DSYB Başkanı Kayan: Ticareti Ahlaksızca Yapanlar Yüzünden Tarım ve Hayvancılık Can Çekişiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DSYB Başkanı Kayan: Ticareti Ahlaksızca Yapanlar Yüzünden Tarım ve Hayvancılık Can Çekişiyor
Aksaray DSYB Başkanı Bekir Kayan, tarım ve hayvancılık sektörünün yaşadığı sıkıntıları tüm çıplaklığıyla anlatarak, "Tarım ve hayvancılık sektöründen anlamayan ve ticareti ahlaksızca yapan kişiler yüzünden tarım ve hayvancılık sektörü ülkede can çekişiyor" dedi.

Mali Müşavir Resul Karaüzüm'ün hazırlayıp sunduğu "Fiş" programının konuğu Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Bekir Kayan oldu. Canlı yayında Karaüzüm'ün sorularını yanıtlayan Kayan, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Küresel olarak yaşanan en büyük sorunun güncel olarak gıda sorunu olduğuna dikkat çeken Bekir Kayan, "İnsanlık tarihi tarım ve gıda üretimi ile başlar. İnsanlık var olduğu sürece tarım, hayvancılık ve tarımsal üretimin değeri her zaman var olacaktır" dedi.

 

"10 Yıllık Süreçte 110 Bin Olan Büyükbaş Hayvanımız 350 Bin Civarında"

DSYB'nin 10 yıldır başkanlığını yaptığını ifade eden Kayan, "10 yıllık süreçte 110.000 olan büyükbaş hayvan sayımız 300 ile 350 bin civarında. Dönemsel olarak yükselişler oldu fakat geneline baktığımızda neredeyse 3 kartı bir artış olmuş. Hayvancılık sektöründe Aksaray'ın verimli tarım arazilerinin burada olması, kaba yemin burada olması, üreticilerimizi hayvancılığa doğru yönlendirdi. Tarım ve hayvancılığı bir arada yapmayı öğrendik. Zamanla tarım ve hayvancılık sektörü birbirini dengeler. Hayvancılık sektörü biraz gerilediğinde tarım sektörü ileri gitmiştir ama ikisini bir arada yaparsanız dengeli bir şekilde götürebilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

 

"Bu Sektöre En Çok Zarar Veren Kişiler İşi Hiç Bilmeden Sektöre Girenler"

Günlük 400 tona yakın süt pazarladıklarını da söyleyen Başkan Kayan, "Günlük Aksaray'da 1100 ton süt üretimi bulunmakta. Aksaray için süt üretimi önemli bir gelir kaynağı. Zaman zaman sektörün daralmalarından dolayı et fiyatlarının artışları, kaba fiyatların artışlarından dolayı süt üreticilerimiz zarar ettiği için üretimden çıkış oldu. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı maalesef süt üreticilerimiz ineklerini kesime gönderdi. Bugün 400 binin üzerinde süt ineklerimiz olması gerekirken, sektördeki iniş ve çıkışlar maalesef istikrarı pek yakalayamadı. Bizim hayvancılık sektörümüz garip bir sektör. Tabii bu sektöre en çok zarar veren kişiler bu işi hiç bilmeyen insanların bu sektöre girmesi. Hayvancılıktan anlamayanlar ceplerindeki biraz parayla, 'hayvancılık güzel para kazandırıyor' diye düşünüyorlar ve bu sektöre giriyorlar. Bunlar ciddi anlamda hayvancılık yapanları da sıkıntıya sokuyor. Bakıyorlar zarar ediyorlar az bir zararla sektörden çekiliyorlar ama en büyük zararı bu sektöre emek verenler yaşıyor" açıklamasını yaptı.

 

"Kota Getirilirse Sektör, Vur Kaç Taktiği ile Bu İşe Girenlerden Zarar Etmekten Kurtulur"

Türkiye'de uygulanan tarım politikalarının ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini ve yenilenmesinin şart olduğunu söyleyen DSYB Başkanı Kayan, "Tarım sektörü başta olmak üzere hayvancılık sektörüne bir kota getirilmeli. Tarım Bakanlığı bu konu üzerinde çalışıyor. Örneğin şeker pancarı kota ile üretiliyor. Hayvancılığın da bu şekilde olması gerekmektedir. Üreticiliğine gerçek bir kota getirilirse bu sektöre giren kişiler, ne kazandığını ne kazanacağını bilir. Dolayısıyla sektör vur kaç taktiği ile bu işe girenlerden zarar etmekten kurtulur" ifadesine yer verdi.

