Geçmeyen Ağrılar Fibromiyalji’den Olabilir!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geçmeyen Ağrılar Fibromiyalji’den Olabilir!
<p>&nbsp;Aksaray&rsquo;da g&ouml;rev yapan Fizyoterapist Abdullah G&uuml;dendede Yumuşak Doku Romatizması konusunda vatandaşları uyardı.</p>

İnsan sağlığının kalitesini etkileyen bir hastalık olarak bilinen ve günümüz toplumunda çok yoğun görüldüğü belirtilen fibromiyalji yani yumuşak doku romatizması ile ilgili açıklamalarda bulunan Güdendede “Uyku, insan için mekanizması hala tam çözülememiş ve vazgeçilmez bir yaşam parçasıdır. Günün bir bölümünü çalışarak bir bölümünü ise uyuyarak geçirmemiz gerekiyor. Çeşitli hastalıklar bu uyku düzenini bozar. Yumuşak doku romatizmasının da vücutta ağrıdan sonra oluşturduğu en büyük sorun uyku problemleridir” dedi.

“Kadınlarda Daha Fazla Görülür”

“Yumuşak doku romatizması kadınlarda fazla görülen bir hastalıktır” diyen Güdendede “Sebebi bilinmeyen, savunma sistemi ve diğer bazı sistemlerde anormallik gösteren, yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk ve sıklıkla baş ağrısı, sabah sertliği, psikolojik bozukluklar gibi birçok semptomunda eşlik ettiği bir hastalıktır. Uykunun derin fazlarına kadar inilme sorunu nedeniyle durumun ciddiyeti artmaktadır. Yumuşak doku romatizması kasları, tendon ve ligament gibi yumuşak dokuları, bursa ve eklemleri etkiler. Kol ve bacaklarda halsizlik şikâyeti vardır. Vücutta simetrik noktalarda ağrı ve hassasiyet vardır” ifadelerini kullandı.

“Tanısı Zor Konuluyor”

Ağrı ve hassasiyetin olduğu noktaları başın arka bölgesinde, boyunun ön ve alt bölgelerinde, sırttaki trapez kasın ortasında, kürek kemiği çıkıntısında, 2. kaburganın öne uzantısında, dirsek dış yanında, uyluk üstü ve dış yanında, kalçanın üst, dış  yanında, dizlerin iç yan kısmı olarak sıralayan Güdendede “Daha geniş bir tabloda incelenebilecek olan bu hastalığın tanısının konulması zordur. Tedavisi ise oldukça meşakkatlidir. Hastalığın her kademesinde en geçerli tedavi, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Hastanın fizyoterapist tarafından değerlendirilmesinden sonra kişinin bulunduğu duruma uygun şekilde tedavisini planlaması ve hiç zaman kaybetmeden tedaviye başlaması gerekir. Tedavide fizyoterapistin uygulayacağı ve tavsiye edecekleri kadar hastanın da tavrı önemlidir. Hastanın yapılacak tedavilere katılımı, devamlılığı ve yapılan tavsiyelere uyması olumlu sonuç alınması için olmazsa olmazlardandır” şeklinde konuştu.

“Kuru İğne Tedavisinde Olumlu Sonuç”

Hastalığın tedavisi hakkında da bilgi veren Güdendede “Aksaray’da pek duyulmasa da kuru iğne tedavisi, akupunktur ve hacamat yöntemlerinin de hastalığın tedavisinde etkin bir yeri olabiliyor. Özellikle dikkatli ve doğru yapılan uygulamalar sonrasında olumlu geri bildirimler var. Ancak tek başına bu yöntemlerin yeterli olması mümkün değildir. Bu uygulamalar fizik tedavi ile yapılacak olan uygulamalara ve tavsiyelere ek olarak uygulanmalarıdır.

Hiçbir bir uygulama fizik tedaviye alternatif değildir. Aksine hemen her uygulama fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyar. Yumuşak doku romatizmasında da orta yaş ve üstü kadınların etkilenmesi ve tanı sürecinin uzun sürmesi tedavinin zorlaşmasına neden oluyor. Hastalığın ortaya çıkarmış olduğu tablo psikolojik olarak da hastayı bir çıkmaza sürüklüyor. Bütün bu sorunların tam olarak çözüme kavuşması ve tedavinin verimli olması için uzun bir süreç gerekmektedir. Düzenli aralıklarla yapılacak kontroller tedavi de yapılacak değişiklikler önemlidir. Tedavi süresince ve sonrasında size çok şey düştüğü siz istemeden kimsenin sizi tedavi edemeyeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız” ifadelerini kullandı. Haber: Dilek Eyüboğlu

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tsyd Ailesi 2020’ye ‘Merhaba’ DediÖnceki Haber

Tsyd Ailesi 2020’ye ‘Merhaba’ Dedi

Gönüller Bir OlduSonraki Haber

Gönüller Bir Oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar