Mali Müşavir Mahmut Eser, 7338 sayılı kanunla Hazine ve Maliye Bakanlığı yatırım teşvik belgesi sisteminde yeni farklı uygulamaların getirildiğini ifade ederek, önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye Gençlik Konseyi Aksaray İl Başkanı ve Mali Müşavir Mahmut Eser, vergi usul kanunuyla ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7338 kanunla Hazine ve Maliye Bakanlığı yatırım teşvik belgesi sisteminde farklı uygulamaların getirildiğini ifade ederek, açıklamalarda bulundu.
“Sektör ve Karlılığının Durumu İyi Analiz Edilerek Uygulamadan Faydalanılması Önemlilik Arz Etmektedir”
Eser, “Vergi usul kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7338 sayılı kanunla Hazine ve Maliye Bakanlığı yatırım teşvik belgesi sisteminde yeni ve farklı uygulama getirilmiştir. Yatırımcıların 7338 sayılı kanun ve tebliğ hükümlerinden faydalanarak vergi yükününde azaltılması sağlanmış olacaktır. Yatırım yapanların yaptıkları yatırımlarda daha çok fayda sağlaması için geçmişte Cumhurbaşkanlığı kararı ile resmi gazetede yayınlanan kanunlarla yatırıma katkı oranına ilave olarak yüzde 15 artırılmasıyla ile vergi indirim oranı %100 olarak uygulanması sağlanmıştır. Yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarı ile toplam yatırıma katkı tutarının firmaların bulunduğu sektör ve karlılığının durumu iyi analiz edilerek uygulamadan faydalanılması önemlilik arz etmektedir” açıklamasında bulundu.
“Vergi Borçlarından Terkin Edilebilecek Tutar, Hesaplanan Tutarın Yüzde 10’undan Fazla Olamaz”
Yatırım teşvik belgesi bazında yapılan yatırım harcamasına katkı oranının uygulanmasıyla belirlenen tutarın yüzde 10’luk kısmının kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takip eden ikinci ay sonuna kadar talep edilmesi gerektiğini hatırlatan Eser, “Özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç olmak üzere tahakkuk etmiş diğer vergi borçlarından terkin edilmek suretiyle kullanılabilir. Terkin talebinde bulunulabilecek tutar, hak edilen yatırıma katkı tutarından indirimli kurumlar vergisi yoluyla kullanılan yatırıma katkı tutarının düşülmesinden sonra bulunan tutarın yarısından fazla olamaz. Diğer vergi borçlarının terkini suretiyle kullanılan tutarın bir katına isabet eden yatırıma katkı tutarından vazgeçildiği kabul edilir, diğer vergilerden terkini talep edilen tutar ile vazgeçilen yatırıma katkı tutarları dolayısıyla vergi matrahına indirimli oranda kurumlar vergisi uygulanmaz. Bu fıkra kapsamında diğer vergi borçlarından terkin edilebilecek toplam tutar, ilgili yatırım teşvik belgesi kapsamında fiilen yapılan yatırım harcamalarına, yatırıma katkı oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan tutarın %10’undan fazla olamaz. 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesinin yedinci fıkrasından sonra gelmek üzere eklenmiştir.
Yatırım teşvik belgesindeki yatırım harcamalarının 01/01/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 7338 sayılı Kanunun 60.ıncı maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesine göre uygulanması gerekmektedir. Kanunda öne çıkan diğer bir konuda %10’luk vergi terkininin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç olmak üzere tahakkuk etmiş diğer vergi borçlarından terkin edilmek suretiyle mahsup işlemi yapılacaktır. Kanunun ve ilgili tebliğin yürürlüğe gireceği tarihini incelediğimizde resmi gazetede yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Uygulamanın ilk olarak 2024 yılı Kurumlar Vergisi beyanını verdiğimiz Nisan/2025 döneminden itibaren uygulanacaktır. Tebliğde belirtildiği üzere kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar talep ve başvuru yapılması şartıyla belirtilen madde hükümlerinden firmalar faydalanacaktır” ifadelerini kullandı. Haber: Sedef Altınkaya
Yorum Yazın