazın