6 Şubat'tan bu yana ardı arkası kesilmeyen depremlerin ruhsal olarak toplum sağlığına etkileri alarm veriyor!
Uzmanlar, deprem felaketini yaşayanlarla birlikte arama-kurtarma çalışmalarına katılanların, gönüllü olarak bölgede görev alanların ve depremi televizyondan takip eden her bireyin depremin travmatik etkilerinin altında olduğu uyarısında bulundu.
Deprem psikolojisinin ve travmalarının toplum sağlığı açısından 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli büyük depremlerle birlikte yaygınlığına dikkat çeken uzmanlar, yaşanan ruh sağlığı bozuklularının ciddi boyutlarda olduğunu söyledi.
'Deprem ülkemizin bir gerçeği, depremle uyumlu bir şekilde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor' uyarılarında bulunan uzmanlar bundan sonraki süreçte psikiyatrist, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının sahada aktif bir şekilde rol almasının büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği, Hayata Destek Derneği gibi meslek kuruluşları ve sivil toplum aktörleri, Maraş merkezli 11 ili sarsan depremin, bölge halkı dışında tüm ülkenin psikolojik sağlığını olumsuz etkilediğini ve böylesi yaygın toplum sağlığını etkileyen travmaların sadece uzmanlar tarafından tedavi edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Deprem bölgelerinde ki depremzedelere ve diğer tüm bireylere psikolojik desteğin sadece uzmanlar tarafından verilmesinin şart olduğunu söyleyen uzmanlar, 'psikiyatrist, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının, deprem dahil toplumumuzun tamamını etkileyen diğer doğal afetler sırası ve sonrasında kendilerinden beklenen hizmeti verebilmesi için kurumsal risk değerlendirmesi, afet planlarının hazırlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve güncellenmesi çalışmalarının tümünde yer alması gerektiğini belirttiler. Haber: Dilek Eyüboğlu
Yorum Yazın