 

"Büyük Sermayelerin Manipülasyonları Yüzünden Tarım Sektörümüz Sıkıntı Yaşamaktadır"

Türkiye'nin her yerinin bereketli topraklara sahip olduğunu, hayvancılık ve tarım konusunda birçok Avrupa ülkesinden daha avantajlı bir konuma sahip olduğumuzu belirten Kayan, "Ülkemizin her yerinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilebilir. Suyun az olduğu yerlerde suyu az tüketen ürünler, çok olan yerlerde pancar, yonca ya da suya çok ihtiyaç duyan ürünler yetiştirilebilir. Bizim kendi hayvan ırkımız üzerinden et ve süt sorunumuz çok net bir şekilde atlatılabilir ama maalesef sektörü elinde tutan büyük sermayelerin manipülasyonları yüzünden tarım sektörümüz çok büyük sıkıntı yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.

 

"Gençlerimize Tarım ve Hayvancılığı Teknoloji ile Birlikte Öğretmemiz Gerekiyor"

Köylerin boşaldığına dikkat çeken Başkan Kayan, "Artık gençler hayvancılıkla uğraşmak, ahırlarda dolaşmak istemiyor. Onların hayali şehirlerde yaşayıp rahat bir hayat sürmek ama maalesef böyle bir hayat yok. Bizim gençlerimize tarım ve hayvancılığı teknoloji ile birlikte öğretmemiz gerekmekte. Yoksa bu işin sonu kötüye gidiyor" dedi.

 

"Üreticinin Dışındaki Herkes Üretici Üzerinden Yüzde 30-40-50 Kazanıyor"

Türkiye'de ahlaksız ticaret anlayışı ile yüksek paraların kazanılması için üreticilerin perişan bir duruma getirildiğini söyleyen Kayan, "Üreticinin 12 liraya verdiği süt markette 3 katına kadar çıkıyor. Bugün üreticimiz yüzde 20 kendi ürettiği üründen kazansın biz şapkamızı sevinçten göğe atarız. Üreticimizin bir maliyeti var, işletmeyi kurmanın bir finansmanı, amortismanı var. Ahırdaki hayvanın bir fiyatı var. Girdiler maliyetler hesaplandığı zaman üreticinin kazandığı para maalesef diğer üçüncü şahısların kazandığı paradan çok düşük. Hatta bazen zararına bile üreticiler iş yapıyor. Bu durum gittikçe derinleşiyor ve kötüye doğru gidiyor. Bu duruma mutlaka bir önlem alınması konusunda bizler gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Üreticinin dışındaki herkes üreticinin üzerinden yüzde 30, 40 hatta 50 kazanıyor. Böyle bir durum çarkın dişlilerine zarar veriyor. Bu zarar üreticinin üstünde her geçen gün bir kambur olarak ağırlığını artırıyor" sözlerini kullandı.

 

"Sektörün En Önemli Sorunlarından Bir Tanesi Kalifiye Eleman Sorunu"

"Sektörün en önemli sorunlarından bir tanesi ise kalifiye eleman sorunu" diyen Başkan Kayan, "Bugün Suriyeliler Afganlar olmasa başta Aksaray olmak üzere ülkemizin birçok ilinde tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok sektörde çok büyük sıkıntılar yaşarız. Kendi insanlarımızın ata mesleği olan tarım ve hayvancılığa ve diğer sektörlere bir dönüş yapması konusunda ciddi anlamda bir çalışma yapılması gerekiyor" açıklamasını yaptı. Birlik olarak süt üreticilerinin her zaman yanında olduklarını belirten Başkan Kayan, "Tohumlamadan küpelemeye birçok konuda şu anda üreticimizin her zaman yanında oluyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ile çok koordineli bir işbirliğimiz var ve üreticilerimizin anbean tüm ihtiyaçlarının da birlik ve Tarım İl Müdürlüğü ile ortak çalışmamızda yanlarında olup daha verimli süt ve süt üretimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Iğdır Deplasmanından da Eli Boş DönüyoruzÖnceki Haber

Iğdır Deplasmanından da Eli Boş Dönüyoru...

95 Bin Öğrenci İçin Ara Tatil Heyecanı BaşladıSonraki Haber

95 Bin Öğrenci İçin Ara Tatil Heyecanı B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar