Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Diş Hekimliği Fakültesinin ve bu okula bağlı biçimde hizmet verecek olan Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluş çalışmaları yüzde 80 oranında tamamlandı.
Klinikler, laboratuvarlar ve sterilizasyon üniteleri kuruldu, ihtiyaç duyulan cihaz ve ekipman alımları ile montajları yapıldı. Süreç, başarılı bir biçimde devam ediyor.
Hasta Kabulü İçin Birkaç Aşama Var
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Merkezde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Eser’den bilgiler aldı. Klinikleri, sterilizasyon ünitesini, görüntüleme ünitesini ve laboratuvarları gezen Rektör Arıbaş, merkezin son derece nitelikli ve teknolojik bir altyapıya sahip olduğunu vurguladı. Öğrenci alımı için hazır olduklarını, hasta kabulü içinse birkaç aşamanın daha kaldığını dile getiren Prof. Arıbaş, “Merkezimiz için ön ruhsat alım süreci geçildi. Kısa bir süre sonra ikinci ruhsat için başvuruda bulunacağız. Hemen sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir anlaşma yapmamız gerekiyor. Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından hasta kabulüne başlayabileceğiz ve ilk etapta sekiz koltukla hizmet vereceğiz” dedi.
Merkezin Altyapısı Dikkat Çekiyor
Merkezde ağız ve diş sağlığı ile bu alana dair eğitimlerin verilebileceği ünitelerin olduğunu ve bu birimlerin en yeni teknolojik cihazlarla desteklendiğini anlatan ASÜ Rektörü, şunları söyledi: “Merkezimizde, hastaların teşhis, tedavi ve diğer girişimsel işlemlerinin yapıldığı Klinik Muayene Üniteleri ve kullanılan kirli malzemelerin dezenfeksiyonunu sağlayan Merkezi Sterilizasyon Ünitesi var. Ayrıca dişteki, çenedeki ve ağızdaki yapısal bozuklukların teşhis ve tedavisini sağlayacak Radyolojik Görüntüleme Ünitesi de mevcut. Merkezi sadece şu an içinde bulunduğumuz koşullara göre değil, gelecekteki öğrenci ve başvuran hasta sayısı gibi değişkenlere göre kurguluyoruz. Hem eğitim hem de sağlık uygulamalarındaki verimliliği arttırmak için gayret ediyoruz” dedi.
Üç Farklı Laboratuvar Aktif Çalışacak
Farklı ünitelerin yanı sıra Merkez bünyesindeki üç laboratuvarın da aktif biçimde çalışacağına vurgu yapan ASÜ Rektörü Arıbaş, “Bunlardan ilki Alçı ve Akril Laboratuvarı. Bu laboratuvarda öğrencilerimiz, diş hekimliğinde kullanılan güncel malzemeleri kullanacak ve son teknoloji cihaz ve aletlerle el becerilerini geliştirecek. Bir diğer laboratuvarımız olan Preklinik Laboratuvarı, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerimize, teşhis ve tedavi aşamasında kullanılan her türlü materyali, hocalarıyla birlikte kullanıp öğrenebilme imkânı sağlayacak. Fantom Laboratuvarımızda ise öğrencilerimiz, çene modelleri üzerinde hastaya yaklaşım, müdahale ve tedavi uygulamalarını hocalarının gözetiminde gerçekleştirebilecekler” dedi.
Ziyarette Rektör Alpay Arıbaş’a, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Köse, Prof. Dr. İbrahim Bakırtaş ve Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak eşlik etti. Tıp Fakültesinin de bulunduğu binada, iki katta hizmet verecek olan Merkez, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra bilimsel çalışmalar da yapılacak. Haber Bülteni
Yorum Yazın