Depreme Karşı Binalara Yerleştirilecek!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Depreme Karşı Binalara Yerleştirilecek!
Deprem Acil Müdahale Ağı Sistemi (DAMAS), deprem anında sesli ve ışıklı uyarıda bulunarak, enkazlarda hassas dinleme yapmayı kolaylaştırmayı hedefliyor. 

 Deprem bölgesinde bulunan Türkiye, son olarak Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerle ağır bir yara aldı. Yaşanan depremlerin etkisiyle ve deprem bölgesinde olunması sebebiyle, Türkiye’nin her zaman depreme hazırlıklı bir ülke olması gerektiği de uzmanlarca sık sık dile getiriliyor.

Enkaz Altındaki Sesi Yükseltiyor, Canlı Tespiti Yapabiliyor

Deprem sırasında ve sonrasında birçok can kurtarması hedeflenen yeni bir cihaz geliştirildi. Deprem Acil Müdahale Ağı Sistemi de (DAMAS) ile birçok canın kurtarılması hedefleniyor. Cihaz, enkaz altındaki sesleri 30 kat daha fazla yükseltiyor ve canlıların sayısını da yüzde 100 oranında tespit edebiliyor.

Deprem Anında Uyarı Vererek Zaman Kazandırıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları tarafından geliştirilen DAMAS, binalara yerleştirilecek ve deprem anında sesli uyarı vererek, sonrasında hassas dinleme yapabilecek. Uçaklardaki kara kutu sistemine benzeyen cihaz, enkaz altında kalıyor ve 400-500 ton basınçlı kırılmalara karşı dayanabiliyor. Sistemin temel özelliklerinden birinin yangın merdivenlerini açması olduğu ifade edilirken, uyarı verilmesiyle kişinin uykudan uyandırılması da sağlanıyor.

“Enkaz Altındakilerin Sayısını Yüzde 100 Doğrulukla Veren Bir Cihaz”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuncay Dilci, cihazın yapay zeka sayesinde enkaz altında kalanları tespit edebildiğini ifade ederek, “Enkaz altındakilerin sayısını yüzde 100 doğrulukla veren bir cihaz. Enkaz altındaki kişiyle konuşarak ona psikolojik destek verebiliyoruz. Binanın hangi kısmında, neresinde kaldığına dair kurtarmayı hızlandırabiliyor. Enkaz altındaki kişilerin sıcaklık, hipotermi durumu, gaz kaçağı var mı, bunları da cihaz yukarı uyarıyor” sözlerine yer verdi. Haber: Yakup Türk


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaz Spor Okulları Sona Erdi: 800 Çocuk Sporla Dolu Bir Yaz GeçirdiÖnceki Haber

Yaz Spor Okulları Sona Erdi: 800 Çocuk S...

Tarihi Kaçırmayın!Sonraki Haber

Tarihi Kaçırmayın!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar