"Erişilebilirliğin Olduğu Yerde Engel Yoktur"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Erişilebilirliğin Olduğu Yerde Engel Yoktur"
Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) Engelliler Günü münasebetiyle “Engel Başarıya Engel Midir?” konulu bir panel ve “Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri” teslim töreni düzenledi.

ASÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş açıklamalarda bulundu. Daha sonrasında panel gerçekleştirildi ve ödül teslim töreni yapıldı.

 

"Engel Bir Eksiklik Değil, Farklılıktır"

Erişebilirliğin olduğu her yerde engellerin olmadığını söyleyen Arıbaş, "Engel bir eksiklik veya kusur değil, farklılıktır. Engel, başarılı olmaya engel değildir. Bireyle başlayan dönüşüm hareketi topluma ve kurumlara sirayet etmeli. Özellikle 2000’li yıllarla birlikte engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların ivmesi önemli biçimde arttı. Kazanılan ivmenin daha artması gerekiyor" dedi.

 

"Türkiye'nin En Kapsamlı Engelsiz Kütüphanelerinden Birisi Üniversitemizdedir"

ASÜ'deki engelsiz yaşam konusuna değinen Arıbaş, "Üniversitemizde bina giriş-çıkışları, asansörler, engelli rampaları ve hissedilebilir yüzey çalışmalarının yanı sıra; sınıfların, ders materyallerinin, ders işleme süreçlerinin ve sınav uygulamalarının farklı engel gruplarına göre düzenlenmesi konularında nitelikli işler yapıldı, yapılıyor. Öte yandan, Türkiye’nin en kapsamlı engelsiz kütüphanelerinden birisi üniversitemizdedir. Ahiler Kalkınma Ajansı iş birliği ile yapılan kütüphanemizde kaynağa erişim konusunda hiçbir sorun yok. Ayrıca kütüphanemizdeki kaynaklar, bireylerin engel durumlarına özel şekilde çoğaltılabiliyor, izlenebiliyor, işitilebiliyor. Bu konuda ciddi bir altyapıya sahibiz" ifadelerini kullandı.

 

"ASÜ, 2023 Yılında 23 Bayrak Ödülüyle Türkiye İkincisi Oldu"

YÖK'ün 2018'den beri üniversiteleri farklı renkteki bayraklar ile ödüllendirdiğini belirten Arıbaş, Turuncu Bayrağın “Mekânda Erişilebilirliği,” Yeşil Bayrağın “Eğitimde Erişilebilirliği,” Mavi Bayrağın ise “Sosyokültürel Faaliyetlerde Erişilebilirliği” temsil ettiğini söyleyerek, "ASÜ, ilk olarak 2018 yılında kampüsün bütünü için Turuncu Bayrak ödülü aldı. 2020 yılında iki Turuncu, bir de Yeşil Bayrak ödülü alındı. 2021 yılında yedi Turuncu ve iki Yeşil Bayrak ödülü alan ASÜ, Türkiye ikincisi oldu. 2022 yılında ise 15 Turuncu, beş Yeşil ve dokuz Mavi olmak üzere toplam 29 bayrak ödülü ve 4 program nişanı alan ASÜ, 114 üniversite arasında Türkiye birincisi oldu. Fen Bilgisi Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği Bölümleri görme engellilerin; Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü ise bedensel engellilerin erişimlerine ilişkin düzenlemeleriyle “Engelsiz Program Nişanı” alma başarısı gösterdi. 2023 yılında ise dokuzar Turuncu ve Mavi, beş Yeşil olmak üzere 23 bayrak aldık ve 56 üniversite içinde Türkiye ikincisi olduk" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bakanlıklar ve Farklı Kurumlar da ASÜ’ye Ödüller Verdi

Arıbaş'ın açıklamasına göre ASÜ, 2021 yılında Erişilebilirlik Belgesi ve Erişilebilir Üniversiteler kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. 2022'de Engelsiz Bilgiye Bağımsız Erişim adlı kütüphane çalışmasıyla Başarı Belgesi aldı. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülüne layık görüldü. 2022 yılında ASÜ Rektörlük Binası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Erişilebilirlik Uygulamaları kapsamında, engelsiz çalışmaları simgeleyen yeni logonun yer aldığı Erişilebilirlik Bayrağı ödülüne layık görüldü.

 

"ASÜ Engelli Öğrenci Biriminde Altı Yılda 500 Aile Ağırlandı"

Düzenlenen etkinlikte ASÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Araştırma Görevlisi Cahit Şahin de çalışmaları anlatan bir konuşma yaparak, üniversite bünyesinde 8 farklı engel grubundan 60 öğrenci bulunduğunu ve bu bireyler için eğitime eşit katılmaları için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Biz, üstlendiğimiz görevleri yerine getirirken üniversite hayatını üç ana başlık halinde değerlendiriyoruz; fiziksel erişilebilirlik, eğitim erişilebilirliği ve sosyal hayat erişilebilirliği. Bu çalışmaları bütüncül bir biçimde gerçekleştiriyoruz. Son altı yılda birimde 500 ailemizi ağırladık. Erişilebilirliğin olduğu yerde engel yoktur, farklılıklar vardır. Biz, farklılıkların olduğu kocaman bir aileyiz” dedi.

 

Ödüller Takdim Edildi, Bayraklar Verildi

Konuşmaların ardından "Engel Başarıya Engel midir?" başlıklı panel gerçekleştirildi. Etkinliğin devamında mini konser verilirken hemen ardından Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri teslim töreni yapıldı. Bu yıl ASÜ’de Turizm Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Yeni Sosyal Tesis “Turuncu Bayrak” ödülü aldı.

“Yeşil Bayrak” ödülünü ise; İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Turizm Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu birimleri almaya hak kazandı. “Mavi Bayrak” ödülleri ise İslami İlimler Fakültesi, Tıp Fakültesi, Turizm Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsüne verildi. Programın son kısmında bayrak ödülü almaya hak kazanan birimlerin yöneticilerine belge ve bayrak teslimi yapıldı. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bedir Muhtar Cami ve Külliyesi Cuma Namazı İle İbadete AçıldıÖnceki Haber

Bedir Muhtar Cami ve Külliyesi Cuma Nama...

Aksaray'ın En Heyecanlı Seçim Çalışmasını İYİ Parti YürütüyorSonraki Haber

Aksaray'ın En Heyecanlı Seçim Çalışmasın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar