İl Sağlık Müdürlüğü çocukluk çağında en sık görülen kanser tipinin lösemi olduğunu belirterek, erken evrede teşhisin önemine vurgu yaptı.
Dünyada ve Türkiye’de Görülme Sıklığı Benzer Oranlarda
Lösemili Çocuklar Haftası münasebetiyle yapılan yazılı basın açıklamasında dünya genelinde görülen vaka sayılara ilişkin bilgiler verildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC) verilerine göre; 2020 yılında dünyada 0-14 yaş grubunda 67 bin 8 vakanın tahmin edildiğini dile getiren İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, bu oranla löseminin, çocukluk çağında görülen tüm kanser türleri içinde yüzde 32,7’lik bir oranı oluşturduğunu söylediler. Türkiye’de ise oranın dünya ile benzerlik gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, “Ülkemizde lösemi tüm çocukluk çağı kanserlerinin üçte birini, yani yüzde 33,4’ünü oluşturmaktadır. Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri gibi lösemiler de yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir” denildi.
Farklı Belirtiler Lösemiye İşaret Ediyor Olabilir
Hâlihazırda çoğu çocukta belirti vermeden önce löseminin erken teşhisi için yaygın olarak kullanılan bir kan tetkiki veya diğer tarama testleri bulunmuyor. Ancak çocuğun doktora gitmesini sağlayacak belirtilere yol açan lösemi için sıklıkla tanı konulabiliyor. Başvuru sonrası hekimler, tanı koyma sürecinde, lösemiye işaret edebilecek kan testlerini uyguluyor. Lösemileri erken saptamanın en iyi yolunun, söz konusu hastalığın olası belirtilerinin gözden kaçırılmaması olduğu belirtiliyor. Löseminin belirtileri kansızlık, enfeksiyonlara yatkınlık, sık hastalanma, yüksek ateş, çeşitli kanamalar, ciltte çürük oluşumu, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması, iştahsızlık, kilo kaybı, dalak veya karaciğerde büyüme, lenf düğümlerinde şişlikler, halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı, kemik ve eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlığı olarak belirtiliyor. Uzmanlar, sayılan belirtilerden birçoğunun lösemi dışı herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve bu ihtimalin daha yüksek olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtiyorlar.
Çocukluk çağı lösemilerinin yüzde 80 oranında tedavi edilebildiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hastalık, ülkemizde de başarı ile tedavi edilmekte olup, tedavi başarısı diğer dünya ülkelerinden farklılık göstermemektedir. Lösemi kemoterapi ile tedavi edilmektedir. Gerekli olduğu durumlarda kemik iliği nakli, radyoterapi gibi tedaviler de kullanılmaktadır. Çocuklarda lösemi tedavisi devletin güvencesi altında olup ücretsiz yapılmaktadır.” Haber: Dilek Eyüboğlu
Yorum Yazın